Carregant...
 

Decret 527/2022, del 7 de desembre del 2022


Decret 527/2022, del 7-12-2022, d’aprovació del Reglament de les prestacions tècniques i tecnològiques de serveis socials i sociosanitaris.

Exposició de motius

En data 1 de setembre del 2017 va entrar en vigor el Reglament de les prestacions tècniques i tecnològiques, i de la Cartera de serveis socials i sociosanitaris, amb l’objectiu d’establir, d’una banda, el contingut de la Cartera de serveis socials i sociosanitaris, i de l’altra, l’autorització administrativa i l’acreditació dels centres i establiments que ofereixen prestacions tècniques i, en general, serveis socials i sociosanitaris.

Transcorreguts uns anys de vigència del Reglament esmentat, s’ha constatat la necessitat de dividir-lo per regular, d’una banda, la Cartera de serveis socials i sociosanitaris i les seves vicissituds, i de l’altra, les prestacions tècniques des de la perspectiva de l’obertura, el funcionament, la modificació i el tancament d’establiments, centres i serveis que ofereixen aquestes prestacions.

Així, es promou aquest Reglament que té per objecte regular el procediment d’autorització i el d’acreditació de centres socials i sociosanitaris i establir els aspectes relatius al del Registre Nacional de Serveis Socials i Sociosanitaris, mitjançant tres capítols que es desglossen en 14 articles, quatre disposicions transitòries, una disposició derogatòria, una disposició final, i dos annexos.

Al mateix temps, amb la finalitat de permetre una comprensió més gran del text normatiu i conferir més claredat i seguretat jurídica al Reglament, s’aprofita aquesta reforma per incorporar les modificacions efectuades al Decret del 7-6-2017 d’aprovació del Reglament regulador de les prestacions tècniques i tecnològiques de serveis socials i sociosanitaris, i de la Cartera de serveis socials i sociosanitaris, pel Decret del 31 d’octubre del 2017; el Decret 80/2022, del 9-3-2022; el Decret 164/2022, del 20-4-2022, i el Decret 206/2022, del 18-5-2022.

El capítol primer incideix en els requisits generals i específics per obtenir l’autorització administrativa per obrir i fer funcionar aquests establiments, centres i serveis, els requisits per modificar i tancar els establiments, centres i serveis esmentats, i el tancament. També estableix els requisits i la documentació per a l’acreditació que en dimana.

El capítol segon en detalla el procediment d’autorització i acreditació, i les responsabilitats dels titulars dels establiments, centres i serveis relatius a les prestacions tècniques.

El capítol tercer se centra en les qüestions relatives al Registre Nacional de Serveis Socials i Sociosanitaris.

Les quatre disposicions transitòries es refereixen, respectivament, a la vigència dels convenis subscrits amb anterioritat a l’aprovació d’aquest Reglament i a l’adaptació a la nova norma; als terminis de què disposen les persones i les entitats titulars d’establiments, centres i serveis que ofereixen prestacions tècniques per sol·licitar l’autorització administrativa i fer les adaptacions necessàries per ajustar-se a les noves disposicions que ens ocupen; al reconeixement de les titulacions exigides als directius i professionals dels establiments, centres i serveis esmentats anteriorment, i a la possibilitat i els requisits per poder tenir animals de companyia en centres residencials. En aquest sentit, i amb coherència amb la norma anterior, s’ha mantingut el període atorgat per a poder obtenir i acreditar la titulació exigida per a exercir com a responsable de centres i serveis de serveis socials i sociosanitaris.

En darrera instància, aquest Reglament conté dos annexos, el primer dels quals estableix les condicions materials mínimes i els criteris aplicables als establiments, centres i serveis que ofereixen prestacions tècniques, i el segon preveu les condicions funcionals d’aquests centres i serveis.

