Carregant...
 

Llei 26/2021, del 25 d’octubre, de text consolidat de pesca i gestió del medi aquàtic (Text refós per LesLleis.com)


Atès que dins del termini d’un mes des de la seva publicació en el Butlletí del Consell General, establert per l’article 116.6 del Reglament del Consell General, no han estat formulades objeccions per part dels consellers generals o dels grups parlamentaris, en data 25 d’octubre del 2021, ha quedat aprovat el projecte de consolidació següent:

Llei 26/2021, del 25 d’octubre, de text consolidat de pesca i gestió del medi aquàtic

Exposició de motius

La Llei de pesca i de gestió del medi aquàtic, del 28 de juny del 2002, va adaptar la legislació existent en matèria de pesca a fi de garantir com més eficaçment millor, d’una part, que la pesca es practiqui en un marc ordenat que optimitzi els recursos piscícoles existents, i d’altra part, que els ecosistemes aquàtics tinguin garantida la protecció i s’evitin així les agressions que podrien sofrir.

El territori del Principat d’Andorra ha tingut sempre unes bones condicions per a la pràctica de la pesca. Els seus rius, estanys i llacs ofereixen un hàbitat ideal per a les diferents espècies de salmònids, principalment la truita fario, autòctona, molt apreciada pels pescadors. Històricament la pesca com a activitat humana al Principat ha anat evolucionant d’un origen alimentari fins a concebre’s en l’actualitat gairebé exclusivament com una activitat esportiva, capaç de satisfer les necessitats d’oci o, simplement, de contacte amb la natura, valors que cada vegada es troben més protegits i preuats en l’entorn europeu.

La realització del Pla de sanejament de les aigües d’Andorra ha permès millorar la qualitat dels rius del país, i ha permès augmentar, en qualitat i en quantitat, el domini de la pràctica de la pesca.

L’article 1 del Conveni de Berna, del 19 de setembre de 1979, relatiu a la conservació de la vida salvatge i del medi natural a Europa, defineix com a objectiu del Conveni “assegurar la conservació de la flora i de la fauna salvatges i dels seus hàbitats naturals, en especial de les espècies i dels hàbitats la conservació dels quals requereix la cooperació de diversos estats, i promoure aquesta cooperació”. Els rius d’Andorra es poden considerar autèntics corredors biològics internacionals i han de ser gestionats i protegits en aquesta línia. L’article 31 de la Constitució insisteix, en la mateixa orientació, en la necessitat de mantenir un equilibri ecològic racional en l’atmosfera, l’aigua i la terra i de defensar la flora i la fauna autòctones.

La Llei de pesca i de gestió del medi aquàtic, del 28 de juny del 2002, s’estructurà en vuit capítols, una disposició transitòria, una disposició derogatòria i tres disposicions finals.

El capítol primer establia les normes generals i l’àmbit d’aplicació de la Llei, al compliment de la qual no solament van quedar subjectes els qui materialment realitzen l’activitat de la pesca sinó també totes les persones que duen a terme actuacions que afecten els recursos piscícoles i els ecosistemes aquàtics.

El capítol segon classificava les aigües en lliures i sotmeses als règims especials de vedats, acotats i pesca sense mort que fins aleshores es trobaven regulades en disposicions disperses, i a més regulava els escenaris per a la celebració de concursos.

Els capítols tercer i quart es referien a la conservació i la preservació del medi aquàtic i establien mesures per dur a terme obres en aquest medi, i atribuïen al Govern la facultat d’intervenir per protegir la riquesa piscícola. Igualment, s’hi definien les normes bàsiques per a l’exercici ordenat de la pesca sense perjudici que posteriorment es complementessin i desenvolupessin per via reglamentària.

El capítol cinquè regulava el règim de lliurament i d’obtenció de les llicències de pesca i dels permisos d’acotat, mentre que el capítol sisè atribuïa el control del compliment de la Llei als agents del Cos de Banders, els quals eren considerats agents de l’autoritat, i mencionava la Federació Andorrana de Pesca com a entitat col·laboradora del ministeri responsable de la pesca.

