Carregant...
 

Decret 337/2022, del 17 d’agost del 2022


Decret 337/2022, del 17-8-2022, pel qual s’aprova el Reglament del port i l’ús de les armes de foc i dels mitjans coercitius autoritzats als membres del Cos Penitenciari.

Exposició de motius

L’ús de les armes de foc i dels mitjans de contenció en relació amb les persones privades de llibertat i internades al Centre Penitenciari, que estan sota la custòdia i la vigilància dels membres del Cos Penitenciari, pot esdevenir a vegades un recurs imprescindible i ineludible per garantir la seguretat i la integritat del mateix intern concernit, dels altres interns o del personal que treballa al Centre Penitenciari. No obstant això, aquest ús s’ha de regular de forma detallada i limitada per evitar que posi en dubte els drets i les garanties que emparen les persones recluses i, en concret, que se’n puguin derivar casos d’abús o de maltractament.

En aquest sentit, l’article 41 del text refós de la Llei 3/2007, del 22 de març, del Cos Penitenciari estableix que, com a principi general, tots els membres del Cos Penitenciari estan subjectes al port de l’arma, el qual es limita als llocs estratègics determinats i a les altres zones que es determinin per reglament. També defineix les zones del Centre Penitenciari en què està prohibit aquest port de l’arma, llevat de les circumstàncies excepcionals taxades; determina l’obligació de seguir les formacions i els entrenaments continus necessaris per usar l’arma, i en limita el port als actes de servei. Al seu torn, l’article 42 regula la prohibició temporal del port de l’arma, mentre que l’article 43 estableix els supòsits en què es pot fer ús dels mitjans de subjecció i control. Finalment, l’article 44 preveu que, per via reglamentària, s’han de determinar i desenvolupar les obligacions de registre, informe i revisió mèdica amb posterioritat a l’ús de l’arma o les armes de foc i dels mitjans de subjecció i coercitius autoritzats, i de custòdia i manteniment d’aquestes armes i mitjans.

Amb la finalitat d’executar el mandat reglamentari contingut als articles 41 i 44 de la Llei 3/2007, del 22 de març, del Cos Penitenciari, el dia 19 de novembre del 2014, el Govern va aprovar el Reglament regulador del port i l’ús de les armes de foc i dels mitjans coercitius autoritzats al Centre Penitenciari.

No obstant l’aprovació del Reglament esmentat l’any 2014, l’experiència pràctica derivada de l’aplicació del Reglament va palesar que calia dur a terme certes modificacions per tal d’adaptar la norma a la realitat vigent en aquell moment. Per aquest motiu, l’11 de març del 2015 el Govern va aprovar el Decret de l’11-3-2015 de modificació del Decret del 19-11-2014 d’aprovació del Reglament regulador del port i l’ús de les armes de foc i dels mitjans coercitius autoritzats al Centre Penitenciari.

De llavors ençà, aquest Reglament ha assolit amb escreix la finalitat cercada amb la seva aprovació. Aquesta finalitat consisteix a regular de forma detallada i limitada l’ús de les armes de foc i dels mitjans coercitius autoritzats per evitar lesionar els drets i les garanties que emparen les persones recluses, malgrat que el recurs a aquestes armes i a aquests mitjans coercitius pot esdevenir a vegades imprescindible i ineludible per garantir la seguretat i la integritat del mateix intern concernit, dels altres interns o del personal que treballa al Centre Penitenciari.

A hores d’ara, una nova modificació del Reglament del port i l’ús de les armes de foc i dels mitjans coercitius autoritzats als membres del Cos Penitenciari es fa necessària per adaptar la composició i el funcionament de la Comissió Tècnica d’Avaluació i Control dels Mitjans Coercitius a la realitat actual, respectant les previsions de l’article 44 del text refós de la Llei del Cos Penitenciari. En aquest sentit, cal recordar que la Comissió Tècnica d’Avaluació i Control dels Mitjans Coercitius té com a finalitat principal vetllar perquè la utilització dels mitjans coercitius autoritzats es faci respectant els principis de necessitat, congruència i proporcionalitat.

Concretament, es modifica la composició de la Comissió esmentada, la qual continua estant composta per quatre membres: el director o director adjunt del Cos Penitenciari, un membre del Cos Penitenciari que sigui formador de tècniques d’intervenció, un membre del Cos Penitenciari que sigui formador de tir i un metge generalista, o en la seva absència l’especialista o facultatiu que es designi. Fins ara, el metge coordinador del Centre Penitenciari formava part d’aquesta Comissió, però es reemplaça, per motius de gestió i de logística, per un metge generalista, o en la seva absència l’especialista o facultatiu que es designi a l’efecte. Així mateix, es redueix la periodicitat amb què s’ha de reunir la Comissió, la qual passa de ser mensual a ser quinzenal. Aquest canvi respon a la voluntat de dotar de més garanties i de vetllar per l’estat de salut dels interns del Centre, de manera que es puguin avaluar més sovint i de manera individualitzada les necessitats de cada intern en relació amb els mitjans coercitius, i els eventuals canvis de diagnòstic patològic que puguin justificar la no utilització d’un o diversos d’aquests mitjans. També s’introdueix la necessitat d’impartir una formació relativa a les característiques tècniques de les armes de foc i mitjans coercitius als membres de la Comissió Tècnica d’Avaluació i Control dels Mitjans Coercitius que no pertanyen al Cos Penitenciari.

