Carregant...
 


Decret 277/2021, del l’1 de setembre del 2021


Decret 277/2021, de l’1-9-2021, pel qual s’aprova el Reglament dels tipus i significat dels senyals verticals de circulació.

Exposició de motius

La Llei 12/2021, del 13 de maig, del Codi de la circulació, publicada al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra del 2 de juny del 2021, revoca en la disposició derogatòria la Llei del Codi de la circulació del 10 de juny de 1999, així com les modificacions posteriors.

El Codi de la circulació del 10 de juny de 1999 derogat definia en el capítol IV els tipus i significat dels senyals verticals de circulació.

L’article 85 de la Llei 12/2021 preveu que reglamentàriament, el Govern determina els tipus i el significat dels senyals verticals de circulació Aquest reglament inclou el Catàleg oficial de senyals de circulació, que especifica la forma, els símbols, el color, el disseny i el significat dels senyals així com les seves dimensions, en funció de cada tipus de via i els seus sistemes de col·locació

La disposició final primera de la Llei 12/2021, del 13 de maig, del Codi de la circulació preveu que el Govern ha d’aprovar les disposicions reglamentàries necessàries per aplicar aquest Codi en el termini màxim de tres mesos a comptar de l’endemà de la publicació al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Aquest Reglament actualitza el Catàleg oficial de senyals de circulació ajustant-se al que estableixen les reglamentacions i recomanacions internacionals en la matèria. A més, incorpora, en l’annex II, els manuals de senyalització d’orientació de la xarxa bàsica d’Andorra, senyalització patrimonial i turística i senyalització privada i, en l’annex III, el manual de senyalització temporal dels obstacles i les obres en la via pública.

Ateses les consideracions esmentades, a proposta del ministre de Territori i Habitatge, el Govern en la sessió de l’1 de setembre del 2021, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament dels tipus i significat dels senyals verticals de circulació, que entra en vigor l’endemà que es publiqui al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament dels tipus i significat dels senyals verticals de circulació

Índex
Article 1. Objecte del Reglament
Article 2. Àmbit d’aplicació del Reglament
Article 3. Senyalització temporal que modifica el règim normal d’utilització de la via i dels senyals d’abalisament
3.1. Senyals temporals i d’abalisament
3.2. Panells quadrats per a vehicles o de carril.
Article 4. Semàfors
4.1. Semàfors reservats per als vianants
4.2. Semàfors circulars per a vehicles
4.3. Semàfors reservats a determinats vehicles
Articles 5. Senyals verticals de circulació
5.1. Senyals de perill.
5.1.1. Objecte i tipus
5.2. Senyals preceptius
5.2.1. Objecte, classes i normes comunes
5.2.2. Senyals preceptius de prohibició
5.2.3. Senyals preceptius d’obligació
5.3. Senyals informatius
5.3.1. Objecte, classes i normes comunes
5.3.2. Senyals informatius d’indicació
5.3.3. Senyals informatius d’orientació
5.3.4. Senyals informatius de localització
5.3.5. Indicadors complementaris
5.4. Format dels senyals verticals de circulació
Annex I. Catàleg oficial dels senyals de circulació
Annex II. Manuals de senyalització d’orientació de la xarxa bàsica d’Andorra, senyalització patrimonial i turística i senyalització privada
Annex III. Manual de senyalització temporal dels obstacles i les obres en la via pública

Article 1. Objecte del Reglament.

El Reglament dels tipus i significat dels senyals verticals de senyalització (d’ara endavant “Reglament”) especifica la forma, els símbols, el color, el disseny i el significat dels senyals de circulació. Aquest reglament inclou el Catàleg oficial dels senyals de circulació
Article 2. Àmbit d’aplicació del Reglament

El Reglament s’aplica a tota la xarxa viària del Principat d’Andorra.
Article 3. Senyalització temporal que modifica el règim normal d’utilització de la via i dels senyals d’abalisament

Els senyals que modifiquen el règim normal d’ús de la via són els panells de missatgeria variable i els dispositius de barrera dels senyals d’abalisament.

