Carregant...
 

Llei 9/2023, del 30 de gener, dels agents de circulació comunals


Atès que el Consell General en la seva sessió del dia 30 de gener del 2023 ha aprovat la següent:

Llei 9/2023, del 30 de gener, dels agents de circulació comunals

Exposició de motius
Títol I. Dels serveis de circulació i dels agents de circulació comunals
Capítol primer. Disposicions generals
Article 1. Denominació i funcions dels serveis de circulació comunals
Article 2. Autonomia administrativa dels comuns
Article 3. Estructura i comandament
Article 4. Àmbit d’actuació
Article 5. Càrrec jurat
Article 6. Uniforme
Article 7. Credencials
Article 8. Mitjans
Article 9. Principis bàsics d’actuació dels agents de circulació comunals
Article 10. Responsabilitat
Article 11. Funcions dels agents de circulació
Capítol segon. Òrgan Interparroquial de coordinació dels Serveis de Circulació
Article 12. Definició
Article 13. Composició
Article 14. Funcions
Article 15. Efectivitat i identificació pública dels agents de circulació comunals
Títol II. Estructura i organització dels serveis de circulació i dels agents de circulació comunals
Capítol primer. Estructura
Article 16. Escales, càrrecs i requisits acadèmics
Article 17. Estructura del Servei de Circulació de cada comú i càrrecs
Article 18. El director
Article 19. Cap del Servei de Circulació
Article 20. Funcions de l’escala tècnica
Article 21. Funcions de l’escala bàsica
Capítol segon. Accés, formació i promoció
Article 22. El Comitè Tècnic de Selecció
Article 23. Composició del Comitè Tècnic de Selecció
Article 24. Requisits generals d’accés
Article 25. Accés al càrrec d’agent
Article 26. Agent en formació i agent en període de prova
Article 27. La formació bàsica
Article 28. La formació d’agent
Article 29 Pla de formació
Article 30. Permanència per formació
Article 31. Promoció a agent de primera
Article 32. Promoció a l’escala tècnica i a l’escala superior
Article 33. Període de prova
Títol III. Règim jurídic de la relació d’ocupació dels agents de circulació comunals
Capítol primer. Disposicions generals
Article 34. Reglament intern
Article 35. Situacions administratives
Article 36. Protecció social
Article 37. Defensa jurídica
Article 38. Seguretat i salut en el treball
Article 39. Segona activitat: definició i requisits
Article 40. Valoració i prestació de la segona activitat
Article 41. Distincions i recompenses
Capítol segon. Sistema de retribució
Article 42. Disposicions generals
Article 43. Estructura retributiva
Article 44. Augments salarials
Títol IV. Règim i procediment disciplinari
Capítol primer. Règim disciplinari
Article 45. Responsabilitat disciplinària
Article 46. Faltes disciplinàries
Article 47. Faltes molt greus
Article 48. Faltes greus
Article 49. Faltes lleus
Article 50. Sancions disciplinàries
Article 51. Valoració de les faltes i les sancions disciplinàries
Capítol segon. Procediment disciplinari
Article 52. Procediment disciplinari
Article 53. Instrucció de l’expedient disciplinari
Article 54. Anotació de les sancions, extinció de la responsabilitat i prescripció de faltes i sancions.
Article 55. Notificacions i suspensió per incapacitat temporal
Article 56. Prescripció de faltes i sancions
Disposició transitòria primera
Disposició transitòria segona
Disposició transitòria tercera
Disposició derogatòria
Disposició final primera
Disposició final segona
Disposició final tercera
Disposició final quarta


Exposició de motius

La Llei qualificada de delimitació de les competències comunals de 4 de novembre 1993, en el seu article 4.10 f) originari estableix la competència dels comuns en la prestació del servei públic per a la inspecció, control i assegurament de la bona convivència ciutadana en les vies públiques, urbanes i rurals, per mitjà dels agents de circulació i els altres agents i cossos comunals. Posteriorment, la modificació de l’article 4.10 h) mitjançant la Llei 19/2017, del 20 d’octubre, qualificada de modificació de la Llei qualificada de delimitació de competències dels Comuns confirma la citada competència però afegeix que es realitzarà en coordinació i amb la col·laboració del Cos de Policia, i sense perjudici de la competència general del Govern en matèria d’ordre públic.

El Consell General aprova la Llei 8/2005, del 21 de febrer, dels agents de circulació comunals on es regula i desenvolupa en una Llei l’estatus, estructura bàsica i funcionament d’un cos únic d’àmbit comunal.

L’interès del Cos dels Agents de Circulació Comunals, en el seu desenvolupament constant, i la voluntat d’adaptar el text legislatiu que els regula, a les circumstàncies que exigeix la prestació del servei actualment, atès que han passat 17 anys d’ençà l’aprovació de la Llei 8/2005, del 21 de febrer, dels agents de circulació comunals i que s’ha modificat l’article 4 de la Llei qualificada de competències dels Comuns, mitjançant la Llei 19/2017, del 20 d’octubre, qualificada de modificació de la Llei qualificada de delimitació de competències dels Comuns, fan necessari que es proposi la seva modificació.

L’objectiu és aportar millores qualitatives i quantitatives, tant en els àmbits funcionals com operatius, que permetin al cos d’agents comunals, evolucionar a una instància professional de nivell superior, en la prestació del servei a la ciutadania i en el compliment del deure que tenen encomanat.

