Carregant...
 

Decret 240/2022, del 8 de juny del 2022


Decret 240/2022, del 8-6-2022, d’aprovació del Reglament d’accés i promoció al Cos de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments.

La Llei 7/2017, del 20 d’abril, del Cos de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments regula l’estatut dels membres del Cos al títol II i, en concret, dedica el capítol segon a l’accés i la promoció al Cos de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments. Estableix, per una banda, els criteris per proveir les places de direcció i de membre del Cos, el procediment inicial i subsegüent, els requisits que s’han de complir, els sistemes de provisió de places i les proves, les bases de la convocatòria i els mèrits que cal valorar, i, per altra banda, atorga la competència per determinar els requisits, l’execució i l’organització de les convocatòries al Comitè Tècnic de Selecció. Per acabar, fixa els períodes de formació i de prova a què estan sotmesos els membres del Cos fins al nomenament definitiu.

L’11 de novembre del 2020, el Govern va aprovar el Reglament d’accés i promoció al Cos de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments, amb la finalitat de desenvolupar els aspectes bàsics i específics de l’accés al Cos de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments i de la promoció interna dels membres del Cos sobre la base dels principis generals del sistema de selecció, com els principis de mèrit, capacitat i competència, així com els principis de transparència, objectivitat, publicitat, igualtat i concurrència com a eixos essencials en tot procés de provisió de places.

Un altre dels objectius del Reglament, ultra el marc normatiu existent, és facilitar les fórmules que habilitin un sistema de carrera professional en el Cos com a eina destinada a vertebrar i garantir el funcionament d’aquesta institució i fer possible la consolidació de comandaments professionalitzats. Altrament, l’àmplia especialització del Cos ha posat en evidència la necessitat de normar la gestió de les especialitats mitjançant la promoció interna.

En definitiva, el Reglament defineix els requisits que han de reunir els candidats que volen accedir al Cos i els funcionaris que es volen promocionar a un lloc de treball de grau o escala superior. En aquest sentit, i per potenciar els mecanismes destinats a promoure la igualtat d’oportunitats i la màxima transparència en el procés de provisió de places, es regulen els aspectes que ha de respectar la promoció interna, en la qual es pondera la valoració per mèrits.

Malgrat la recent aprovació del Reglament esmentat, es considera oportú concretar en aquest text els aspectes relatius al nomenament dels membres especialistes, fins ara recollits a l’article 39 del Reglament regulador de les funcions, l’estructura i l’organització del Cos de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments, del 21 de gener del 2015. En aquest sentit, s’especifica als articles 22, 23 i 24 d’aquest Reglament que correspon al ministre competent en matèria d’interior nomenar els membres especialistes.

Al mateix temps, s’aprofita aquesta reforma del Reglament d’accés i promoció al Cos de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments per corregir alguns errors materials detectats per tal de millorar el text i fer més entenedors alguns preceptes. En qualsevol cas, però, l’abast de les modificacions esmentades anteriorment i la facilitat per consultar la norma reglamentària d’ara endavant aconsellen de no promoure una norma reglamentària en què s’estableixin només les disposicions que es reformen, sinó d’aprovar un nou Reglament d’accés i promoció al Cos de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments, per bé que la majoria de les disposicions es mantinguin invariades en relació amb les del Reglament de l’11 de novembre del 2020.

Per tots aquests motius, es promou el Reglament d’accés i promoció al Cos de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments, que es desglossa en sis capítols i 25 articles, una disposició transitòria i una disposició derogatòria.

Ateses les consideracions esmentades, a proposta del ministre de Justícia i Interior, el Govern, en la sessió del 8 de juny del 2022, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament d’accés i promoció al Cos de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments, que entra en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament d’accés i promoció al Cos de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments

Capítol primer. Disposicions generals

Article 1. Objecte

1. Aquest Reglament té per objecte establir i definir la normativa aplicable a l’accés i la promoció interna al Cos de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments.

2. A aquest efecte, es fixa el règim específic aplicable als membres del Cos de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments, que es diferencia del règim general aplicable a la resta de funcionaris o treballadors públics. No obstant això, en els aspectes no previstos per aquest Reglament, els membres del Cos es regeixen, de manera complementària i supletòria, per les disposicions de la Llei de la funció pública i les normes que la desenvolupen.
Article 2. Escales i graus

1. El Cos de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments s’estructura jeràrquicament en les ocupacions professionals, les classificacions professionals i els llocs de treball que s’estableixen en la taula que consta com a annex I de la Llei 7/2017, d’acord amb les escales i els graus següents:
LesLleis.com

a) Escala bàsica: comprèn el grau de bomber i equival al grup funcional C, amb un nivell de classificació C1.
b) Escala intermèdia: comprèn els graus de sotsoficial de bomber i sotsoficial de bomber de primera i equival al grup funcional B, amb els nivells de classificació B4 i B3, respectivament.
c) Escala executiva: comprèn els graus d’oficial de bomber i oficial de bomber de primera i equival al grup funcional B, amb uns nivells de classificació B2 i B1, respectivament.
d) Escala superior: comprèn les funcions de director i director adjunt, que no pertanyen a cap grup funcional ni a cap nivell de classificació.

Article 3. Ocupacions professionals

1. En l’àmbit general del Cos de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments, les ocupacions professionals són les següents:

a) Bomber
b) Sotsoficial
c) Sotsoficial de primera
d) Oficial
e) Oficial de primera


2. La concreció de les ocupacions professionals i les funcions principals i les activitats bàsiques dels llocs de treball s’especifiquen en les descripcions dels llocs de treball.

3. En l’àmbit específic de les especialitats, els membres del Cos de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments adscrits a cada unitat, i eventualment a cada secció o grup, s’organitzen en les ocupacions professionals necessàries per al seu funcionament, d’acord amb les classificacions següents:

a) Membre en període de formació o de prova.
b) Membre de nivell I.
c) Membre de nivell II.
d) Membre de nivell III.
e) Responsable de la secció o el grup.
f) Membre adjunt al cap d’unitat.
g) Cap d’unitat.


4. La concreció de les missions, les funcions principals i les activitats bàsiques de les ocupacions professionals que pertanyen a una unitat i a una secció o un grup s’especifiquen en les guies de referència respectives.

Capítol segon. Sistema de provisió de places

Article 4. Competència

1. Correspon al Govern determinar la provisió de places vacants o de nova creació de membre del Cos de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments que cal cobrir, a proposta del ministre competent en matèria d’interior.

2. El ministre competent en matèria d’interior, amb l’informe previ del director del Cos de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments, proposa al Govern el nombre i el tipus de places vacants o de nova creació d’acord amb criteris objectius fonamentats en l’evolució, el creixement i les necessitats organitzatives, estructurals i professionals del Cos.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.