3.1 Senyals temporals i d’abalisament

1. Els panells de missatgeria variable tenen per objectiu advertir de totes les situacions de risc que es puguin produir a la via i difondre missatges de caràcter institucional o d’esdeveniments d’interès general.

2. Els senyals d’abalisament poden ser:

a) Dispositius de barrera: prohibeixen el pas a la part de la via que delimiten i són els següents:

i) Barrera fixa: prohibeix el pas a la via o a una part de la via que delimita.
ii) Barrera o semibarrera mòbil: prohibeix temporalment el pas, mentre es troba en posició transversal a la calçada en un pas a nivell, lloc de peatge o de duana, en l’accés a un establiment o altres.
iii) Rètol de direcció provisional: prohibeix el pas i informa, a més, sobre el sentit de la circulació.
iv) Banderetes, cons o dispositius anàlegs: prohibeixen el pas a través de la línia real o imaginària que els uneix.
v) Llum vermell fix: indica que la calçada està totalment tancada a la circulació.
vi) Llums grocs fixos o intermitents: prohibeixen el pas a través de la línia imaginària que els uneix.

b) Dispositius de guia: tenen com a finalitat indicar la vora de la calçada, la presència d’un revolt i el sentit de la circulació, els límits d’obres de fàbrica o altres obstacles. Són els següents:
i) Fita de vèrtex: element d’abalisament de forma semicilíndrica en la cara frontal, proveït de triangles simètricament oposats de material retroreflector, que indica el punt en què se separen dos corrents de circulació.
ii) Fita d’aresta: element la finalitat primordial del qual és abalisar les vores de les carreteres principalment durant les hores nocturnes o quan la visibilitat és baixa.
iii) Panells direccionals permanents: dispositius d’abalisament implantats amb vista a guiar i els usuaris i assenyalar un perill puntual i mitjançant els quals s’informa sobre el sentit de la circulació.
iv) Reflectors horitzontals (ulls de gat).
v) Reflectors de barrera.
vi) Balises planes: indiquen la vora de la calçada, els límits d’obres de fàbrica o altres obstacles de la via.
vii) Balises cilíndriques: reforcen qualsevol mesura de seguretat i indiquen queno es pot franquejar la línia, imaginària o no, que les uneix.
viii) Barreres laterals: poden ser rígides, semirígides i desplaçables. Indiquen la vora de la plataforma i protegeixen de possibles sortides de la via.


3..La forma, el color, el disseny, els símbols, el significat i les dimensions dels senyals d’abalisament s’han d’ajustar al que s’estableix en el Catàleg oficial dels senyals de la circulació.

3.2. Panells quadrats per a vehicles o de carril.

Els panells d’ocupació de carril afecten exclusivament els vehicles que circulen pel carril sobre el qual estan situats o que s’indica en el panell de senyalització variable, i tenen per objectiu donar qualsevol missatge, sense que sigui limitatiu.

En els casos dels llums, tenen el significat següent:

a) Un llum vermell en forma d’aspa determina la prohibició d’ocupar el carril indicat. Els conductors dels vehicles que circulen per aquest carril han d’abandonar-lo en el temps més breu possible.
b) Un llum verd en forma de fletxa apuntada cap avall indica que està permès circular pel carril corresponent. Aquesta autorització d’utilitzar el carril no eximeix de l’obligació d’aturar-se davant un llum vermell circular o, per excepció del que es disposa sobre l’ordre de preeminència, d’obeir qualsevol altre senyal o marca viària que obligui a aturar-se o a cedir el pas o, en la seva absència, de complir les normes generals sobre prioritat de pas.
c) Un llum blanc o groc en forma de fletxa, intermitent o fix, que apunta cap avall en forma obliqua indica als usuaris del carril la necessitat d’anar-se incorporant en condicions de seguretat al carril en direcció al qual apunta la fletxa, atès que el carril pel qual circulen quedarà tancat de seguida.