L’any 2021, per donar coherència a les tasques atribuïdes al Cos de Banders en matèria sancionadora, es va modificar la Llei de pesca i de gestió del medi aquàtic, del 28 de juny del 2002, mitjançant la Llei 2/2021, del 4 de febrer, de modificació de la Llei 32/2008, del 18 de desembre, del Cos de Banders. Es van adaptar els procediments sancionadors que preveia la Llei de pesca i de gestió del medi aquàtic, del 28 de juny del 2002, amb la finalitat de fomentar l’efectivitat del règim sancionador i facilitar la tasca dels membres del Cos de Banders en les tasques de control i compliment de la normativa que se’ls atribueixin en matèria de caça i pesca, preservació del medi i hàbitats aquàtics i tinença d’animals, i es preveia un procediment més àgil i flexible per imposar sancions, amb una reducció de l’import de la sanció en cas de conformitat.

La disposició final primera modificava la Llei de pesca i de gestió del medi aquàtic, del 28 de juny del 2002, i introduïa dos seccions al capítol vuitè, que regula el procediment sancionador.

En la secció primera, que regula les disposicions generals, es va modificar l’article 51 i es va derogar l’article 52 per atribuir la potestat sancionadora per infraccions greus i molt greus, que comportaven unes sancions més importants, al ministre competent en matèria de pesca, mentre que la potestat sancionadora per infraccions lleus i menys greus s’atribuïa al director del Cos de Banders.

Pel que respecta a la secció segona, s’hi introduïa l’article 58, que mantenia la tramitació dels expedients sancionadors per imposar sancions per infraccions greus i molt greus d’acord amb les disposicions del Codi de l’Administració, del 29 de març de 1989, i dels reglaments que el desenvolupen. L’article 59 introduïa un procediment més àgil i flexible per imposar sancions per infraccions lleus i menys greus. L’article 60 de la Llei de pesca i de gestió del medi aquàtic, del 28 de juny del 2002, introduïa el concepte de reducció per conformitat en cas de pagament voluntari.

El text consolidat de la Llei de pesca i gestió del medi aquàtic incorpora totes les modificacions esmentades, amb la necessitat de tornar a enumerar l’articulat.

Aquesta consolidació ha permès actualitzar les disposicions addicionals, transitòries, derogatòries i finals de la Llei.

El text consolidat deroga la Llei de pesca i gestió del medi aquàtic, del 28 de juny del 2002, així com totes les disposicions de rang igual o inferior que en contradiguin el contingut.

Les disposicions finals faculten el Govern perquè estableixi anyalment els períodes d’obertura i tancament de la pesca, delimiti les zones sotmeses a règim especial, fixi les tarifes de les llicències i permisos i actualitzi periòdicament, mitjançant la Llei del pressupost, els imports de les sancions.

Capítol I. Normes generals i àmbit d’aplicació

Article 1

La present Llei té per objecte regular l’exercici de la pesca, fomentar, protegir i conservar els recursos piscícoles en qualsevol curs o massa d’aigua del Principat per assegurar la preservació de la fauna i la flora aquàtiques i dels seus hàbitats naturals.
Article 2

Als efectes d’aquesta Llei s’entén per acció de pesca el conjunt de tècniques i activitats autoritzades relacionades amb la captura de peixos i altres éssers aquàtics, vius o morts.
Article 3

El dret de pescar correspon a tota persona que tingui la llicència de pesca i compleixi els requisits de la present Llei i altres disposicions que la desenvolupin o la complementin.
Article 4

Les disposicions d’aquesta Llei s’apliquen a tots els pescadors que exerceixen el dret de pesca en qualsevol curs o massa d’aigua del Principat i a totes aquelles persones que, sense exercir el dret de pesca, realitzen actuacions que afecten els recursos piscícoles i els ecosistemes aquàtics.
Article 5

Reglamentàriament el Govern estableix els peixos i les espècies aquàtiques que poden ser pescats.

El reglament que defineixi les espècies pescables ha de tenir en compte l’annex II del Conveni de Berna.

Capítol II. Cursos i masses d’aigua

Article 6

Als efectes de la present Llei, els cursos i les masses d’aigua es classifiquen en:

1. Aigües lliures per a la pesca.
2. Aigües sotmeses a règim especial.
3. Escenaris per a la celebració de concursos de pesca.





Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.