Per assolir, l’objectiu esmentat anteriorment, les modificacions que es proposen giren entorn als següents punts principals:

- Determinar que els agents de circulació són un cos especial en l’àmbit de l’Administració comunal atenent a que segons la definició prevista a l’article 14 i l’article 17.4 segons la nova redacció de la Llei 29/2022, del 21 de juliol, de modificació de la Llei 1/2019, del 17 de gener, de la funció pública, el d’agents de circulació és un lloc de treball de caràcter permanent amb atribucions que impliquen l’exercici d’autoritat i prerrogatives de potestat pública. Els agents de circulació organitzen la seva jornada de treball per torns atenent a que han de prestar el servei les 24 hores del dia, van uniformats i fins que no han seguit i superat una formació específica no estan capacitats per exercir la totalitat de les seves funcions

- Reforçar el principi d’autoritat i ampliar les funcions dels agents de circulació, atenent a la realitat actual en la que realitzen tasques de prevenció i proximitat al ciutadà i de suport i coordinació amb altres cossos especials, contribuint a la millora de la imatge professional del cos.

- Aportar iniciatives i solucions a les mancances actuals del col·lectiu, per garantir la prestació d’un servei públic eficaç, que permeti optimitzar els recursos al seu abast i basades en la recerca de l’excel·lència continuada.

- Fomentar l’aportació del valor funcional, la imatge corporativa i l’honor del cos, desenvolupant l’elaboració d’un pla de carrera professional, que prevegi la formació inicial, continuada, especialitzada, de grau, i actualitzant si cal al dia a dia, degut a que estem en un moment de molts canvis socials, etc.


Als efectes d’una major seguretat jurídica, els comuns han decidit que s’aprovi novament la totalitat del text de la Llei dels agents de circulació comunals.

Títol I. Dels serveis de circulació i dels agents de circulació comunals

Capítol primer. Disposicions generals

Article 1. Denominació i funcions dels serveis de circulació comunals

1. Aquesta Llei s’aplica a tots els serveis uniformats i altre personal dependent dels comuns integrats en el moment de l’entrada en vigor de la Llei en els anomenats serveis de circulació o amb una altra designació similar, que a partir de l’entrada en vigor d’aquesta Llei s’anomenaran agents de circulació comunals, integrats dins dels respectius serveis de circulació dels comuns. Els agents de circulació són un cos especial en l’àmbit de l’Administració comunal.

2. Les funcions competència dels serveis de circulació comunals i dels agents de circulació comunals les presten directament els comuns respectius. El control de les zones amb limitació horària i la retirada de vehicles mitjançat el servei de grua de la via pública per infracció de les normes d’estacionament pot ser objecte de gestió indirecta del servei, mitjançant concessió, arrendament o a través d’òrgans especials de gestió.

No obstant l’anterior, el control de les zones d’aparcament amb limitació horària també podrà gestionar-se directament pels comuns amb treballadors públics que tinguin atribuïda expressament aquesta funció.
Article 2. Autonomia administrativa dels comuns

Els serveis de circulació de cada comú i els agents de circulació que els componen s’organitzen a cada parròquia en el marc de l’autonomia administrativa i financera de què gaudeixen els comuns, amb subjecció a les disposicions d’aquesta Llei i la resta de normes que els siguin aplicables.

Els agents de circulació comunals componen el Servei de Circulació comunal, uniformat i amb estructura i organització jerarquitzades.
Article 3. Estructura i comandament

1. Els agents de circulació comunals de cada parròquia es troben sota l’autoritat i el comandament del cònsol major, que n’assumeix la responsabilitat de les actuacions. Aquestes facultats queden automàticament delegades al cònsol menor en cas d’absència del cònsol major i poden ser delegades per Consell de Comú únicament al cònsol menor o a un conseller del comú. No obstant, en cas de delegació a un conseller de comú, els agents de circulació comunals seguiran estan també sota l’autoritat i el comandament del cònsol major o en el seu defecte del cònsol menor.

2. El comandament immediat dels agents de circulació comunals a cada parròquia correspon al cap del Servei de Circulació parroquial.

3. No obstant l’anterior, el comú podrà nomenar un director, en tant que càrrec de confiança, amb funcions de comandament i direcció immediata dels agents de circulació, essent el superior jeràrquic del Cap de Circulació i del Servei de circulació.
Article 4. Àmbit d’actuació

1. L’àmbit d’actuació territorial dels agents de circulació comunals se cenyeix al territori de la parròquia corresponent, sense perjudici del previst en el paràgraf següent.

2. Els agents de circulació comunals d’una parròquia poden actuar fora del seu àmbit territorial en grans esdeveniments d’interès nacional o parroquial, o per necessitats del servei, en situacions d’emergència o excepcionals i per ordre expressa de les autoritats competents. En aquests supòsits els agents de circulació estaran facultats per exercir totes les seves funcions.
Article 5. Càrrec jurat

Abans de prendre possessió del càrrec, els agents de circulació comunals han de jurar o prometre acatar la Constitució, com a norma fonamental de l’Estat, i respectar i observar la resta de l’ordenament jurídic. Així mateix, els agents seran reconeguts com agents de l’autoritat pel que fa a les funcions que els hi són atribuïdes en aquesta Llei.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.