Carregant...
 

Decret


Decret del 22-7-2020 pel qual s’aprova el Reglament d’ajuts a l’estudi.

L’objecte d’aquest Reglament és desplegar reglamentàriament la Llei 9/2014 d’ajuts a l’estudi i la Llei 8/2020, del 25 de juny, de modificació de la Llei 9/2014, de 3 de juny, d’ajuts a l’estudi, publicada al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra núm. 91, del 15 de juliol del 2020.

L’accés de tota persona a l’educació és un dret que la Constitució d’Andorra reconeix com a fonamental i que la Llei qualificada d’educació desenvolupa. Per garantir-lo de manera efectiva i oferir l’oportunitat de superar els obstacles de tota mena que el menyscabin, el Govern s’ha dotat d’un sistema d’ajuts a l’estudi que compensa les desigualtats econòmiques i socials i, en els nivells d’ensenyament postobligatori, incentiva la continuïtat de l’estudi. Amb aquesta finalitat, el 3 de juny del 2014 el Consell General va aprovar la Llei d’ajuts a l’estudi i el 25 de juny del 2020 va aprovar-ne la modificació.

L’aprovació de la Llei 8/2020, del 25 de juny, de modificació de la Llei 9/2014, de 3 de juny, d’ajuts a l’estudi fa necessària l’adequació del Reglament per poder donar-li compliment.

Aquesta modificació es basa en l’evolució de la legislació així com la crisi sanitària causada per la pandèmia del SARS-CoV-2, en què es veu la necessitat d’incorporar modificacions en funció de la realitat actual. Les modificacions previstes pretenen l’equitat i compensar les possibles desigualtats econòmiques i socials facilitant el procés de sol·licitud presencial i possibilitant la sol·licitud virtual per així agilitzar el procés d’avaluació i, també, millorar els terminis d’atorgament dels ajuts a l’estudi.

El Reglament d’ajuts a l’estudi, a partir d’uns principis generals comuns, concreta els procediments i els criteris específics que regulen l’atorgament d’ajuts a l’estudi. El text ordena el conjunt de criteris socioeconòmics, patrimonials i acadèmics.

El Reglament incorpora, també, explícitament la formació professional superior; preveu els requisits per poder continuar gaudint de l’ajut a l’estudi en cas de progressió insuficient; estableix que els pagaments dels ajuts es faran com a màxim en tres lliuraments; incorpora el bus lliure; estableix els requisits per gaudir de la beca salari; determina que per avaluar els nivells màxims de renda i de patrimoni familiar es tindrà en compte qualsevol tipus d’ingrés que tingui la unitat familiar; incorpora el concepte d’habitatge habitual cedit, i defineix el procés de verificació de les dades durant la tramitació de les sol·licituds.

Per facilitar la consulta del text i millorar-ne la seguretat jurídica, s’aprova íntegrament un nou decret, que deroga així l’anterior Decret del 13-8-2014 d’aprovació del Reglament d’ajuts a l’estudi.

Consegüentment, a proposta de la ministra d’Educació i Ensenyament Superior, el Govern, en la sessió del 22 de juliol del 2020, aprova aquest Decret amb el contingut següent:

Decret
Article únic

S’aprova el Reglament d’ajuts a l’estudi, que entra en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament d’ajuts a l’estudi

Capítol primer. Disposicions comunes

Article 1. Objecte

L’objecte d’aquest Reglament és fer el desplegament reglamentari de la Llei 9/2014 d’ajuts a l’estudi modificada per la Llei 8/2020, del 25 de juny, de modificació de la Llei 9/2014, de 3 de juny, d’ajuts a l’estudi i, consegüentment, concretar els procediments i els criteris específics que han de regular l’atorgament d’aquests ajuts.
Article 2. Residència a Andorra i situació familiar del sol·licitant

A l’efecte de la normativa reguladora del sistema d’ajuts a l’estudi, es considera que una persona està legalment establerta a Andorra quan ella o un dels seus pares o tutors −o ambdós, si és menor d’edat− resideixen al Principat d’Andorra de manera permanent i efectiva.
Article 3. Situació econòmica del sol·licitant

A efectes dels ajuts a l’estudi, que estan regulats per la Llei 9/2014, del 3 de juny, d’ajuts a l’estudi, modificada per la Llei 8/2020 i per aquest Reglament, es considera que el sol·licitant o la família del sol·licitant es troben en una situació que possibilita l’obtenció d’un ajut a l’estudi si el conjunt dels ingressos, que es calculen segons es disposa a l’article 25 d’aquest Reglament, se situa per sota dels llindars que es determinin en cada convocatòria anual d’ajuts a l’estudi.
Article 4. Criteris personals

1. A l’efecte del que preveu la normativa reguladora dels ajuts a l’estudi, els criteris personals són els que fan referència a la situació personal del sol·licitant, independentment de la seva situació socioeconòmica, i són els següents: ser orfe de pare i mare o haver estat declarat com a persona amb discapacitat.
LesLleis.com

2. Les persones que són orfes de pare i mare, les persones tutelades pel Govern d’Andorra i les persones a les quals se’ls ha declarat un grau de discapacitat igual o superior al 66% (tercer grau) tenen dret a percebre un ajut, sempre que compleixin els criteris acadèmics establerts en aquest Reglament.
Article 5. Criteris de matriculació

1. Els estudiants que es vulguin beneficiar d’un ajut a l’estudi han de complir els requisits següents:

a) En ensenyaments postobligatoris de batxillerat, de formació professional no superior i superior, així com en estudis universitaris de primer i segon cicle presencials, l’estudiant s’ha de matricular de totes les assignatures o crèdits del curs, semestre o quadrimestre.
b) En ensenyaments de batxillerat i de formació professional a distància, l’estudiant s’ha de matricular d’un mínim de quatre assignatures anuals.
c) En ensenyaments de formació professional superior i universitaris de primer i segon cicle a distància, l’estudiant s’ha de matricular d’un mínim de 24 crèdits anuals.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.