Carregant...
 

Decret 113/2024, del 20-3-2024, pel qual s’aprova el Reglament de transició i obertura de registre de noms de domini ‘.ad’.


Exposició de motius

El Reglament d’execució de la Llei sobre la utilització dels signes d’Estat per a la utilització d’”.ad” com a element d’un nom de domini, de data 13 de setembre del 2000, i el Decret d’atribució de competències al Servei de Signes d’Estat, de data 13 de setembre del 2000, establien el sistema per gestionar el registre dels noms de domini d’Internet sota el codi de país corresponent a Andorra (.ad).

Per tal d’adaptar el registre dels noms de domini d’Internet sota el codi de país corresponent a Andorra (.ad) a un sistema més modern, segur, flexible i eficaç, la Llei 42/2022, de l’1 de desembre, de l’economia digital, l’emprenedoria i innovació, atribueix a la societat pública Andorra Telecom, SAU la funció de proposar al Govern l’aprovació d’una regulació específica per gestionar el registre dels noms de domini d’Internet sota el codi de país corresponent a Andorra (.ad), preveient la validesa dels noms de domini .ad atorgats amb anterioritat un cop s’aprovi la nova regulació en la matèria.

Per tant, l’objectiu d’aquest Reglament és establir una fase de transició que ha de permetre continuar tramitant les mateixes categories de sol·licituds per registrar dominis .ad permeses en la normativa anterior (institucions públiques; marques i noms comercials andorrans), una fase d’obertura per a sol·licituds que amb el Reglament anterior no tenien accés al domini .ad per als titulars amb drets anteriors, i una categoria addicional per a les sol·licituds sense drets anteriors o prioritat.

El Reglament s’estructura en cinc articles. L’article primer, Acceptació, estableix les normes que regeixen el registre dels noms de domini .ad en el període de transició i obertura. L’article segon, Definicions, explica el significat dels termes que apareixen al Reglament. L’article tercer, Condicions de les sol·licituds, especifica els requisits per registrar un nom de domini .ad en el període de transició i obertura. L’article quart, Fase de transició, indica els objectius de la fase, la seva organització i les sol·licituds que poden ser admeses. Finalment, l’article cinquè, Fase d’obertura, estableix igualment els objectius de la fase, la seva organització en dos períodes temporals successius i les sol·licituds que poden ser admeses.

Per tot això, a proposta del cap de Govern, el Govern, en la sessió del 20 de març del 2024, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic. Aprovació del Reglament

S’aprova el Reglament de transició i obertura de registre de noms de domini .ad, que entra en vigor el dia 22 de maig del 2024.

Reglament de transició i obertura de registre de noms de domini .ad

Article 1. Acceptació

El Reglament de transició i obertura de registre de noms de domini .ad estableix les normes que regiran el registre dels noms de domini .ad en el període de transició i obertura.

1. En presentar la sol·licitud per registrar un nom de domini .ad en el període de transició i obertura, el sol·licitant del domini (en endavant, “el sol·licitant”) accepta, i hi queda contractualment vinculat:

a) Aquest Reglament de transició i obertura.
b) El Reglament general de registre de noms de domini .ad, publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra i al lloc web https://www.domini .ad/.
c) L’acord de registre facilitat pel registrador acreditat al sol·licitant i acceptat per aquest últim.


2. El sol·licitant manifesta i garanteix que les declaracions que efectua i les dades que facilita al registrador acreditat en la tramitació i vigència del nom de domini .ad són completes i exactes.

3. El sol·licitant és l’únic responsable de determinar i garantir que el registre del nom de domini .ad sol·licitat i el seu ús compleixen en tot moment aquest Reglament de transició i obertura, inclòs el Reglament general de registre.
Article 2. Definicions

En aquest Reglament de transició i obertura, els termes següents tenen el significat que s’indica a continuació:

1. Nom de domini es refereix al codi alfanumèric vinculat a una adreça IP de forma unívoca i que serveix com a adreça de diversos recursos i serveis a Internet. Els noms de domini d’Internet són gestionats i atorgats per un registre, a través d’entitats anomenades registradors. Cada TLD té un sol registre, que pot tenir múltiples registradors per registrar diversos noms de domini de segon nivell. Un nom de domini està format per un nom de domini primari i un nom de domini de segon nivell.