Ateses les consideracions esmentades, a proposta de la ministra d’Afers Socials, Joventut i Igualtat, el Govern, en la sessió del 7 de desembre del 2022, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament de les prestacions tècniques i tecnològiques de serveis socials i sociosanitaris, que entrarà en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament de les prestacions tècniques i tecnològiques de serveis socials i sociosanitaris

Capítol primer. Disposicions generals

Article 1. Objecte

Aquest Reglament té per objecte regular les prestacions tècniques i tecnològiques de serveis socials i sociosanitaris, especialment el procediment d’autorització i el d’acreditació de centres socials i sociosanitaris i establir els aspectes relatius al del Registre Nacional de Serveis Socials i Sociosanitaris.
Article 2. Conceptes bàsics

Els conceptes bàsics d’aquest Reglament es defineixen d’acord amb el que estableix l’article 2 de la Llei 6/2014, amb les precisions següents:

a) Establiment: l’espai físic on es presten serveis, programes i accions.
b) Centre: conjunt organitzat de mitjans tècnics i d’instal·lacions per a la prestació de serveis, programes i accions.
c) Servei: unitat de les prestacions tècniques i tecnològiques adreçades a la satisfacció de les necessitats personals i familiars, prestades per equips professionals al domicili o en establiments i centres de serveis socials i sociosanitaris. El servei pot ser de diagnòstic, de promoció, d’atenció o d’inserció de les persones i famílies.
d) Programa: conjunt coordinat de projectes i accions adreçats a l’assoliment d’uns fins i objectius, prioritzats i organitzats degudament, en un territori i durant un període determinats.
e) Protocol: conjunt d’instruccions i normes convinguts pels professionals que operen en una intervenció social i, si escau, sociosanitària, que actua com una guia flexible dels processos i les col·laboracions, i que és avaluat i actualitzat periòdicament. El protocol pot ser formal, i en aquest cas ha de ser ratificat per les institucions implicades, o intern, com a instrument de treball dels professionals en determinades intervencions.
f) Acció: activitat que habitualment forma part d’un programa, susceptible d’incidir de manera significativa en els serveis socials i sociosanitaris.
g) Entitat d’iniciativa privada: entitat privada que pot ser d’iniciativa mercantil o d’iniciativa cívica, segons tingui o no tingui ànim de lucre. L’entitat d’iniciativa cívica ha de ser objecte de promoció i ha de tenir preferències d’acord amb la normativa vigent. Les entitats d’iniciativa privada, per crear i gestionar establiments i centres que prestin serveis socials i sociosanitaris, han de complir la normativa vigent, ser autoritzades degudament i estar inscrites en el Registre Nacional de Serveis Socials i Sociosanitaris. Aquestes entitats poden formar part del Sistema de serveis socials i sociosanitaris (d’ara endavant, “el Sistema”), si són acreditades i atorguen el conveni de col·laboració corresponent amb el Govern o els comuns, segons escaigui.
h) Preu públic de les prestacions tècniques i tecnològiques: contraprestació que s’ha de satisfer per a la recepció d’un servei del Sistema. El preu públic el fixa, segons les seves competències, el Govern o els comuns, o s’estableix a la normativa de la seguretat social aplicable. Aquest preu s’ha de fixar en funció del cost de referència de la prestació i en cap cas no pot superar l’import del cost del servei que rep la persona beneficiària. El cost de referència és el cost real reconegut pel Govern o els comuns. A més, el preu públic ha de distingir entre les despeses sanitàries, les d’atenció personal a l’autonomia i les de manutenció i hostaleria, que es financen d’acord amb el que estableix l’article 61, apartat 1, de la Llei 6/2014.
i) Atenció centrada en la persona: model que requereix que els serveis, els programes i les accions afavoreixin l’autonomia i la participació de la persona concernida en la presa de decisions. Així mateix, aquest model afavoreix, sempre que la persona ho desitgi, la permanència en el seu entorn, mitjançant l’atenció domiciliària i els suports necessaris o, si escau, a través d’una atenció residencial propera i com més semblant a una llar millor.

Capítol segon. Obertura, funcionament, modificació i tancament d’establiments, centres i serveis

Article 3. Autorització administrativa

1. Per a l’obertura i el funcionament d’establiments, centres i serveis que ofereixin prestacions tècniques, les persones o les entitats públiques o privades que en són titulars han d’obtenir prèviament l’autorització administrativa del Govern i dels comuns, en l’àmbit de les seves competències respectives. A aquest efecte han de complir, a més dels requisits generals establerts per la normativa vigent, els requisits administratius i tècnics que preceptuen la secció segona del capítol cinquè i la disposició addicional tercera de la Llei 6/2014, i aquest Reglament.

