Carregant...
 

Decret 455/2022, del 9 de novembre del 2022


Decret 455/2022, del 9-11-2022, d’aprovació del Reglament d’organització i funcionament de la Comissió Nacional d’Accés i Avaluació de la Documentació (CNAAD).

Exposició de motius

La Llei 33/2021, del 2 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i govern obert (d’ara endavant, “Llei 33/2021”) té, entre les seves finalitats, ampliar i reforçar la transparència de l’activitat administrativa i garantir el dret d’accés a la informació i documentació públiques. Per això, crea i regula un instrument central, la Comissió Nacional d’Accés i Avaluació de la Documentació (CNAAD), com a òrgan consultiu i decisori, amb una doble finalitat: garantir l’accés a la informació pública i avaluar la documentació pública. És a dir, la CNAAD, d’una banda, estableix els criteris per al millor compliment de la normativa establerta en matèria de publicitat activa i accés als documents públics i, de l’altra, pretén millorar la gestió documental, tant de l’Administració general i els òrgans i entitats que en depenen o que estan sota la seva direcció, com de l’Administració comunal i els òrgans que en depenen, per aconseguir l’optimització de l’emmagatzematge de la informació i fer més entenedor per als ciutadans i les entitats públiques i privades l’accés a la documentació de l’Administració.

Aquesta nova regulació, complementada amb la Llei 29/2021, del 28 d’octubre, qualificada de protecció de dades personals, disposa un nou marc normatiu en relació amb el dret d’accés a la informació i documentació públiques. Per assolir aquestes fites el legislador atribueix importants funcions i competències a la CNAAD per adoptar criteris de millora del compliment de les obligacions en matèria de publicitat activa i accés a la informació, i criteris generals sobre l’accés als documents públics, per avaluar la informació pública i per resoldre recursos administratius d’impugnació dels actes de l’Administració general i dels òrgans i les entitats que en depenen o estan sota la seva direcció. Així mateix, estableix que la CNAAD ha d’elaborar informes preceptius i no vinculants quan s’impugnin actes dels comuns o dels òrgans i les entitats que en depenen o que estan sota la seva direcció. D’altra banda, l’article 26.6 de la Llei 33/2021 atribueix al Govern la determinació, per via reglamentària, de la resta de normes d’organització i funcionament de la Comissió esmentada.

Altrament, aquest Reglament configura la composició multidisciplinària de la CNAAD, presidida per la persona encarregada de la Secretaria General del Govern i en què intervenen com a membres les direccions de l’Agència Andorrana de Protecció de Dades i de l’Arxiu Nacional d’Andorra, especialistes en protecció de dades i en matèria d’arxius i gestió documental, respectivament, i altres especialistes en dret administratiu, economia, informàtica, història contemporània, a més de la persona representant del ministeri que correspongui d’acord amb el tipus i les característiques de la informació pública subjecta a avaluació.

Per tal d’agilitzar el funcionament de la CNAAD, es creen dos comissions permanents amb la funció d’elaborar els treballs preparatoris per sotmetre al plenari les resolucions i els informes i les consultes relacionades amb les seves funcions. Així mateix, es preveu la possibilitat de crear grups de treball sobre temes específics, i la presència puntual d’experts, quan es consideri necessari per a la CNAAD.

Amb la finalitat de facilitar la lectura i comprensió d’aquest Reglament es recuperen alguns articles de la Llei 33/2021, del 2 de desembre, de transparència, accés a la informació pública i govern obert.

L’elaboració d’aquest Reglament s’ha sotmès a la consulta dels membres de la CNAAD.

Aquest Decret es compon d’una exposició de motius i un article únic que aprova el Reglament, constituït per deu articles i una disposició derogatòria.

Ateses les consideracions esmentades, a proposta de la ministra de Funció Pública i Participació Ciutadana i de la ministra de Cultura i Esports, el Govern, en la sessió del 9 de novembre del 2022, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament d’organització i funcionament de la Comissió Nacional d’Accés i Avaluació de la Documentació (CNAAD), que entrarà en vigor al cap de quinze dies hàbils de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament d’organització i funcionament de la Comissió Nacional d’Accés i Avaluació de la Documentació (CNAAD)

Article 1. Objecte

L’objecte d’aquest Decret és desplegar les disposicions de la Llei 33/2021 en relació amb la CNAAD i determinar les normes de l’organització i el funcionament de la CNAAD.
Article 2. Naturalesa i àmbit subjectiu d’actuació

1. La CNAAD és un òrgan consultiu i decisori en matèria d’accés a la informació pública i en l’avaluació de la documentació i informació públiques.