2. TLD respon a la sigla de l’anglicisme top level domain, que significa‘domini de primer nivell’. L’extensió .ad és un TLD o domini de primer nivell.

3. .ad és la forma abreujada del nom Principat d’Andorra, d’acord amb la Norma 3166 de l’Organització Internacional d’Estandardització (ISO-3166). Aquesta forma abreujada .ad s’utilitza com a nom de domini primari (TLD) corresponent al codi de país del Principat d’Andorra.

4. Reglament general de registre i RGR es refereix a les normes generals que regulen el registre de noms de domini .ad i que tot sol·licitant accepta en demanar un nom de domini .ad.

5. Període de transició i obertura es refereix a la fase prèvia a l’inici de la disponibilitat general, que busca aplicar el canvi de model de registre de forma ordenada i sense deixar d’oferir el servei de registre a qui ho necessiti. Aquest període es divideix en una fase de transició i una fase d’obertura.

6. Fase de transició és la fase en la qual les sol·licituds efectuades per institucions públiques i titulars de marques i noms comercials registrats a l’OMPA són revisades i, si escau, aprovades, pel registre.

7. Fase d’obertura es refereix a la fase en què s’accepten, de manera simultània, sol·licituds d’un total de cinc categories de noms en dos períodes temporals diferents, que s’assignen al final dels respectius períodes de la fase de transició i obertura, d’acord amb la jerarquia de cada categoria.

8. Disponibilitat general es refereix al període que comença després del període de transició i obertura, i en el qual els noms de domini .ad disponibles es posen a disposició de totes les persones interessades a registrar noms de domini .ad i s’assignen en ordre estricte d’arribada de les peticions, seguint el procés i els criteris del Reglament general de registre.

9. PRDad es refereix a la política de resolució de disputes entre noms de domini .ad, marques, noms comercials i altres identificadors rellevants, que estableix els termes i les condicions que regeixen una disputa entre qualsevol part que no sigui el registrador en relació amb el registre i l’ús d’un nom de domini d’Internet que s’hagi registrat a l’espai de noms .ad.

10. Registre i operador del registre es refereix a Andorra Telecom, SAU, en tant que entitat responsable del funcionament del TLD .ad, per virtut de la disposició addicional, la disposició transitòria segona i la disposició derogatòria segona de la Llei 42/2022, de l’1 de desembre, de l’economia digital, l’emprenedoria i innovació.

11. Registrador i registrador acreditat es refereix a qualsevol de les entitats acreditades per l’operador del registre mitjançant una relació contractual (el “contracte registre-registrador”) amb la qual queden autoritzats per registrar dominis .ad en nom del sol·licitant. Les persones interessades a registrar un domini .ad no poden tramitar directament la sol·licitud del domini davant del registre, sinó que ho han de fer en tot cas mitjançant un registrador acreditat. La llista de registradors acreditats està publicada a https://www.domini .ad/.
LesLleis.com

12. Sol·licitant/s i sol·licitant/s de registre es refereix a la persona que sol·licita un nom de domini .ad mitjançant un registrador acreditat i que, si s’acaba registrant, es converteix en el titular responsable del domini.

13. Institucions públiques són les administracions i autoritats públiques andorranes en tots els nivells, així com en altres departaments governamentals andorrans, empreses de titularitat pública andorrana i altres institucions públiques (incloses, per exemple, les institucions intergovernamentals) amb competència a Andorra.

14. OMPA es refereix a l’Oficina de Marques i Patents del Principat d’Andorra.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.