Carregant...
 

Llei 10/2024, del 27 de maig, d’auditoria de comptes del Principat d’Andorra.


Atès que el Consell General en la seva sessió del dia 27 de maig del 2024 ha aprovat la següent:

Llei 10/2024, del 27 de maig, d’auditoria de comptes del Principat d’Andorra

Exposició de motius

Aquesta Llei té per objectiu desenvolupar el marc legal necessari per al desenvolupament de l’activitat de l’auditoria de comptes, tenint en compte els estàndards internacionals, així com la directiva europea d’auditoria 2006/43 i les seves modificacions posteriors relatives a l’auditoria legal de comptes anuals i de comptes anuals consolidats. L’activitat d’auditoria de comptes desenvolupa un paper fonamental per a la modernitat i seguretat de qualsevol sistema econòmic i financer, perquè dota de seguretat jurídica i transparència la informació econòmica i comptable de l’empresa, sigui quin sigui l’àmbit que realitza la seva activitat empresarial, i amb l’objectiu de poder obtenir una opinió qualificada sobre el grau de fiabilitat amb que la documentació comptable i econòmica de l’empresa representa la situació econòmica, patrimonial i financera de la mateixa. Tot i que ja es duu a terme amb plena normalitat a Andorra, vistes la rellevància i les responsabilitats associades a la professió, es fa necessari regular-la. De fet en l’actualitat tan sols es troba regulada l’auditoria en els sectors financer i assegurador a través de la Llei 8/2013, sobre els requisits organitzatius i les condicions de funcionament de les entitats operatives del sistema financer, la protecció de l’inversor, l’abús de mercat, els acords de garantia financera i les operacions amb derivats extraborsaris i de finançament de valors i la Llei 12/2017, del 22 de juny, d’ordenació i supervisió d’assegurances i reassegurances del Principat d’Andorra. Per tant, l’auditoria de comptes es configura amb aquesta Llei com l’activitat que, mitjançant la utilització de determinades tècniques de revisió, té per objecte l’emissió d’un informe sobre la fiabilitat dels documents comptables auditats, atès que les tècniques de revisió i verificació aplicades permeten, amb un alt grau de fiabilitat i sense necessitat de refer el procés comptable en la seva totalitat, donar una opinió responsable sobre la comptabilitat en el seu conjunt, a més sobre altres circumstancies que, afectant la vida de l’empresa, no estiguessin recollides en l’esmentat procés. Per aquest motiu l’auditoria de comptes és un servei que es presta a l’empresa revisada i que afecta i interessa no únicament a la pròpia empresa, sinó també a terceres parts que mantinguin relacions amb la mateixa. En la configuració d’aquesta Llei, també s’han considerat com a referents per a aquesta norma els principis de l’IESBA (Consell de Normes Internacionals d’Ètica per a Professionals de la Comptabilitat) i els estàndards de qualitat de l’IAASB (Consell de Normes Internacionals d’Auditoria i Assegurament).

En aquesta norma també es desenvolupa un òrgan supervisor que dependrà del ministeri encarregat de les finances i que tindrà per objectiu garantir la qualitat dels processos d’auditoria que es duguin a terme al país. Aquest supervisor també té la funció sancionadora quan escaigui. Finalment, el supervisor presidirà la Comissió de Supervisió d’Auditoria de Comptes, en què participen representants del sector privat de l’auditoria de comptes, del ministeri encarregat de les finances, del Tribunal de Comptes i de l’Autoritat Financera d’Andorra amb l’objectiu de definir les proves d’accés a la professió, els eixos estratègics de la supervisió, la formació contínua proposada als auditors, la relació dels auditors amb l’administració, amb el supervisor, entre els propis auditors de comptes, així com les normes d’ètica professional, independència, objectivitat, confidencialitat i secret professional.

Aquesta Llei s’estructura en sis capítols, tres disposicions addicionals, tres disposicions transitòries i quatre de finals. El primer capítol estableix les disposicions generals de la norma, n’estableix l’objecte i introdueix les definicions. El capítol segon desenvolupa els elements principals de l’activitat d’auditoria de comptes. El capítol tercer se subdivideix en quatre seccions i estableix els requisits per desenvolupar la professió d’auditor de comptes així com els seus principals principis d’actuació, i també crea el Registre d’Auditors de Comptes. El capítol quart defineix els mecanismes de supervisió, que tenen per objectiu garantir la qualitat dels treballs d’auditoria de comptes. El capítol cinquè inclou el règim sancionador específic de la professió regulada. I, finalment, el capítol sisè incorpora un conjunt de taxes associades a la prestació de serveis d’auditoria de comptes.

