Carregant...
 

Llei 21/2022, del 9 de juny, d’estacions de muntanya


Atès que el Consell General en la seva sessió del dia 9 de juny del 2022 ha aprovat la següent:

Llei 21/2022, del 9 de juny, d’estacions de muntanya

Exposició de motius

L’aprofitament dels espais naturals al Principat és un pilar essencial per al desenvolupament d’activitats turístiques, econòmiques i comercials, i constitueix un instrument important per assolir la diversificació econòmica. Aquest aprofitament ha de ser compatible amb la conservació del territori i amb l’objectiu de desenvolupar un model de societat en què el creixement econòmic, la cohesió social i la protecció del medi ambient es tractin conjuntament.

L’increment de l’oferta de serveis relacionats amb la pràctica de l’esquí i les activitats de muntanya, així com la desestacionalització de les activitats que es duen a terme a les estacions, fa necessari adaptar i actualitzar la normativa d’acord amb les noves situacions i necessitats.

Aquesta Llei pretén consolidar les instal·lacions esportives existents relacionades amb les activitats en el domini d’una estació de muntanya i alhora regular la creació de noves estacions i activitats, evitant generar pressions en la qualitat ambiental i la biodiversitat dels espais naturals.

Després de més de vint anys d’aplicació, la Llei relativa a les estacions d’esquí i les instal·lacions de transport per cable, del 9 de novembre del 2000, requereix una actualització i una adaptació centrada en l’evolució del concepte d’estació d’esquí, per considerar l’oferta de serveis i activitats durant tot l’any. Per tant, és necessari considerar l’estació com un conjunt organitzat d’activitats i focalitzar la regulació en la mateixa estació, descentrant-la de les instal·lacions mecàniques.

La disposició final segona de la Llei 37/2018, del 20 de desembre, de l’esport del Principat d’Andorra, que modifica l’article 13 de la Llei relativa a les estacions d’esquí i les instal·lacions de transport per cable, del 9 de novembre del 2000, disposa que, en una estació d’esquí, tant l’esquí de muntanya com les activitats de neu altres que l’esquí alpí i l’esquí nòrdic poden ser o no autoritzades per la mateixa entitat explotadora segons les disposicions que dictamini.

Així doncs, atenent la disposició final segona de la Llei 37/2018, del 20 de desembre, de l’esport del Principat d’Andorra i amb la voluntat de garantir el principi de seguretat jurídica tant per als explotadors de les estacions com per als usuaris d’aquestes instal·lacions, aquesta Llei té per objecte compatibilitzar la pràctica dels esports de l’esquí i de muntanya en totes les modalitats i regular, entre altres aspectes, els drets i deures dels usuaris i dels explotadors dels dominis, així com el règim sancionador.

Aquesta Llei està formada per cinc capítols, dues disposicions addicionals, dues disposicions transitòries, una disposició derogatòria i cinc disposicions finals.

El capítol primer conté una sèrie de disposicions generals relatives a l’objecte i a les finalitats, a l’àmbit d’aplicació i a les definicions.

El capítol segon fa referència a la delimitació territorial on es du a terme l’activitat. En aquest capítol es distingeixen les àrees del domini d’una estació.

El capítol tercer està destinat a regular les condicions per exercir l’activitat dels explotadors i les disposicions referents a les autoritzacions per explotar, crear, ampliar o modificar una estació de muntanya, amb les infraestructures i els equipaments necessaris.

El capítol quart té com a objecte els drets i deures dels usuaris d’una estació de muntanya. En aquest capítol es distingeixen les normes específiques per practicar les activitats, així com l’adquisició del forfet que dona dret a la pràctica.

El capítol cinquè conté una disposició que regula les infraccions i sancions als usuaris.

La Llei conclou amb dues disposicions addicionals, en les què s’indica la compatibilitat de les activitats tradicionals d’explotació dels recursos naturals i el desenvolupament de les activitats de l’estació de muntanya i es reconeix la importància de l’esquí com a esport nacional, preveient alhora l’obligació del Govern de fomentar la pràctica d’aquest esport en l’àmbit escolar; dos disposicions transitòries, que s’ocupen de l’adaptació de les estacions d’esquí a les normes establertes en aquesta Llei i dels canvis en les autoritzacions de les activitats comercials; una disposició derogatòria, que deroga la Llei relativa a les estacions d’esquí i les instal·lacions de transport per cable, del 9 de novembre del 2000 i el decret del 18 de desembre del 2020, d’aprovació del Reglament dels requisits per practicar esports de neu altres que l’esquí alpí i l’esquí nòrdic a les estacions d’esquí; i cinc disposicions finals, que introdueixen modificacions puntuals a la Llei 18/2016, del 30 de novembre, de designació de carreteres i gestió de la xarxa viària, encomanen al Govern la regulació de la professió de guia de muntanya i la presentació del projecte de text consolidat de la Llei 18/2016, i anuncien el termini màxim de dotze mesos perquè el Govern aprovi les disposicions reglamentàries necessàries per aplicar la Llei, així com la data d’entrada en vigor de la Llei.

Capítol primer. Disposicions generals

Article 1. Objecte

Aquesta Llei té per objecte regular l’activitat de les estacions de muntanya, amb la finalitat de delimitar l’àmbit d’actuació i responsabilitats dels explotadors i dels usuaris, així com les altres condicions que promoguin la competitivitat del sector, en un entorn de seguretat per a les persones i de respecte envers el medi natural.
Article 2. Finalitats

L’objecte expressat en l’article anterior es concreta en la consecució de les finalitats següents:

1. Regular la seguretat de les activitats de les estacions de muntanya.

2. Garantir la protecció de l’usuari de les estacions de muntanya.

3. Concretar i establir les responsabilitats dels diversos agents que intervenen en l’explotació de les estacions i en la pràctica dels esports de neu i de muntanya.