2. Per a la modificació dels aspectes funcionals i materials, del nombre de persones beneficiàries, així com del nombre i la qualificació dels recursos humans dels establiments, els centres i els serveis autoritzats, també cal obtenir novament l’autorització administrativa corresponent. Així mateix, per al tancament dels establiments, dels centres i dels serveis esmentats, cal obtenir l’autorització administrativa corresponent, que s’ha de sol·licitar amb dos mesos d’antelació, excepte quan es tracti de prestacions d’atenció residencial, en què s’ha de sol·licitar amb tres mesos d’antelació.

3. L’autorització per a l’obertura, el funcionament, les modificacions esmentades a l’apartat 2 anterior i el tancament dels establiments, els centres i els serveis correspon al ministeri, amb l’informe previ de l’àrea competent en matèria d’inspecció social i sociosanitària i, segons escaigui, del comú corresponent i dels ministeris competents, segons el tipus de prestació que es desenvolupi.

En concret, en el cas dels serveis sociosanitaris, el ministeri competent en matèria de salut ha d’informar sobre la idoneïtat i l’adequació dels professionals sanitaris proposats.

4. Les persones o les entitats que tinguin la intenció d’iniciar activitats relatives a l’obertura, la modificació o el tancament d’establiments, centres i serveis poden fer la consulta prèvia corresponent a l’àrea competent en matèria d’inspecció social i sociosanitària, a través del ministeri, sobre la iniciativa i les característiques de l’actuació que volen portar a terme, per conèixer-ne el parer i rebre’n l’assessorament necessari.
Article 4. Requisits generals per a l’obertura i el funcionament

Per poder obrir i fer funcionar un establiment, centre o servei que ofereixi prestacions tècniques, la persona o l’entitat sol·licitant ha d’acreditar que l’establiment, el centre o el servei esmentat compleix els requisits generals següents:

a) La normativa de serveis socials i sociosanitaris aplicable, particularment pel que fa al respecte dels drets i al compliment dels deures de les persones beneficiàries.
b) Les condicions materials mínimes, així com les normes generals i específiques en funció del tipus d’establiment, centre o servei que es pretén portar a terme, en els termes establerts a l’annex 1 d’aquest Reglament.
c) Les condicions funcionals dels establiments, centres i serveis, en els termes establerts a l’annex I d’aquest Reglament.
d) Que disposi del nombre i el tipus de professionals necessaris i amb la titulació i els coneixements suficients per assolir els objectius i les funcions assignades a la Cartera de serveis, d’acord amb les condicions funcionals i les altres condicions o requisits que es determinin en la resolució d’autorització o acreditació. En tot cas, han de complir les condicions o els requisits següents:
i) Que les persones que han de dirigir i coordinar el serveis que s’esmenten a continuació estiguin en possessió d’una titulació oficial de primer cicle universitari en ciències socials, de la salut o educatives, o que estigui relacionada amb el servei que es presta, i, al mateix temps, disposin de l’experiència necessària: la persona responsable del servei d’atenció domiciliària pel que fa a les prestacions d’atenció domiciliària; la persona responsable del servei d’atenció precoç, del servei de dia i del servei de guarderia pel que fa a les prestacions d’atenció diürna; la persona responsable del servei d’acollida d’infants i adolescents, del servei de llar residencial i del servei de residència assistida pel que fa a les prestacions d’atenció residencial; la persona responsable del servei de tutela pel que fa a les prestacions de suport; les persones responsables dels serveis especialitzats d’atenció a la infància, d’adopcions i acolliments familiars, d’atenció a les víctimes de la violència de gènere i domèstica, de valoració i orientació de persones amb discapacitat i de valoració de les situacions de dependència pel que fa a les prestacions de valoració, orientació i assessorament, i les persones que coordinin diferents serveis de la Cartera de serveis. La persona responsable del servei de dia pot ser la mateixa que la persona responsable del servei de llar residencial o del servei de residència assistida en cas que el servei de dia estigui integrat en un centre d’atenció residencial.
ii) Les persones responsables dels altres serveis diferents dels que s’estableixen al número i anterior han de disposar de la titulació i l’experiència establertes a la Llei 6/2014 i en aquest Reglament o, si escau, en les altres disposicions normatives específiques i aplicables en funció del tipus de servei que presten o de les funcions que desenvolupen.
iii) Els professionals que desenvolupen les seves tasques en el Sistema han de disposar de la titulació oficial i dels altres requisits establerts als articles 9 i 10 de la Llei 6/2014, respectivament, i en aquest Reglament o, si escau, en les altres disposicions normatives específiques i aplicables en funció del tipus de servei que presten o de les funcions que desenvolupen.

