Carregant...
 

Llei 8/2025, del 15 d’abril, de modificació de la Llei 10/2024, del 27 de maig, d’auditoria de comptes del Principat d’Andorra.


Atès que el Consell General en la seva sessió del dia 15 d’abril del 2025 ha aprovat la següent:

Llei 8/2025, del 15 d’abril, de modificació de la Llei 10/2024, del 27 de maig, d’auditoria de comptes del Principat d’Andorra

Exposició de motius

L’auditoria de comptes constitueix una activitat essencial per a la transparència i fiabilitat de la informació financera, i contribueix a la seguretat jurídica i a la confiança dels mercats. Amb la promulgació de la Llei 10/2024, del 27 de maig, d’auditoria de comptes del Principat d’Andorra, es va establir un marc normatiu que regula l’activitat auditora al país, l’alinea amb els estàndards internacionals i la dota d’un sistema de supervisió adequat.

Tanmateix, l’aplicació pràctica de la Llei 10/2024 ha posat en relleu la necessitat de preveure ajustaments tècnics i precisions normatives que permetin més eficàcia en el funcionament del Sistema de Supervisió d’Auditoria de Comptes i en l’exercici de la professió. En aquest sentit, aquesta modificació de la Llei té per objecte reforçar la figura del supervisor d’Auditoria de Comptes, dotant-lo de més claredat en les seves funcions, atribucions i responsabilitats, i millorar la coordinació entre aquesta figura i altres òrgans competents en matèria de supervisió financera.

Entre les modificacions principals que s’han fet, destaquen les següents:

1. Reforç del supervisor d’Auditoria de Comptes: s’estableix amb més detall el seu rol, les seves atribucions i la seva relació amb la Comissió de Supervisió d’Auditoria de Comptes, es consolida la seva independència funcional i s’assegura la seva capacitat d’actuació en matèria de control de qualitat i disciplina.

2. Definició més precisa de les entitats subjectes a auditoria: se substitueix la referència genèrica a “totes les entitats subjectes a supervisió per part de l’AFA” per una llista més específica de categories d’entitats financeres obligades a auditar-se. Aquest canvi permet excloure de l’obligació d’auditoria certes entitats molt petites supervisades per l’AFA, i evitar així càrregues administratives innecessàries per a empreses de baixa materialitat financera, mentre es manté la supervisió de sectors clau com el financer, l’assegurador i els serveis d’actius virtuals.

3. Ajustos en els requisits d’accés a la professió: es modifiquen els requisits acadèmics i professionals per a l’exercici de la professió d’auditor, i s’estableixen vies més clares per a l’acreditació de la competència professional i la formació contínua. Es reforcen les vies d’accés a la professió per a professionals amb experiència en la supervisió i el control financer del sector públic.

4. Millora en el règim sancionador i de supervisió: es clarifica la distribució de competències en matèria disciplinària entre el supervisor d’Auditoria de Comptes i la Comissió de Supervisió d’Auditoria, i s’especifiquen els casos en què el supervisor pot actuar de manera autònoma i quan es requereix la intervenció de la Comissió.

5. Revisió del règim de rotació i independència: s’introdueixen canvis en la regulació de la rotació de firmes i socis auditors per garantir més independència en les auditories d’entitats d’interès públic, ajustant el període de rotació per fer-lo compatible amb les pràctiques internacionals.

6. Regulació de la col·laboració amb l’Autoritat Financera Andorrana i altres organismes de supervisió: es concreten els mecanismes de coordinació entre el supervisor d’Auditoria de Comptes i altres autoritats amb competències en supervisió o control, i s’estableix la possibilitat de signar convenis de col·laboració i protocols d’intercanvi d’informació.

Amb aquestes modificacions, es pretén garantir un sistema de supervisió més eficient i transparent, i afavorir la qualitat dels treballs d’auditoria i reforçar la confiança en la informació financera auditada al Principat d’Andorra.