En les disposicions addicionals es recullen quines són les entitats obligades a auditar-se, sense perjudici del que estableixen altres disposicions legals a Andorra, les obligacions inicials de registre per les societats d’auditoria i les especificitats sectorials en el cas d’auditories d’entitats bancàries i de les companyies asseguradores de capitalització. En les disposicions transitòries es regula l’adequació inicial de la norma i per acabar les disposicions finals preveuen el desplegament reglamentari d’aquesta Llei, les adaptacions dels estatuts del Col·legi Oficial d’Economistes d’Andorra, una modificació de la Llei 20/2007, del 18 d’octubre, de societats anònimes i de responsabilitat limitada respecte a les entitats obligades a auditar-se i l’entrada en vigor de la mateixa.

Capítol primer. Disposicions generals

Article 1. Objecte i àmbit d’aplicació

1. Aquesta Llei té per objecte regular l’auditoria de comptes, tant obligatòria com voluntària, mitjançant l’establiment de les condicions i els requisits de necessària observança en l’exercici d’aquesta activitat, així com la regulació del sistema de supervisió i els mecanismes de cooperació internacional en relació amb la dita activitat.

2. Als efectes d’aquesta Llei, s’entén per auditoria de comptes la professió regulada efectuada per un auditor de comptes, qualificat i independent, consistent en la revisió i verificació de documents comptables, amb l’objecte d’emetre un informe d’auditoria que pugui tenir efectes davant de tercers.

L’auditoria de comptes ha de portar-se a terme seguint el que s’estableix a les normes d’auditoria a les quals es fa referència a l’article 8 d’aquesta Llei, per poder emetre una opinió sobre si els comptes auditats expressen la imatge fidel d’acord amb el marc d’informació financera que resulti aplicable. Així mateix, ha de comprendre, en els casos en què sigui obligatori, la verificació de la concordança de l’informe de gestió amb els dits comptes.

3. L’auditoria de comptes, en funció dels estats financers o documents comptables objecte d’examen, es refereix a una de les modalitats següents:

a) Auditoria de comptes anuals, que consistirà en verificar dits comptes a efectes de dictaminar si expressen la imatge fidel del patrimoni, de la situació financera i dels resultats de l’entitat auditada, d’acord amb la normativa comptable que en resulti d’aplicació.
b) Auditoria d’altres estats financers o documents comptables, que consistirà en verificar i dictaminar si els estats financers o documents comptables expressen la imatge fidel o han sigut preparats de conformitat amb la normativa aplicable.


4. L’auditoria de comptes ha de ser efectuada necessàriament per un auditor de comptes degudament registrat, mitjançant l’emissió de l’informe corresponent i amb subjecció als requisits i les formalitats establerts en aquesta Llei.

5. El disposat en aquesta Llei resulta d’aplicació a les auditories de comptes que realitzin les entitats privades i els òrgans del sector públic d’àmbit estatal o comunal en l’exercici de les seves competències, sempre que no es contradigui amb la seva legislació específica.
Article 2. Definicions

A efectes d’aquesta Llei, s’apliquen les definicions següents:

1. Auditor de comptes: persona física autoritzada per exercir la professió regulada d’auditoria de comptes a Andorra o persona jurídica que compleix amb els requisits establerts en l’article 10 d’aquesta Llei per exercir l’auditoria de comptes a Andorra, i que en aquest cas ha d’estar representada per un auditor de comptes persona física.

2. Auditor legal: auditor de comptes designat per efectuar l’auditoria obligatòria dels comptes anuals d’una entitat.

3. Auditoria legal: l’auditoria dels comptes anuals o dels comptes consolidats de la societat auditada corresponent a un exercici econòmic en els termes exigits per la legislació.

4. Supervisor: el ministeri encarregat de les finances, mitjançant la seva Direcció de Supervisió d’Auditoria de Comptes, assumeix el rol de supervisor del sector.