4. Fer compatible la pràctica de l’esport de neu i de muntanya en totes les modalitats amb el respecte al medi natural.

5. Regular la creació, la modificació i l’explotació d’una estació de muntanya.

6. Regular els drets i les obligacions dels agents que intervenen en les instal·lacions de transport per cable, dels serveis i de les activitats de les estacions de muntanya.

7. Regular els drets i obligacions dels usuaris.
Article 3. Àmbit d’aplicació

Les disposicions d’aquesta Llei s’apliquen a les entitats explotadores, als agents que intervenen a l’explotació i als usuaris de les estacions de muntanya.
Article 4. Generalitats

1. L’activitat inscrita en el Registre de Comerç és la d’estació de muntanya, la qual permet la realització de totes les activitats pròpies de les estacions de muntanya. Són pròpies de les estacions de muntanya les activitats esportives, turístiques o lúdiques relacionades amb l’ús del domini, sempre que no estiguin prohibides en el contracte privat o públic de cessió d’ús. En tot cas, es requereix l’autorització del propietari dels terrenys i la validació de l’Àrea competent en matèria de transport per cable.

2. Els explotadors i els agents que intervenen en l’explotació estan obligats a complir amb els requisits específics que siguin necessaris per desenvolupar la seva activitat, com ara disposar de les titulacions específiques, entre altres.

3. L’activitat esmentada té naturalesa mercantil i s’exerceix en condicions de llibertat d’empresa, sense perjudici del que s’estableix en aquesta Llei.
Article 5. Definicions

A efectes de la Llei, s’entén per:

1. Activitat de muntanya: modalitat esportiva practicada a l’estació de muntanya que no sigui l’esquí alpí ni l’esquí nòrdic.

2. Activitat regulada: activitat identificada i desenvolupada en el reglament intern de l’estació que permet exercir l’activitat en el domini de l’estació en les condicions d’ús indicades.

3. Entitat explotadora (explotador): qualsevol persona física o jurídica, pública o privada, que disposi de l’autorització del Govern per explotar les estacions de muntanya.

4. Esquí: pràctica en què s’efectua el descens d’una muntanya amb esquís, planxes de neu o altres aparells que s’utilitzin en les disciplines de lliscament associades i autoritzades per l’estació, sigui alpina o nòrdica.

5. Esquiador: usuari d’una estació de muntanya que practica l’esquí o altres disciplines associades autoritzades a l’estació de muntanya.

6. Esquí de muntanya: activitat de muntanya que consisteix en l’ascens i el descens de muntanyes amb esquís i sense l’ús de cap mena de remuntador o instal·lació mecànica.

7. Estació de muntanya: activitat mercantil que, en l’àmbit territorial d’un domini i per mitjà d’un conjunt coordinat d’instal·lacions, desenvolupa la prestació de serveis relacionats amb la pràctica de l’esquí i els esports de muntanya, així com activitats turístiques i lúdiques en el seu àmbit territorial.

8. Forfet: títol personal i intransferible adquirit a l’estació que faculta per a l’ús de serveis, instal·lacions o activitats.

9. Itineraris d’interès: espais ocupats per recs i les seves voreres agençades com a passeig, els camins i senders de muntanya aptes per a l’excursionisme, els camins ramaders i els passos de pescador a les vores del riu, catalogats en els plans d’ordenació i urbanisme parroquials.

10. Itinerari regulat: recorregut delimitat prèviament per l’estació per a la pràctica d’una o diverses activitats de muntanya, preparat, condicionat, abalisat, senyalitzat, atès i supervisat pel servei de pistes de l’estació.

11. Itinerari no regulat: recorregut ubicat en una àrea d’activitats no regulades, no preparat ni condicionat per l’estació.

12. Pista: recorregut delimitat prèviament per l’estació per a la pràctica de l’esquí, preparat, condicionat, abalisat, senyalitzat, atès i supervisat pel servei de pistes de l’estació.

13. Remuntador: tota instal·lació o sistema utilitzat per al transport de persones que l’estació destina a la pràctica de l’esquí i les activitats de muntanya, així com activitats turístiques i lúdiques, i que no es limiten als mitjans tradicionals de transport per cable.

14. Reglament d’explotació: document que es lliura amb la demanda d’explotació. Ha de fixar les condicions per a l’explotació de cada infraestructura o activitat.

15. Reglament d’ús: document que es lliura amb la demanda d’explotació. Ha de garantir la seguretat dels usuaris i informar sobre les normes de comportament i les condicions d’ús de cada infraestructura o activitat.

16. Reglament intern de l’estació de muntanya: document elaborat per l’entitat explotadora amb l’objectiu de regular la pràctica i les condicions d’ús de les activitats, per als usuaris, que es desenvolupen en el domini d’una estació en els diferents períodes de l’any, exceptuant les tarifes i els preus de venda dels serveis i productes.
LesLleis.com

17. Usuari: tota persona que accedeix a una estació. Engloba els termes esquiador i vianant i tota altra persona que practiqui activitats de muntanya, turístiques o lúdiques dins del domini, i utilitzi una àrea regulada d’activitats, els serveis, les instal·lacions o les infraestructures de l’estació.

18. Usuari d’una activitat de muntanya: tota persona que accedeix a una estació de muntanya i que practica qualsevol de les activitats autoritzades per l’estació.

19. Vianant: usuari diferent de l’esquiador i del practicant d’activitats de muntanya.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.