A més, aquesta Llei introdueix modificacions en altres normes vigents per adaptar-les al nou marc regulador de l’auditoria de comptes i reforçar-ne la coherència. En aquest sentit, s’introdueix a la Llei 1/2019, del 17 de gener, de la funció pública, la figura del Supervisor d’Auditoria de Comptes per tal de precisar-ne el règim laboral aplicable, tenint en compte les particularitats del seu càrrec i les funcions específiques que exerceix en matèria de supervisió. Així mateix, es modifiquen la Llei 10/2013, del 23 de maig, de l’Autoritat Financera Andorrana, per establir mecanismes de col·laboració entre l’AFA el Supervisor d’Auditoria de Comptes en matèria d’intercanvi d’informació i corregir l’import de les taxes dels organismes d’inversió col·lectiva de dret estranger; la Llei 7/2024, del 27 de maig, sobre organització i funcionament de les entitats operatives del sistema financer i l’abús de mercats, per regular els períodes de rotació dels auditors en aquestes entitats,; i la Llei 6/2015, del 15 de gener, del Fons de reserva de Jubilació, per reforçar els requisits d’independència i qualitat de les auditories realitzades sobre aquest fons. Amb aquestes modificacions, es garanteix una major integració i coherència legislativa en el sistema de supervisió financera i auditora del Principat d’Andorra.

Per aquests motius, es promou aquesta Llei, que consta de 19 articles, 1 disposició derogatòria i 7 disposicions finals.
Article 1. Modificació del paràgraf segon de l’exposició de motius de la Llei 10/2024, del 27 de maig, d’auditoria de comptes del Principat d’Andorra

Es modifica el paràgraf segon de l’exposició de motius de la Llei 10/2024, del 27 de maig, d’auditoria de comptes del Principat d’Andorra, que queda redactat de la manera següent:

“[...]

En aquesta norma també es desenvolupa el Sistema de Supervisió d’Auditoria de Comptes, que dependrà orgànicament del ministeri encarregat de les finances i estarà regit per un supervisor d’auditoria de comptes, que tindrà per objectiu garantir la qualitat dels processos d’auditoria que es duguin a terme al país. Aquest supervisor també té la funció sancionadora quan escaigui. Finalment, el supervisor presidirà la Comissió de Supervisió d’Auditoria de Comptes, en què participen representants del sector privat de l’auditoria de comptes, del ministeri encarregat de les finances, del Tribunal de Comptes i de l’Autoritat Financera Andorrana amb l’objectiu de definir les proves d’accés a la professió, els eixos estratègics de la supervisió, la formació contínua proposada als auditors, la relació dels auditors amb l’Administració, amb el supervisor, entre els mateixos auditors de comptes, així com les normes d’ètica professional, independència, objectivitat, confidencialitat i secret professional.

[...]”
Article 2. Modificació de l’article 2 de la Llei 10/2024, del 27 de maig, d’auditoria de comptes del Principat d’Andorra

Es modifiquen els apartats 4, 7 i 22 de l’article 2 de la Llei 10/2024, del 27 de maig, d’auditoria de comptes del Principat d’Andorra, que queden redactats de la manera següent:

Article 2. Definicions

[...]

4. Supervisor d’Auditoria de Comptes: el supervisor d’Auditoria de Comptes o supervisor regeix el Sistema de Supervisió d’Auditoria de Comptes, depèn orgànicament del ministeri encarregat de les finances, i assumeix el rol de supervisor del sector.

[...]

7. Entitats d’interès públic: tenen la consideració d’entitats d’interès públic, en el marc d’aquesta Llei, les entitats emissores de valors admesos a negociació en mercats oficials de valors, les entitats bancàries, les companyies asseguradores del ram de vida, el Fons de reserva de jubilació i totes les entitats que així ho considerin en la seva normativa de creació.

[...]

22. Branca d’Auditors del Col·legi Oficial d’Economistes d’Andorra: branca d’especialització dins del Col·legi Oficial d’Economistes d’Andorra que agrupa les persones físiques exercents o no exercents inscrites al Registre d’auditors de Comptes desenvolupat a l’article 12 d’aquesta Llei.”

[...]
Article 3. Modificació de l’apartat 3 de l’article 9 de la Llei 10/2024, del 27 de maig, d’auditoria de comptes del Principat d’Andorra

Es modifica l’apartat 3 de l’article 9 de la Llei 10/2024, del 27 de maig, d’auditoria de comptes del Principat d’Andorra, que queda redactat de la manera següent:

“Article 9. Exercici de la professió regulada d’auditoria

[...]

