Carregant...
 

Decret 197/2023, del 3 de maig del 2023


Decret 197/2023, del 3-5-2023, d’aprovació del Reglament de la figura del mediador en el marc de la negociació col·lectiva.

Exposició de motius

L’aprovació de la Llei 3/2018, del 22 de març, de mediació (en endavant, la “Llei de mediació”) va representar una aposta indiscutible per aquest mecanisme de resolució de conflictes, que permet l’obtenció de solucions responsables, autogestionades i eficaces que assegurin el compliment posterior dels acords i que preservin la relació futura entre les parts. En desplegament de la Llei de mediació i mitjançant el Decret del 19-12-2018 d’aprovació del Reglament del Registre de Mediadors, es crea el Registre de Mediadors, la inscripció prop del qual és indispensable per poder exercir la mediació.

En la mateixa línia, la Llei 31/2018, del 6 de desembre, de relacions laborals (d’ara endavant, la “Llei de relacions laborals”) –modificada per la Llei 13/2019, del 15 de febrer, per a la igualtat de tracte i la no-discriminació; la Llei 6/2022, del 31 de març, per a l’aplicació efectiva del dret a la igualtat de tracte i d’oportunitats i a la no-discriminació entre dones i homes; la Llei 41/2022, de l’1 de desembre, de mesures de protecció, d’estímul del mercat i de governança en l’àmbit de l’habitatge; la Llei 42/2022, de l’1 de desembre, de l’economia digital, l’emprenedoria i la innovació, i la Llei 46/2022, del 22 de desembre, de l’Estatut de l’Artista del Principat d’Andorra– reconeix la importància del mecanisme de mediació i preveu, en l’article 135, que en els convenis col·lectius sectorials i intersectorials i en els acords col·lectius sectorials, així com en els acords i els convenis col·lectius d’empresa, es pugui designar un mediador perquè pugui proposar a les parts solucions eventuals a les qüestions plantejades.

Igualment, la disposició final segona d’aquesta Llei encomana al Govern l’aprovació del reglament de la figura del mediador, en el marc de la negociació col·lectiva.

És per aquest motiu que es promou aquest Reglament, que es divideix en dotze articles i que regula els requisits que s’han de complir per adquirir la condició de mediador en el marc de la negociació col·lectiva, així com els principis, els deures i les funcions que han de respectar les persones mediadores quan actuïn en l’àmbit referit.

Addicionalment, a través d’aquest Reglament, s’estableix, en el marc de la negociació col·lectiva, el règim de responsabilitat de les persones mediadores, el cost de la mediació i els honoraris de la persona mediadora, el mecanisme de designació d’una persona mediadora i el procediment que s’ha de seguir durant la mediació.

D’acord amb l’article 32.1 de la Llei 32/2018, del 6 de desembre, qualificada d’acció sindical i patronal, modificada per la Llei 11/2023, del 30 de gener, de mesures per al treballador per compte propi, i l’article 3.1.a del Decret del 13-11-2019 pel qual s’aprova el Reglament regulador del Consell Econòmic i Social, aquest òrgan ha emès el corresponent dictamen preceptiu i no vinculant.

Vist el Decret 177/2023, del 26-4-2023, de delegació de les facultats del càrrec de cap de Govern en funcions i del cessament dels ministres en funcions elegits en les eleccions generals del 2 d’abril del 2023.

Ateses les consideracions esmentades, i amb l’objectiu de donar compliment a la disposició final segona de la Llei de relacions laborals, a proposta del ministre de Presidència, Economia i Empresa en funcions, el Govern, en la sessió del dia 3 de maig del 2023, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament de la figura del mediador en el marc de la negociació col·lectiva, que entrarà en vigor l’endemà de publicar-se al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament de la figura del mediador en el marc de la negociació col·lectiva

Article 1. Objecte i àmbit d’aplicació

Aquest Reglament té per objecte regular la figura del mediador en el marc de la negociació col·lectiva i, en particular, els requisits que s’han de complir per adquirir aquesta condició, així com els principis, els deures i les funcions que han de respectar les persones mediadores quan actuïn en aquest àmbit.
Article 2. Definicions

Als efectes d’aquest Reglament, s’entén per:

1. Negociació col·lectiva: el procés a través del qual els representants dels assalariats i els empresaris o els seus representants, incloses, si escau, les organitzacions sindicals i empresarials, en virtut de la seva autonomia col·lectiva, acorden les mesures reguladores, tant pel que fa a les condicions de treball i de productivitat com pel que fa a les relacions entre empresaris i assalariats i les seves organitzacions respectives.

2. Parts: els representants dels assalariats i els empresaris o els seus representants, incloses, si escau, les organitzacions sindicals i empresarials.

3. Mediació: el procés estructurat en què les parts, en el marc de la negociació col·lectiva, intenten voluntàriament assolir per si mateixes un acord sobre les matèries subjectes a negociació, amb l’ajuda d’una o de diverses persones mediadores.

4. Ministeri competent: el ministeri competent en matèria de treball.
Article 3. Sol·licitud, tramitació i resolució de la inscripció

1. Les persones que figurin inscrites al Registre de mediadors poden sol·licitar al ministeri competent la seva incorporació a la relació de les persones mediadores en el marc de la negociació col·lectiva.

2. A l’efecte del que preveu l’apartat anterior, les persones mediadores han de presentar una sol·licitud al Servei de Tràmits, en la qual indiquin el seu número d’inscripció al Registre de mediadors i autoritzin expressament el ministeri competent perquè pugui sol·licitar informació amb relació a les dades contingudes al Registre de mediadors i publicar les dades previstes a l’apartat 3 de l’article següent en la pàgina web del ministeri o en un altre mitjà d’informació i de difusió electrònica o similar.

3. Un cop el ministeri competent ha verificat que la persona sol·licitant està inscrita al Registre de mediadors, ha d’emetre una resolució en el termini màxim de dos mesos des de l’entrada de la sol·licitud. Si en aquest termini no s’ha dictat resolució, la sol·licitud s’ha d’entendre desestimada. Contra aquesta resolució es pot interposar recurs en els termes que estableix el Codi de l’Administració.

4. Quan la resolució és favorable, s’inscriu la persona sol·licitant a la relació de les persones mediadores en el marc de la negociació col·lectiva.
Article 4. Verificació i actualització de les dades

1. El ministeri competent pot verificar, en qualsevol moment, si la persona mediadora continua inscrita al Registre de mediadors. Així mateix, el responsable del Registre de mediadors ha de notificar a aquest ministeri la baixa de la inscripció al Registre de mediadors de qualsevol persona que també estigui inscrita a la relació de les persones mediadores en el marc de la negociació col·lectiva.

2. La persona mediadora ha de comunicar al ministeri competent qualsevol modificació de les seves dades de contacte en el termini màxim de cinc dies hàbils.

3. El ministeri competent ha de mantenir actualitzada la relació de les persones mediadores en el marc de la negociació col·lectiva, la qual ha de publicar en la seva pàgina web o en un altre mitjà d’informació i de difusió electrònica o similar. La relació referida ha de contenir la identitat de la persona mediadora, el número d’inscripció al Registre de mediadors i les seves dades de contacte.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.