2. La CNAAD actua en l’àmbit de l’Administració general i els òrgans o les entitats que en depenen o que estan sota la seva direcció, i també en l’àmbit dels comuns i els òrgans que en depenen en els aspectes que especifica la Llei 33/2021 i d’acord amb el que estableix la Llei qualificada de delimitació de competències dels comuns vigent.

Així mateix, els criteris generals que estableixi la CNAAD, regulats a l’article 25 de la Llei 33/2021, afecten també els ens inclosos en l’àmbit d’aplicació subjectiva de l’article 3.1.d, e i f de la mateixa Llei.
Article 3. Composició de la CNAAD

1. La CNAAD es compon dels membres següents:

a) La persona encarregada de la Secretaria General del Govern.
b) La persona responsable de la direcció de l’Agència Andorrana de Protecció de Dades.
c) La persona responsable de la direcció de l’Arxiu Nacional d’Andorra.
d) Una persona tècnica de l’Àrea d’Arxius i Gestió de Documents del Govern.
e) Una persona titulada en dret especialitzada en dret administratiu.
f) Una persona titulada en economia.
g) Una persona qualificada en l’àmbit dels sistemes d’informació.
h) Una persona titulada en història i especialista en història contemporània.
i) Una persona representant del ministeri que escaigui, segons el tipus i les característiques de la informació pública l’accés a la qual se sol·licita o de la documentació pública subjecta a avaluació.
j) Una persona representant de cada comú designada per cada comú.


2. La presidència l’assumeix la persona encarregada de la Secretaria General del Govern, i en la seva absència la substitueix la persona que dirigeix l’Arxiu Nacional d’Andorra.

3. El secretariat és assegurat per la persona especialitzada en dret administratiu.
LesLleis.com

4. Els membres esmentats a les lletres d a h de l’apartat 1 d’aquest article són nomenats i destituïts pel Govern.

5. En casos degudament justificats, les entitats competents han de designar un vocal substitut que tingui els coneixements exigits a la persona substituïda.

6. En els supòsits en què l’especificitat o la complexitat ho requereixin, la Comissió pot incorporar altres tècnics o experts en la matèria concreta, els quals tenen veu però no vot.
Article 4. Competències i funcions

Les competències i funcions de la CNAAD poden ser consultives i d’assessorament i decisòries.

1. Funcions consultives i d’assessorament:

a) Referents a l’establiment de criteris generals:

i) Adoptar criteris per al millor compliment de les obligacions contingudes en la Llei 33/2021 en matèria de publicitat activa i d’accés a la informació.
ii) Establir els criteris generals sobre l’aplicació de la normativa que regeix l’accés als documents públics.
iii) Elaborar i regular els criteris generals d’avaluació i tria de la documentació, i controlar-ne l’aplicació correcta.


b) Relatives a la documentació pública:

i) Assessorar en l’avaluació i la tria de la documentació de les administracions públiques i dels òrgans i les entitats que en depenen o que estan sota la seva direcció.
ii) Establir i aprovar els procediments d’eliminació i de conservació de la documentació.
iii) Establir les taules d’avaluació de la documentació, com a eina per determinar el període de conservació i accés de la documentació pública.
iv) Identificar les obsolescències de formats de la documentació electrònica i proposar la migració dels formats per preservar-la.


c) Emetre els informes preceptius no vinculants en els recursos administratius que es puguin interposar en matèria d’accés a la informació pública previstos a l’article 16.2.b, en relació amb l’article 25 de la Llei 33/2021, que són els referents als actes dels comuns o dels òrgans i les entitats que en depenen o estan sota la seva direcció.


2. Funcions decisòries

Tramitar i resoldre els recursos administratius, previstos a l’article 16.2.a de la Llei 33/2021, referents a resolucions en matèria d’informació pública emesos per l’Administració general i els òrgans i les entitats que en depenen o estan sota la seva direcció. En l’exercici d’aquesta competència decisòria, no hi poden participar els membres de la CNAAD representants dels comuns.

3. Qualsevol altra que una llei li atorgui o encomani.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.