Carregant...
 

Decret 24/2023, del 18 de gener del 2023


Decret 24/2023, del 18-1-2023, d’aprovació del Reglament relatiu als títols reconeguts pel Govern d’Andorra per poder pilotar embarcacions andorranes d’esbarjo i esportives.

Exposició de motius

L’antic Codi de la circulació del 10 de juny del 1999, derogat pel Codi de la circulació del 13 de maig del 2021, en el capítol onzè, intitulat Matriculació d’embarcacions esportives, preveia, en l’article 209.4, el següent: “Tot i no essent necessari disposar de titulació o permís per la conducció d’embarcacions esportives el Govern podrà reconèixer els carnets o títols de capacitació voluntaris emesos per l’entitat delegada a tal efecte.”

Per aquest motiu, en aquell moment es va aprovar el Decret del 7-2-2001 relatiu als títols o permisos reconeguts i recomanats pel Govern per poder pilotar embarcacions nàutiques esportives. En aquest Decret, el Govern va reconèixer i recomanar dos títols de capacitació per pilotar embarcacions esportives, patró de costa i patró d’altura, i va delegar expressament al Club Nàutic d’Andorra la facultat de formar les persones interessades a obtenir aquests títols i el lliurament. Així mateix, el Govern va reconèixer els títols expedits pel Club Nàutic d’Andorra amb anterioritat a l’entrada en vigor del Decret. El programa d’estudis d’aquests dos títols està reflectit en el Decret del 7-2-2001 relatiu als títols o permisos reconeguts i recomanats pel Govern per poder pilotar embarcacions nàutiques esportives i la seva modificació feta pel Decret del 10-9-2003. El Govern espanyol va reconèixer aquests dos títols en el Real Decreto 875/2014, de 10 de octubre, por el que se regulan las titulaciones náuticas para el gobierno de las embarcacions de recreo, que va ser modificat per l’article 3, apartat 18, del Real Decreto 238/2019, de 5 de abril, a fi d’incloure-hi Andorra i els títols de patró de costa i d’altura.

La Llei 12/2021, del 13 de maig, del Codi de la circulació, en la disposició final quarta, habilita expressament el Govern per aprovar les disposicions reglamentàries necessàries per regular, entre altres, els requisits per obtenir el permís per pilotar les embarcacions d’esbarjo i esportives.

Així doncs, per donar compliment al nou Codi de la circulació, el departament competent en matèria de transport ha elaborat un nou reglament que estableix l’obligatorietat de disposar d’un dels tres títols reconeguts pel Govern, patró de navegació bàsica, patró d’embarcació d’esbarjo i capità de iot, per poder pilotar embarcacions andorranes d’esbarjo i esportives. Les persones més grans de divuit anys poden pilotar embarcacions de fins a cinc metres d’eslora, una potència màxima de quinze cavalls i fins a dos milles de la costa en navegació diürna, sense disposar de cap títol.

Per obtenir un dels tres títols enumerats en el paràgraf anterior, la persona interessada ha de superar una prova d’aptituds, que consta de tres fases: un examen teòric sobre els coneixements tècnics, legals i administratius en matèria de navegació marítima, un curs d’operador de ràdio i una formació pràctica. A més, la persona ha d’aportar un certificat mèdic oficial.

El contingut dels programes d’estudis dels tres títols i els requisits de les proves estan indicats en l’annex del Reglament.

El Govern delega la formació per obtenir aquests títols al Club Nàutic d’Andorra i als altres clubs nàutics establerts legalment a Andorra.

En aquest Reglament es preveu que el Govern ha de convocar almenys un cop a l’any una prova d’aptituds. El Reglament descriu el desenvolupament de la prova d’aptituds i les formacions teòriques i pràctiques que es preveuen.

D’altra banda, el Reglament crea la figura de la Comissió Avaluadora, formada per membres del Govern, del Club Nàutic d’Andorra i dels altres clubs nàutics establerts legalment a Andorra. Entre altres missions, aquesta Comissió és la responsable de validar les formacions teòriques i pràctiques que impartiran els clubs delegats pel Govern per fer la formació i també de supervisar tot el desenvolupament de la prova d’aptituds. Així mateix, la Comissió homologa els títols estrangers que compleixen els requisits establerts en aquest Reglament, i també revisa, avalua i valida, o no, tots els títols que no siguin directament homologables.