e) Que el servei atenció precoç, el servei de dia i els serveis que conformen les prestacions d’atenció residencial, a excepció del servei d’habitatges tutelats, regulats als articles 19, apartat 2, lletra d, i 20, apartat 2, lletres a, c i d, respectivament, de la Llei 6/2014, disposin d’un professional de l’àmbit de la medicina o de la infermeria que sigui responsable de l’organització i les condicions higienico-sanitàries següents, sense perjudici de la intervenció dels altres professionals competents: garantir l’organització i l’administració correctes dels medicaments; supervisar els menús; actualitzar les dades referents a la salut de les persones ateses; fer el seguiment de l’assistència sanitària i farmacològica, i supervisar les condicions higièniques dels usuaris i de l’establiment, centre o servei. La direcció de l’establiment, del centre o del servei es pot fer càrrec de les funcions assenyalades anteriorment si té la titulació i la formació requerides. Així mateix, aquestes funcions es poden concertar amb un professional o una entitat sanitària autoritzada. El servei de dia, el servei de llar residencial i el servei de residència assistida poden compartir el responsable higiènico-sanitari si estan integrats en un mateix centre. La dedicació horària s’estableix en funció del nombre i el tipus de persones beneficiàries.
e bis) Que el servei d’atenció domiciliària, el servei d’atenció precoç, el servei de dia, el servei d’acollida infants i adolescents, el servei de llar residencial i el servei de residència assistida disposin d’un professional de l’àmbit del treball social, l’educació social, la psicologia o la psicopedagogia que sigui responsable de la planificació, l’organització, la coordinació, la gestió i el seguiment dels aspectes socials de l’establiment, el centre o el servei. La direcció de l’establiment, del centre o del servei es pot fer càrrec de les funcions assenyalades anteriorment si té la titulació i la formació requerides. Així mateix, aquestes funcions es poden concertar amb un professional o una entitat autoritzada. El servei de dia, el servei de llar residencial i el servei de residència assistida poden compartir el responsable social si estan integrats en un mateix centre. La dedicació horària s’estableix en funció del nombre i el tipus de persones beneficiàries.
e ter) Que el servei de guarderia disposi d’un professional de l’àmbit de l’educació que sigui responsable del projecte educatiu del centre. La direcció de l’establiment, del centre o del servei es pot fer càrrec de les funcions assenyalades anteriorment si té la titulació i la formació requerides. Així mateix, aquestes funcions es poden concertar amb un professional o una entitat autoritzada. La dedicació horària s’estableix en funció del nombre i el tipus de persones beneficiàries.
f) Que disposi d’un pla d’actuació que justifiqui la viabilitat del projecte i exposi amb precisió els programes d’atenció, la metodologia i els procediments que s’utilitzaran.
g) Els altres requisits que pugui exigir la normativa sectorial aplicable, segons l’activitat que desenvolupi l’establiment, el centre o el servei de què es tracti.

Article 5. Requisits específics per a l’obertura i el funcionament

A més dels requisits generals assenyalats a l’article anterior, els serveis següents han de complir les condicions específiques establertes en la normativa sectorial que els regula, sempre que no contradiguin la Llei 6/2014 i aquest Reglament:

a) Servei de guarderia: ha de complir la Llei de guarderies infantils, de l’11 de maig de 1995, i el Reglament de guarderies infantils, del 27 d’abril del 2005.
b) Servei de guarda d’infants a domicili: ha de complir el Reglament de guardes d’infants a domicili, del 28 de febrer del 2001.
c) Serveis sociosanitaris: pel que fa a les actuacions en l’àmbit sanitari, s’han d’ajustar a les condicions tecnico-sanitàries bàsiques i als requisits d’organització i de funcionament establerts a la secció quarta del capítol quart del Reglament pel qual es regulen els centres, els serveis i els establiments sanitaris i sociosanitaris, del 17 de juliol del 2013.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.