Carregant...
 

Llei 8/2003, del 12 de juny, sobre el contracte de treball (Text refós per LesLleis.com)


Atès que el Consell General en la seva sessió del dia 12 de juny del 2003 ha aprovat la següent:

Llei 8/2003, del 12 de juny, sobre el contracte de treball

Índex
Exposició de motius
Títol I. Àmbit d’aplicació
Articles 1, 2 i 3
Títol II. El contracte de treball
Capítol I. Disposicions generals
Articles 4, 5, 6 i 7
Capítol II. Els subjectes del contracte de treball
Articles 8, 9 i 10
Capítol III. Forma del contracte
Articles 11, 12 i 13
Capítol IV. La durada del contracte
Articles 14, 15, 16, 17 i 18
Capítol V. Suspensions del contracte de treball
Articles 19, 20, 21, 22, 23 i 24
Capítol VI. La prestació de treball
Article 25
Capítol VII. La prestació del treballador
Secció I. Disposicions generals
Articles 26, 27, 28, 29, 30, 31, 32, 33 i 34
Secció II. El temps de la prestació
Articles 35, 36, 37, 38, 39, 40, 41, 42 i 43
Secció III. El descans
Articles 44, 45 i 46
Secció IV. Les vacances anuals
Articles 47, 48, 49, 50 i 51
Secció V. Els permisos
Articles 52 i 53
Capítol VIII. La prestació de l’empresari
Secció I. Disposicions generals
Articles 54 i 55
Secció II. El salari
Articles 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 i 64
Secció III. Protecció del salari
Articles 65 i 66
Secció IV. Liberalitats de l’empresa
Article 67
Capítol IX. El règim de Seguretat Social
Article 68
Capítol X. Extinció del contracte de treball
Secció I. Extinció del contracte
Article 69
Secció II. Rescissió del contracte
Articles 70, 71, 72, 73, 74 i 75
Capítol XI. Indemnitzacions
Article 76
Capítol XII. Liquidació
Articles 77 i 78
Capítol XIII. El treball dels menors
Articles 79, 80, 81 i 82
Títol III. Contractes especials
Capítol I. El contracte d’aprenentatge
Articles 83, 84, 85, 86, 87, 88 i 89
Capítol II. El treball en pràctiques
Article 90
Capítol III. L’agricultura i la ramaderia
Article 91
Títol IV. Règim sancionador
Capítol I. Infraccions
Articles 92, 93, 94, 95, 96 i 97
Capítol II. Sancions
Articles 98 i 99
Títol V. Control administratiu i procediment sancionador
Capítol I. Control administratiu
Article 100
Capítol II. Procediment sancionador
Article 101
Disposició addicional primera
Disposició addicional segona
Disposició transitòria única
Disposició derogatòria única
Disposició final primera
Disposició final segona


Exposició de motius

L’exposició de motius del Decret dels Delegats Permanents sobre el contracte de treball del 15 de gener de 1974, modificat per lleis del Consell General de 14 de desembre de 1995 i de 22 de juny de 2000, feia ja referència als canvis econòmics i socials experimentats a les Valls, també a la necessitat de ser prudent i establir només unes bases fonamentals prou flexibles per tal que la nova normativa pogués ser aplicable immediatament i es veiés complementada per la jurisprudència.

Els més de vint-i-cinc anys d’aplicació de la dita normativa, complementada amb la del Reglament laboral del Consell General del 17 i 22 de desembre de 1978, i les modificacions successives del 28 de maig de 1979, 26 de juny de 1980, 25 d’abril de 1984, 13 de juliol de 1990 i 22 de juny de 2000, han demostrat l’eficàcia de l’opció adoptada pel legislador, fins al punt que, avui en dia, els ordenaments laborals del nostre entorn, atenent la impossibilitat de regular “in extenso” totes i cada una de les relacions laborals de cada sector de l’activitat econòmica, han optat per una legislació general de mínims, la qual cosa ha donat una gran llibertat i autonomia de participació als actors socials: els empresaris i els treballadors.

El temps transcorregut ha permès a la jurisprudència resoldre les qüestions que plantejava l’aplicació de la normativa i, ensems, detectar les mancances i disfuncions en el sistema que la present Llei pretén evitar, refonent i estructurant la normativa fins ara vigent.

Més enllà d’aquest primer propòsit, s’aporten novetats de tipus funcional que permetran un millor control i una millor demostració dels fets en cas de litigi, cosa que ha de donar més seguretat tant als empresaris com als treballadors.