Per acabar, la disposició transitòria primera demana al Club Nàutic d’Andorra fer arribar al Govern la llista de les persones que disposen dels títols de patró de costa i de patró d’altura abans de l’entrada en vigor d’aquest Reglament, perquè el Govern n’estigui assabentat.

La disposició transitòria segona indica les equivalències entre els títols existents i els nou títols d’aquest Reglament, així com el procediment i el termini màxim per fer el canvi.

La disposició transitòria tercera indica el procediment i el termini màxim per homologar un títol estranger per a les persones residents a Andorra que disposen d’una embarcació andorrana i d’un títol estranger.

La disposició transitòria quarta indica el termini màxim per obtenir un dels títols reconeguts pel Govern per poder pilotar embarcacions andorranes d’esbarjo i esportives per a les persones que no en disposin.

La disposició transitòria cinquena indica el termini màxim per obtenir el curs d’operador de ràdio per a les persones que no en disposin.

Mentre no entri en vigor aquest Reglament, s’aplicarà la disposició transitòria segona de la Llei 12/2021, del 13 de maig, del Codi de la circulació.

D’acord amb aquestes consideracions, a proposta del ministre de Presidència, Economia i Empresa, el Govern, en la sessió del 18 de gener del 2023, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament relatiu als títols reconeguts pel Govern per poder pilotar embarcacions andorranes d’esbarjo i esportives, que entrarà en vigor el dia 2 de maig del 2023.

Reglament relatiu als títols reconeguts pel Govern d’Andorra per poder pilotar embarcacions andorranes d’esbarjo i esportives

Article 1. Objecte del Reglament

El Reglament relatiu als títols reconeguts pel Govern d’Andorra per poder pilotar embarcacions andorranes d’esbarjo i esportives (d’ara endavant, el “Reglament”) té per objecte definir i regular els títols reconeguts pel Govern per poder pilotar embarcacions d’esbarjo i esportives amb matrícula andorrana i regular la prova per obtenir aquests títols, així com les competències del Club Nàutic d’Andorra i dels altres clubs nàutics establerts legalment a Andorra, i de la Comissió Avaluadora.
Article 2. Àmbit d’aplicació del Reglament

El Reglament s’aplica a totes les persones físiques andorranes residents a Andorra i les persones físiques estrangeres residents a Andorra amb autorització de residència o residència i treball, llevat de la temporal, que volen pilotar una embarcació d’esbarjo o esportiva amb matrícula andorrana o amb matrícula d’altres països que reconeguin els permisos andorrans.
Article 3. Títols o permisos. Obtenció i renovació

1. Per poder pilotar embarcacions andorranes d’esbarjo i esportives, el Govern reconeix un dels títols següents:

a) Patró de navegació bàsica (PNB) fins a tres milles de la costa, i navegació diürna d’embarcacions (motor i vela) de fins a set metres d’eslora de buc. L’edat mínima per obtenir aquest títol és de setze anys complerts.
b) Patró d’embarcació d’esbarjo (PER) fins a dotze milles de la costa, i navegació diürna i nocturna d’embarcacions (motor i vela) de fins a quinze metres d’eslora de buc. L’edat mínima per obtenir aquest títol és de setze anys complerts. El patró d’embarcació d’esbarjo que superi les pràctiques de navegació d’altura pot ampliar el límit de navegació fins a 60 milles de la costa.
c) Capità de iot (CY) sense límit de distància de navegació, i navegació diürna i nocturna d’embarcacions de fins a 24 metres d’eslora de buc. Per obtenir aquest títol, s’ha de tenir el títol de patró de costa amb una antiguitat mínima de dos anys i s’ha de tenir l’edat de divuit anys complerts.


2. Les pràctiques per obtenir els títols indicats en l’apartat anterior sempre es fan amb una embarcació de vela.

3. El títol per pilotar embarcacions l’emet el departament competent en matèria de transport.

4. El títol per pilotar embarcacions acredita que la persona és apta per pilotar embarcacions d’esbarjo i esportives del Principat d’Andorra i d’altres països en els quals el títol estigui reconegut.

5. El títol per pilotar embarcacions obtingut autoritza el titular a pilotar en la categoria per a la qual s’ha examinat.

