Carregant...
 

Decret 46/2023, del 25 de gener del 2023


Decret 46/2023, del 25-1-2023, d’aprovació del Reglament d’aplicació de la Llei dels agents i gestors immobiliaris.

Exposició de motius

Amb l’objectiu de garantir la qualitat i la professionalitat de l’activitat del sector immobiliari, es va aprovar la Llei dels agents i gestors immobiliaris, del 15 de desembre del 2000; tres mesos més tard i per desenvolupar reglamentàriament la forma d’accedir a la professió, se’n va aprovar el Reglament d’aplicació, el 26 de març del 2001.

En desenvolupament de l’article 3 de la Llei dels agents i gestors immobiliaris, modificat per la disposició final segona de la Llei 40/2022, de l’1 de desembre, de modificació de la Llei 6/2008, del 15 de maig, d’exercici de professions titulades i de col·legis professionals, aquest Reglament regula l’accés al títol d’agent i gestor immobiliari, i estableix els coneixements mínims que ha d’incloure el temari per obtenir-lo.

Transcorreguts més de vint anys des de l’aprovació del primer Reglament d’aplicació, i atenent l’ampli desenvolupament normatiu en altres matèries com l’ordenació del sòl, les obligacions documentals i comptables, les obligacions fiscals i les normes de lluita contra el blanqueig de capital, la professió dels agents i gestors immobiliaris ha esdevingut més multidisciplinària i més exigent.

La necessitat d’actualitzar la professió, el creixement constant de l’exigència professional i la dificultat d’establir paràmetres d’avaluació adaptats per verificar la capacitació dels candidats a obtenir el títol han dut el Govern, amb el vistiplau del Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris d’Andorra, a traspassar a la Universitat d’Andorra, com a estament públic de l’ensenyament superior a Andorra, la responsabilitat de valorar el coneixement de les particularitats legals i administratives de les persones que volen exercir la professió, mitjançant la superació d’una prova d’aptitud o d’un curs en gestió immobiliària.

Aquest Reglament regula l’obtenció del títol d’agent i gestor immobiliari, la prova d’aptitud professional, els requisits per exercir la professió d’agent i gestor immobiliari i la inscripció al Registre de Comerç.

Finalment, també incorpora dos disposicions transitòries, la primera relativa a la via d’acreditació del nivell de llengua catalana, i la segona destinada a les persones candidates que no havien esgotat les tres convocatòries en el moment de l’aprovació d’aquest Reglament.

Per tot el que s’ha exposat, i a proposta del ministre de Presidència, Economia i Empresa, el Govern, en la sessió del 25 de gener del 2023, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament d’aplicació de la Llei dels agents i gestors immobiliaris, que entrarà en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament d’aplicació de la Llei dels agents i gestors immobiliaris

Article 1. Obtenció del títol per exercir la professió

1. Per obtenir el títol per exercir la professió d’agent i gestor immobiliari es preveuen dos vies per acreditar els coneixements suficients:

a) La superació d’una prova d’aptitud professional, o
b) La superació d’un curs en gestió immobiliària, impartit per la Universitat d’Andorra, que inclou un procés d’avaluació continuada amb una prova presencial per cada mòdul.


2. En ambdós casos cal acreditar el coneixement del nivell B2 de llengua catalana, tal com estableix l’article 2.
Article 2. Acreditació del coneixement en llengua catalana

1. Es pot acreditar la possessió del títol oficial de nivell B2 en llengua catalana emès pel ministeri competent en el moment de la inscripció a la prova d’aptitud professional o al curs en gestió immobiliària, impartit per la Universitat d’Andorra.

2. En ambdós casos, s’ha d’acreditar la possessió del títol oficial de nivell B2 en llengua catalana en el termini màxim d’un any natural, a comptar de la data de la superació de la prova d’aptitud o del curs en gestió immobiliària.
Article 3. Organització de la prova

La prova d’aptitud professional se supervisa conjuntament entre el ministeri competent en matèria d’inspecció de comerç, el Col·legi Professional d’Agents i Gestors Immobiliaris i la Universitat d’Andorra, que és l’encarregada d’organitzar i fer la prova.
Article 4. Periodicitat de la prova

El ministeri competent en matèria d’inspecció de comerç, a proposta de la comissió avaluadora, convoca una prova d’aptitud professional com a mínim cada dos anys, sense perjudici que es puguin portar a terme més convocatòries.
Article 5. Avís de convocatòria de la prova d’aptitud professional

1. La convocatòria de la prova d’aptitud professional s’efectua mitjançant un avís que es publica al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra en què es precisa com a mínim la informació següent:

a) La indicació del termini d’inscripció a la prova d’aptitud professional.
b) El lloc on s’ha de presentar la inscripció.
c) La data de la prova d’aptitud i el lloc on es farà.
d) Els requisits que s’exigeixen per participar-hi.
e) El temari de la prova.
f) La puntuació mínima exigida per superar la prova d’aptitud i el barem de puntuació de la prova d’aptitud professional.
g) La composició de la Comissió avaluadora.

LesLleis.com

2. El termini entre la convocatòria i la realització de la prova ha de garantir que els candidats admesos a participar-hi disposin del temps suficient per preparar-la degudament, i en cap cas no pot ser inferior a quatre mesos.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.