Al mateix temps, s’aprofita aquesta reforma del Reglament del port i l’ús de les armes de foc i dels mitjans coercitius autoritzats al Centre Penitenciari per concretar la classificació de les armes de foc autoritzades al Centre, així com per corregir alguns errors materials detectats per tal de millorar el text i fer més entenedors alguns articles. En qualsevol cas, però, l’abast de les modificacions esmentades anteriorment i la facilitat per consultar la norma reglamentària d’ara endavant aconsellen de no promoure una norma reglamentària en què s’estableixin només les disposicions que es reformen, sinó d’aprovar un nou Reglament del port i l’ús de les armes de foc i dels mitjans coercitius autoritzats als membres del Cos Penitenciari, per bé que la majoria de les disposicions es mantinguin invariades en relació amb les del Reglament vigent fins ara.

Per consegüent, es promou aquest nou Reglament del port i l’ús de les armes de foc i dels mitjans coercitius autoritzats als membres del Cos Penitenciari, que es desglossa en 17 articles.

Ateses les consideracions esmentades, a proposta del ministre de Justícia i Interior, el Govern, en la sessió del 17 d’agost del 2022, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament del port i l’ús de les armes de foc i dels mitjans coercitius autoritzats als membres del Cos Penitenciari, que entrarà en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament del port i l’ús de les armes de foc i dels mitjans coercitius autoritzats als membres del Cos Penitenciari

Article 1. Objecte

L’objecte d’aquest Reglament és regular el port i l’ús de les armes de foc i dels mitjans coercitius autoritzats per part dels membres del Cos Penitenciari en l’exercici de les funcions que tenen encomanades; regular les obligacions de registre, informació, formació, custòdia i manteniment associades al port i l’ús d’aquestes armes de foc i mitjans de subjecció i control i coercitius autoritzats; establir les garanties mèdiques que emparen els interns del Centre Penitenciari en relació amb l’ús d’aquestes armes i mitjans coercitius, i regular la composició, les funcions i el funcionament de la Comissió Tècnica d’Avaluació i Control dels Mitjans Coercitius.
Article 2. Àmbit d’aplicació

Aquest Reglament és aplicable únicament als membres del Cos Penitenciari que, en l’exercici de les funcions que els són pròpies, siguin portadors i puguin fer ús de les armes de foc i dels mitjans coercitius de control, seguretat i defensa autoritzats, d’acord amb les disposicions de les lletres d i e de l’apartat tercer de l’article 7, i dels articles 41 a 44 del text refós de la Llei 3/2007, del 22 de març, del Cos Penitenciari.
Article 3. Definicions

Als efectes d’aquest Reglament, es considera:

a) Arma de foc: qualsevol dispositiu destinat a propulsar un o diversos projectils amb capacitat letal, mitjançant la pressió dels gasos generats per la combustió d’un propel·lent. Aquests dispositius estan dotats d’elements de punteria i disparadors per determinar el moment de detonació i la direcció dels projectils.
b) Mitjà coercitiu: acció que implica la força física personal adreçada a contenir un altre subjecte, o material professional i legal destinat a exercir un ús de la força necessari, proporcional, congruent i no letal a un subjecte, amb la finalitat de dissuadir-lo de la seva actitud i, en cas necessari, incapacitar-lo temporalment a fi de passar a una situació de control.

Article 4. Port de les armes de foc

1. D’acord amb l’apartat 1 de l’article 41 del text refós de la Llei 3/2007, del 22 de març, del Cos Penitenciari, tots els membres del Cos Penitenciari estan subjectes al port de les armes de foc, llevat que se n’hagi decidit la prohibició temporal o definitiva per part del director del Cos Penitenciari o del ministre competent en matèria de justícia, que s’hagi acordat la suspensió del lloc de treball que ocupa el membre del Cos Penitenciari, o que hagi estat adscrit en comissió de serveis o es trobi en situació d’excedència, a l’empara de les disposicions dels articles 42, 35, 47 i 48 de la Llei esmentada, respectivament.

En cas que el membre del Cos Penitenciari hagi estat declarat en situació de reforma o se l’hagi adaptat a un nou lloc de treball, de conformitat amb l’article 35 i l’article 35 bis de la Llei mencionada, i que arran d’aquesta declaració o adaptació deixi de ser membre del Cos Penitenciari, també deixa d’estar subjecte al port d’armes de foc.
LesLleis.com

2. Sense perjudici del que disposa l’apartat anterior i d’acord amb l’apartat 4 de l’article 41 del text refós de la Llei 3/2007, del 22 de març, del Cos Penitenciari, per al port i l’ús de les armes de foc cal que els membres del Cos Penitenciari hagin rebut i superat la formació específica i continuada que en aquesta matèria estableixi el director del Cos Penitenciari, amb l’aprovació del ministre competent en matèria de justícia, en els termes que preveu l’article 16 d’aquest Reglament.

3. Tal com estableix l’apartat 2 de l’article 41 del text refós de la Llei 3/2007, del 22 de març, del Cos Penitenciari, el port de les armes de foc per part dels membres del Cos Penitenciari només pot tenir lloc quan estan de servei i, en cas que aquest servei es dugui a terme a les dependències del Centre Penitenciari, només pot tenir lloc dins les zones autoritzades que s’assenyalen a l’article 5 d’aquest Reglament.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.