6. Els títols tenen una validesa de deu anys. Per renovar-los, el titular ha de presentar al Servei de Tràmits la sol·licitud oficial adreçada al departament competent en matèria de transport degudament omplerta i signada, acompanyada d’una fotografia de carnet i del certificat mèdic oficial. A partir dels setanta anys d’edat, la renovació s’ha de fer cada cinc anys.

7. El titular d’un títol caducat que vulgui renovar el títol només pot sol·licitar la renovació quan el temps transcorregut des de la data d’expedició de l’últim títol caducat sigui inferior al doble del període de validesa del títol. Si el temps és superior, el sol·licitant ha de superar novament la prova d’aptituds.

8. Les persones més grans de divuit anys no necessiten disposar d’un títol per poder pilotar una embarcació fins a dos milles de la costa, de fins a cinc metres d’eslora en navegació diürna i d’una potència màxima de quinze cavalls.
Article 4. Accés als títols. Formació

1. Per obtenir un dels títols enumerats en l’apartat 1 de l’article 3 d’aquest Reglament, la persona interessada ha de superar una prova d’aptituds, que consta de les tres fases següents:

a) La superació d’un examen teòric sobre els coneixements tècnics, legals i administratius en matèria de navegació marítima.
b) La superació del curs d’operador de ràdio. Aquest curs és obligatori per al capità de iot. El patró d’embarcació d’esbarjo ha d’obtenir aquest curs abans dels dos anys d’antiguitat del títol de patró d’embarcació d’esbarjo. S’exigeix el curs d’operador de ràdio en el moment de la renovació dels títols de patró d’embarcació d’esbarjo i de capità de iot.
c) La superació d’una formació pràctica presencial i adient a cada titulació amb una embarcació propietat d’un club nàutic establert legalment a Andorra i retolada amb la menció “Vaixell escola”. Aquesta embarcació ha de ser de vela i d’un mínim de dotze metres d’eslora de buc.


2. El Govern delega al Club Nàutic d’Andorra i als altres clubs nàutics legalment establerts a Andorra la formació dels títols enumerats en l’apartat 1 de l’article 3 d’aquest Reglament.

3. Els clubs delegats pel Govern per fer la formació dels títols enumerats en l’apartat 1 de l’article 3 d’aquest Reglament no poden subcontractar la formació a altres entitats.

4. Els clubs delegats pel Govern per fer la formació dels títols enumerats en l’apartat 1 de l’article 3 d’aquest Reglament han d’acreditar que disposen dels mitjans materials i humans necessaris, que com a mínim han d’incloure:

a) Una aula de formació independent de la resta d’espais.
b) El material pedagògic necessari.
c) Un vaixell escola.
d) Un formador.


5. Per presentar-se a la prova d’aptituds, és obligatori que la persona interessada s’inscrigui en un dels clubs delegats pel Govern per fer la formació teòrica i pràctica que comporta la prova d’aptituds.

6. Un cop superades les tres fases de la prova d’aptituds enumerades en l’apartat 1 d’aquest article, el Govern lliura al candidat el títol corresponent.
Article 5. Comissió Avaluadora

1. La Comissió Avaluadora està formada pel ministre responsable del departament competent en matèria de transport o la persona que delega, un tècnic de transport, nomenat per la direcció del departament competent en matèria de transport, i dos persones representants del Club Nàutic d’Andorra, o bé una d’aquest últim i una segona d’algun dels altres clubs nàutics establerts legalment a Andorra que duguin a terme formació dels títols enumerats en l’apartat 1 de l’article 3 d’aquest Reglament. Els representants dels clubs són nomenats pels clubs nàutics.

2. La Comissió Avaluadora es reuneix sempre que sigui necessari.

3. La Comissió Avaluadora és presidida pel ministre o la persona que delega.

4. La Comissió Avaluadora es reuneix vàlidament si hi són presents com a mínim el president, el tècnic de transport i un representant del Club Nàutic d’Andorra. L’assistència del president és obligatòria.

5. Els acords s’adopten amb l’assistència de més de la meitat dels membres de la Comissió (és a dir, tres membres) i per majoria dels membres assistents. El president té vot diriment en cas d’empat.

6. La Comissió Avaluadora designa un secretari, que estén acta de les sessions, entre els membres nomenats en representació del departament competent en matèria de transport.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.