3. L’acreditació de la competència es fa d’acord amb els requisits següents:

3.1. Via acadèmica i professional

a) Estar en possessió d’un títol d’ensenyament superior reconegut al Principat d’Andorra amb un nivell mínim corresponent a un primer cicle universitari.
b) Haver efectuat una pràctica professional. La dita pràctica ha de ser d’una durada mínima de tres anys en treballs efectuats en l’àmbit financer i comptable, i es refereix especialment a comptes anuals, comptes consolidats o estats financers anàlegs. Almenys dos anys de la dita pràctica s’han de fer amb un auditor de comptes, una societat d’auditoria o en els òrgans de control intern (Intervenció General de l’Administració de l’Estat i dels comuns) i extern (Tribunal de Comptes) del sector públic i l’òrgan de supervisió del sistema financer i del sistema assegurador (AFA), participant en auditories financeres.
c) Superar un examen de competència professional teòric i pràctic fixat reglamentàriament, que organitza la Branca d’Auditors del Col·legi Oficial d’Economistes d’Andorra amb la col·laboració de la Universitat d’Andorra i/o amb acords de col·laboració amb altres col·legis d’auditors d’estats membres de la Unió Europea, i sempre amb el control del supervisor d’Auditoria de Comptes.


3.2. Via exclusivament professional
LesLleis.com

a) Que durant quinze anys s’ha dedicat a activitats professionals que li han permès adquirir experiència suficient en els àmbits de les finances, el dret i la comptabilitat; o bé
b) Que durant set anys s’ha dedicat a activitats professionals en aquests àmbits i, a més, ha seguit una pràctica professional esmentada a la lletra b de l’apartat anterior.
c) Addicionalment, en ambdós casos ha d’haver superat un examen de competència professional teòric i pràctic fixat reglamentàriament, que organitza la Branca d’Auditors del Col·legi Oficial d’Economistes d’Andorra amb la col·laboració de la Universitat d’Andorra i/o amb acords de col·laboració amb altres col·legis d’auditors d’estats membres de la Unió Europea, i sempre amb el control del supervisor d’Auditoria de Comptes.


[...]”
Article 4. Modificació de l’article 10 de la Llei 10/2024, del 27 de maig, d’auditoria de comptes del Principat d’Andorra

Es modifica l’apartat 2 de l’article 10 de la Llei 10/2024, del 27 de maig, d’auditoria de comptes del Principat d’Andorra, que queda redactat de la manera següent:

“[...]

2. La direcció i la firma dels treballs d’auditoria efectuats per una societat d’auditoria de comptes corresponen almenys a un auditor de comptes designat per la societat d’auditoria i que estigui autoritzat per exercir l’auditoria a Andorra. L’informe d’auditoria pot ser signat addicionalment per un auditor de comptes pertanyent a la mateixa xarxa i autoritzat per exercir en un tercer país que tingui com a mínim els mateixos estàndards que els requerits per aquesta Llei i que estigui designat a aquest efecte per la societat d’auditoria.

[...]”
Article 5. Modificació del títol de l’article 13 i addició dels apartats 4 i 5 de la Llei 10/2024, del 27 de maig, d’auditoria de comptes del Principat d’Andorra

Es modifica el títol de l’article 13 i s’hi afegeixen els apartats 4 i 5 de la Llei 10/2024, del 27 de maig, d’auditoria de comptes del Principat d’Andorra, que queden redactats de la manera següent:

“Article 13. Coordinació i col·laboració del supervisor d’Auditoria de Comptes amb les autoritats competents d’altres estats i els organismes supervisors andorrans.

[...]

4. El supervisor d’Auditoria de Comptes ha de col·laborar amb els organismes o les autoritats competents de supervisió de les entitats incloses en l’àmbit d’aplicació d’aquesta Llei. En particular, ha de col·laborar amb els organismes supervisors andorrans en relació amb les funcions que tenen atribuïdes respecte a les entitats subjectes a la seva supervisió. A aquest efecte, pot concloure els convenis de col·laboració oportuns amb aquests organismes, així com sol·licitar tota la informació que resulti necessària per a l’exercici de les competències que el supervisor d’Auditoria de Comptes té atribuïdes.

5. El supervisor d’Auditoria de Comptes ha de facilitar als organismes supervisors andorrans, en relació amb les entitats subjectes a la seva supervisió, la informació necessària per a l’exercici de les seves competències d’acord amb la normativa vigent.”




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.