La principal novetat es produeix en l’extinció de la relació laboral, en relació amb la qual es fa més onerós el sistema de comiat lliure fins ara vigent. S’introdueix, a canvi, un nou sistema causal, amb l’objectiu que la dificultat imposada al comiat lliure comporti un transvasament de l’ús d’aquesta fórmula cap al comiat causal o cap al comiat disciplinari.

Al llarg del text poden constatar-se altres novetats que permeten adequar la Llei als sistemes socials del nostre entorn i conformar-la com una llei base, a partir de la qual en el futur puguin aparèixer altres lleis reguladores d’aspectes laborals i socials més concretes, seguint el mandat constitucional i els compromisos internacionals que s’hagin adquirit o que es puguin adquirir.

Títol I. Àmbit d’aplicació

Article 1. Àmbit d’aplicació

La present Llei és d’aplicació a totes les relacions laborals que es desenvolupen al Principat.

També és aplicable a les relacions laborals que s’inicien o es formalitzen entre empreses establertes al país i treballadors quan l’objecte del treball és a l’estranger, si la llei del lloc del treball no és més favorable al treballador.
Article 2. Exclusions

1. Queden exclosos de la present regulació:

a) El personal de l’Administració pública en la forma que ve definida al Codi de l’Administració quan, a l’empara d’una llei, aquesta relació es reguli per normes administratives o estatutàries.
b) El treball amistós quan es realitzi de forma esporàdica, puntual i, en tot cas, per una durada inferior a sis dies naturals, llevat que aquest es desenvolupi en l’àmbit d’una empresa.
c) Els treballs familiars, excepte que es demostri la condició d’assalariats d’aquelles persones que els porten a terme.


Es consideren familiars, a aquests efectes, el cònjuge, els descendents, els ascendents i altres parents per consanguinitat o afinitat, fins al segon grau inclòs, sempre que convisquin amb l’empresari integrant un mateix nucli familiar i habitant al seu domicili.

Als efectes de la present Llei té la consideració de cònjuge la persona unida per matrimoni o per situació de fet equivalent.

En tot cas als treballs familiars realitzats per menors els són d’aplicació els articles 70, 80 i 82.

d) El treball gratuït al servei de la comunitat, anomenat de voluntariat social, i els treballs de bon veïnatge.
e) L’activitat que es limiti al sol fet d’exercir el càrrec de conseller o membre dels òrgans directius d’una persona jurídica, realitzant únicament tasques inherents al càrrec, llevat que expressament s’indiqui el contrari.
f) El treball dels pastors i els contractes de parceria.


2. Es consideren relacions laborals de caràcter especial, regulades per la present Llei amb caràcter no imperatiu i subsidiari en allò que no estigui expressament pactat:

a) La dels penats en les institucions penitenciàries.
b) La dels artistes en espectacles públics.
c) La dels treballadors discapacitats, si treballen com a usuaris d’algun dels programes d’inserció laboral que es desenvolupin en el marc de la Llei de garantia dels drets de les persones amb discapacitat.
d) La dels esportistes professionals.
e) La dels usuaris del Programa d’Inserció Sociolaboral del Govern, mentre es trobin donats d’alta com a assalariats del referit programa.
f) Qualsevol altre treball que sigui expressament declarat com a relació laboral de caràcter especial per una llei.

Article 3. Principis generals

Tant l’empresari com el treballador han d’obrar de bona fe en l’execució del contracte i evitar qualsevol abús de dret, conducta antisocial o discriminació per raó de naixement, raça, sexe, orientació sexual, origen, religió, opinió o qualsevol altra condició personal o social, així com d’afiliació, o no, a un sindicat. Són nul·les les clàusules que constitueixin un acte de discriminació i qualsevol de les parts, ja sigui individualment o de manera col·lectiva, pot demanar la seva declaració de nul·litat als tribunals.

Els manaments de la present Llei són imperatius i, llevat que no s’indiqui el contrari, constitueixen uns mínims irrenunciables de compliment obligatori per a treballadors i empresaris.

En cas de dubte, la interpretació i l’aplicació de la present Llei s’efectuarà d’acord amb el principi “pro operari”.

Títol II. El contracte de treball

Capítol I. Disposicions generals

Article 4. Definició

Es considera contracte de treball aquell pel qual una persona -el treballador- es compromet, verbalment o per escrit, a prestar personalment un servei, intel·lectual o manual, o a realitzar una obra, per compte d’una altra persona -l’empresari- dins el seu àmbit d’organització i direcció mitjançant una remuneració de qualsevol naturalesa, anomenada salari.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.