5. Independència: la independència és:

a) Actitud mental independent: actitud mental que permet expressar una conclusió sense influències que comprometin el judici professional i que un individu actuï amb integritat, objectivitat i escepticisme professional.
b) Independència aparent: suposa evitar els fets i les circumstàncies que són tan rellevants que un tercer amb judici i ben informat, sospesant tots els fets i les circumstàncies específics, probablement conclouria que la integritat, l’objectivitat o l’escepticisme professional de la firma o d’un membre de l’equip de l’encàrrec d’auditoria s’han vist compromesos.


6. Client d’auditoria: als efectes exclusius d’independència, una entitat respecte a la qual una firma fa un encàrrec d’auditoria. Quan el client és una entitat cotitzada, el concepte de client d’auditoria sempre inclou, a part de l’entitat auditada, les entitats que hi estan vinculades. Quan el client d’auditoria no és una entitat cotitzada, el client d’auditoria inclou les entitats vinculades sobre les quals el client té un control directe o indirecte.

7. Entitats d’interès públic: tenen la consideració d’entitats d’interès públic, en el marc d’aquesta Llei, les entitats emissores de valors admesos a negociació en mercats oficials de valors, les entitats bancàries subjectes a la supervisió de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA), les companyies asseguradores de capitalització (branca vida i capitalització), el Fons de reserva de jubilació i totes les entitats que així ho considerin en la seva normativa de creació.

8. Entitat vinculada: s’entén per entitat vinculada als efectes exclusius d’independència el que s’estipula en el codi IESBA (Consell de Normes Internacionals d’Ètica per a Professionals de la Comptabilitat).

9. Equip d’auditoria:

a) Tots els membres de l’equip d’encàrrec en relació amb un encàrrec d’auditoria.
b) Tots els membres dins de la firma que puguin influir directament sobre el resultat de l’encàrrec d’auditoria, inclosos:
(i) Els que recomanen la remuneració o fan la supervisió directa, així com els que dirigeixen o supervisen de qualsevol altra manera l’auditor responsable global de l’encàrrec en relació amb l’execució de l’encàrrec d’auditoria, inclosos tots els nivells jeràrquics superiors fins a la persona que és el soci principal o soci director (conseller delegat o equivalent).
(ii) Als qui es consulta en connexió amb qüestions tècniques o específiques del sector, de les transaccions o dels fets relatius a l’encàrrec.
(iii) Els que fan el control de qualitat per a l’encàrrec.
(iv) Tots els que dins d’una firma de la xarxa que puguin influir directament sobre el resultat de l’encàrrec d’auditoria.


10. Família immediata: cònjuge (o equivalent) o dependent.

11. Firma: un professional exercent com a persona física o una societat, independentment de la seva forma jurídica, o qualsevol altra entitat d’auditoria que controla les dites parts, mitjançant la propietat, la gestió o altres mitjans; i una entitat controlada per les dites parts, mitjançant la propietat, la gestió o altres mitjans.

12. Interès financer: participació a través d’un instrument de capital o un altre valor, obligació, préstec o un altre instrument de deute d’una entitat, inclosos els drets i les obligacions d’adquirir la dita participació i els derivats relacionats directament amb la mateixa.

13. Interès financer directe: es refereix a l’interès financer:

a) Que és propietat directa i està sota el control d’una persona o entitat (inclosos els gestionats de manera discrecional per tercers); o
b) Del qual s’és beneficiari a través d’un instrument d’inversió col·lectiva o qualsevol altra estructura de tinença de patrimoni sobre la qual la persona o entitat tenen control, o la capacitat d’influir sobre les decisions d’inversió.


14. Interès financer indirecte: un interès financer del qual s’és beneficiari a través d’un instrument d’inversió col·lectiva o qualsevol altra estructura de tinença de patrimoni sobre la qual la persona o entitat no tenen control, tal com es defineix a l’article 2 del Decret del 15-02-2012 pel qual es modifica el Reglament de formulació dels comptes anuals consolidats, ni la capacitat d’influir sobre les decisions d’inversió.

15. Nivell acceptable: nivell amb el qual un tercer, amb judici i ben informat, sospesant tots els fets i les circumstàncies específics coneguts per l’auditor en aquell moment, probablement conclouria que no compromet la independència.