Article 4. Semàfors

4.1. Semàfors reservats per als vianants

El significat dels llums d’aquests semàfors és el següent:

a) Un llum vermell no intermitent en forma de vianant immòbil indica als vianants que no han de començar a creuar la calçada.
b) Un llum verd no intermitent en forma de vianant en marxa indica als vianants que poden començar a creuar la calçada. Quan aquest llum canviï a intermitent, significa que el temps de què encara disposen per acabar de creuar la calçada està a punt de finalitzar i que s’encendrà el llum vermell de manera imminent.


Com a norma general, respecte la graduació semafòrica, el temps del que disposa el vianant per creuar s’estableix, com a mínim, en 1 segon per metre d’amplada de la calçada.

4.2. Semàfors circulars per a vehicles

El significat dels seus llums i fletxes és el següent:

a) Un llum vermell no intermitent prohibeix el pas. Mentre es manté encès, els vehicles no han de sobrepassar el semàfor ni, si n’hi ha, la línia de parada anterior més pròxima. Si el semàfor és dins o al costat oposat d’una intersecció, els vehicles no han d’endinsar-s’hi ni, si n’hi ha, sobrepassar la línia de detenció situada abans de la intersecció.
b) Un llum vermell intermitent, o dos llums vermells intermitents de manera alternativa, prohibeixen temporalment el pas als vehicles abans d’un pas a nivell, una entrada a un pont mòbil o un pontó transbordador, a prop d’una sortida de vehicles d’extinció d’incendis o amb motiu de l’aproximació d’una aeronau volant a baixa altura.
c) Un llum groc no intermitent significa que els vehicles han d’aturar-se en les mateixes condicions que si es tractés d’un llum vermell fix, tret que, quan s’encengui, el vehicle es trobi tan a prop d’un lloc de detenció que no pugui aturar-se abans del semàfor en condicions de seguretat suficients.
d) Un llum groc intermitent o dos llums grocs intermitents de manera alternativa, obliguen els conductors a extremar la precaució i, si escau, cedir el pas. A més, no eximeixen del compliment d’obeir altres senyals que obliguen a aturar-se.
e) Una fletxa negra sobre un llum vermell no intermitent o sobre un llum groc, o a la inversa, no canvia el significat d’aquests llums, però el limita exclusivament al moviment indicat per la fletxa.
f) Una fletxa verda que s’il·lumina sobre un fons circular negre o a la inversa, significa que els vehicles poden agafar la direcció i el sentit indicats per la fletxa, sigui quin sigui el llum que estigui simultàniament encès en el mateix semàfor o en un altre de contigu.


Qualsevol vehicle que, en encendre’s la fletxa verda, es trobi en un carril reservat exclusivament per circular en la direcció i el sentit indicats per la fletxa o que, sense que el carril estigui reservat, és el que ha d’utilitzar per a aquesta circulació, ha d’avançar en aquesta direcció i sentit.

Els vehicles que avancin seguint la indicació d’una fletxa verda han de fer-ho amb precaució, deixant passar els vehicles que circulen pel carril al qual s’incorporen i sense posar en perill els vianants que estiguin creuant la calçada.

4.3. Semàfors reservats a determinats vehicles

1. Quan els llums dels semàfors presenten la silueta il·luminada d’una bicicleta, les seves indicacions es refereixen exclusivament a bicicletes i ciclomotors.

2. Quan, excepcionalment, el semàfor consisteixi en una franja blanca il·luminada sobre un fons circular negre, les seves indicacions es refereixen exclusivament als tramvies i autobusos de línies regulars, llevat que existeixi un carril reservat per a autobusos o per a autobusos, taxis i altres vehicles; en aquest cas, sols es refereix als vehicles que circulen per aquest carril. El significat d’aquests semàfors és el següent:

a) Una franja blanca horitzontal il·luminada prohibeix el pas en les mateixes condicions que el llum vermell no intermitent.
b) Una franja blanca vertical il·luminada permet el pas de front.
c) Una franja blanca obliqua il·luminada, cap a l’esquerra o cap a la dreta, indica que es permet el pas per girar a l’esquerra o a la dreta, respectivament.
d) Una franja blanca, vertical o obliqua, il·luminada intermitentment, indica que els vehicles esmentats han d’aturar-se en les mateixes condicions que si es tractés d’un llum groc fix.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.