16. Cadena de comandament: el conjunt d’auditors de comptes que pertanyen a una societat d’auditoria, vinculats per relacions jeràrquiques o verticals, que impliquen un poder de direcció o influència directa sobre el soci d’auditoria responsable de la realització de l’auditoria de comptes. La cadena de comandament només s’entén extensiva a la xarxa quan existeixi una relació jeràrquica efectiva i directa entre l’auditor de comptes responsable de la realització de l’auditoria de comptes o societat d’auditoria i la dita xarxa.

17. Persona restringida: a efectes de l’aplicació de les normes d’independència, es consideren persones restringides les següents:

a) Els membres de l’equip d’auditoria.
b) Els socis, directors o gerents que presten o hagin prestat almenys deu hores de serveis distints de l’auditoria al client d’auditoria, computats en base anual.
c) Els membres de la cadena de comandament.


18. Xarxa: l’estructura a la qual pertany un auditor o una societat d’auditoria i que té clarament per objectiu compartir beneficis o costos, o que comparteix propietat, control o gestió comunes, polítiques i procediments de control de la qualitat comuns, una estratègia empresarial comuna, l’ús d’un nom comercial comú, o una part significativa dels seus recursos professionals.

19. Soci: persona que, amb independència que tingui o no jurídicament aquesta condició, està autoritzada per la societat d’auditoria per a la firma d’informes d’auditoria.

20. Auditors exercents: auditors de comptes que desenvolupen l’activitat d’auditoria de comptes com a responsables i signants d’informes d’auditoria d’acord amb el que s’estableix en aquesta Llei i que han satisfet la fiança o l’aval i l’assegurança de responsabilitat civil regulades en l’article 22.

21. Auditors no exercents: auditors de comptes que no desenvolupen l’activitat d’auditoria de comptes com a responsables i signants d’informes d’auditoria o que no hagin satisfet la fiança o l’aval i l’assegurança de responsabilitat civil regulades en l’article 22.

22. Col·legi d’Auditors d’Andorra: branca d’especialització dins el Col·legi Oficial d’Economistes d’Andorra que agrupa les persones físiques exercents o no exercents inscrites al Registre d’Auditors de Comptes, desenvolupat a l’article 12.

Capítol segon. Auditoria de comptes

Article 3. Informe d’auditoria

L’informe d’auditoria es redacta i es presenta d’acord amb el que s’estableix a la norma internacional d’auditoria aplicable. En qualsevol cas:

1. L’informe d’auditoria de comptes és degudament signat per la persona o les persones que l’hagin elaborat, identificant els noms i cognoms dels professionals signants i també el nom de la societat d’auditoria en cas que signi en representació d’alguna firma, i el número del registre d’auditors del soci o la persona que actuï en representació de la firma.

2. L’informe d’auditoria ha d’anar acompanyat necessàriament de la totalitat de documents que componen els comptes objecte d’auditoria i, si escau, de l’informe de gestió.

3. En cap cas, l’informe d’auditoria de comptes no pot ser publicat parcialment o en extracte. Quan l’informe estigui disponible públicament pot fer-se referència a la seva existència; en aquest cas, tret que l’opinió sigui favorable, s’ha de fer referència al tipus d’opinió emesa.

4. Els informes d’auditoria de comptes s’emeten sota la responsabilitat de la persona o les persones que l’hagin signat, i queden subjectes a les prescripcions d’aquesta Llei.
Article 4. Contractació

1. Els auditors de comptes i les societats d’auditoria són contractats en relació amb l’auditoria legal per un període de temps determinat inicialment, que no pot ser inferior a tres anys ni superior a vuit a comptar de la data en què s’iniciï el primer exercici que s’audita, i poden ser contractats per períodes successius d’un màxim de tres anys un cop que hagi finalitzat el període inicial. Si, en la data d’aprovació dels comptes anuals corresponents a l’últim exercici del període de contractació inicial o de pròrroga del mateix període, ni l’auditor de comptes o la societat d’auditoria ni l’entitat auditada no manifesten la seva voluntat contrària, el contracte queda tàcitament prorrogat per un termini de tres anys. Aquest apartat no és d’aplicació a les entitats o òrgans del sector públic estatal o comunal en l’exercici de les seves funcions.

2. Durant el període inicial, o abans que finalitzi cada un dels treballs per als quals foren contractats un cop acabat el període inicial, no pot rescindir-se el contracte sense que hi hagi una causa justa. Les divergències d’opinions sobre tractaments comptables o procediments d’auditoria no són causa justa.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.