Carregant...
 

Decret 485/2022, del 23 de novembre del 2022


Decret 485/2022, del 23-11-2022, d’aprovació del Reglament de les autoritzacions d’immigració de residència sense treball.

Exposició de motius

La Llei 9/2012, del 31 de maig, de modificació de la Llei qualificada d’immigració va integrar la regulació de les residències sense treball en el cos normatiu on es regula amb caràcter general la matèria d’immigració. Posteriorment, es van modificar, en certs punts concrets, les disposicions legislatives en matèria de residència sense treball mitjançant la Llei 10/2018, del 17 de maig, de modificació de la Llei qualificada d’immigració i la Llei 7/2022, del 31 de març, d’accés electrònic de l’Administració de justícia.

La regulació reglamentària prevista en la Llei està supedita als canvis legals que s’han anat duent a terme en aquest àmbit. Per aquest motiu, el Reglament de les autoritzacions d’immigració de residència sense treball, del 18 de juliol del 2012, s’ha d’adaptar a aquestes modificacions.

Al mateix temps, s’aprofita aquesta reforma per tal d’esmenar certes mancances o disfuncions constatades a la pràctica amb la finalitat de permetre una comprensió més gran del text normatiu i conferir més claredat i seguretat jurídica al Reglament, així com per adequar els procediments relatius als dipòsits efectuats prop de l’Autoritat Financera Andorrana.

Finalment, per tal de facilitar la consulta de norma reglamentària, és aconsellable aprovar un nou reglament de les autoritzacions d’immigració de residència sense treball en lloc d’aprovar una norma reglamentària que únicament contingui les disposicions que es reformen, per bé que la majoria de les disposicions es mantenen invariades en relació amb el Reglament del 18 de juliol del 2012.

D’acord amb aquestes consideracions, el Govern, a proposta del ministre de Justícia i Interior, en la sessió del 23 de novembre del 2022, aprova aquest Decret, amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament de les autoritzacions d’immigració de residència sense treball, que entrarà en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament de les autoritzacions d’immigració de residència sense treball

Capítol primer. Disposicions comunes

Article 1. Competència orgànica

1. És competència del Servei de Policia, en el marc del Servei d’Immigració, la tramitació i la instrucció de tots els expedients en relació amb les autoritzacions d’immigració de residència sense treball.

2. El director de la Policia ha d’elevar al ministre encarregat d’interior, o a la persona expressament delegada pel Govern a aquest efecte, els expedients administratius motivats de refús de concessió, de refús de renovació i d’anul·lació de les autoritzacions d’immigració de residència sense treball perquè siguin resolts.

3. El Servei Mèdic d’Immigració és competent pel que fa a les visites mèdiques de les persones estrangeres que sol·liciten una autorització d’immigració de residència sense treball, ja sigui com a titulars principals, ja sigui com a persones a càrrec.

4. Els serveis competents garanteixen la confidencialitat de les dades aportades.
Article 2. Mitjans econòmics suficients

1. La persona que sol·licita, a títol principal, una autorització d’immigració de residència sense treball, ja sigui per a si mateixa, ja sigui per a altres persones al seu càrrec, ha de demostrar que disposa de recursos econòmics suficients per residir a Andorra durant tot el temps de vigència de l’autorització, tal com disposa l’article 90.b) de la Llei 9/2012, del 31 de maig, de modificació de la Llei qualificada d’immigració.

En tots els casos, la suficiència de recursos econòmics s’observa en funció d’una valoració dels recursos anyals, que han de superar d’un 300% el salari mínim anyal vigent pel que fa al titular principal, al qual s’ha d’afegir el 100% d’aquest indicador per a cadascuna de les persones a càrrec.
LesLleis.com

2. Aquest aspecte s’acredita, entre d’altres, mitjançant un certificat de pensió de jubilació i/o d’invalidesa, una declaració de renda de l’any anterior al darrer país de residència i les certificacions bancàries corresponents. El Govern es reserva el dret de sol·licitar qualsevol informació complementària.
Article 3. Assegurança

1. La persona que sol·licita, a títol principal, una autorització d’immigració de residència sense treball, ja sigui per a si mateixa i/o per a altres persones al seu càrrec, ha de presentar un document acreditatiu d’una assegurança que cobreixi el 100% de qualsevol tipus de despesa mèdica o sanitària al Principat d’Andorra, així com per incapacitat i vellesa durant tot el període de vigència de les autoritzacions atorgades tant al titular principal com a les persones al seu càrrec, de conformitat amb el que preveu l’article 90.c de la Llei 9/2012, de modificació de la Llei qualificada d’immigració.

2. Si, a títol excepcional, la pòlissa no cobreix tot el període de vigència de l’autorització d’immigració de residència sense treball, la persona sol·licitant ha de presentar una declaració jurada en la qual es compromet a renovar-la fins a la data de finalització de la seva autorització.

3. El Govern pot demanar al sol·licitant que aporti qualsevol document complementari per complir els requisits legals i reglamentaris, i també pot fer totes les verificacions i investigacions que estimi necessàries per completar i contrastar les dades de les sol·licituds i dels documents que les acompanyen.
Article 4. Condició d’arrendatari o propietari de l’habitatge i condicions mínimes d’habitabilitat

1. L’acreditació de la condició d’arrendatari d’un habitatge referida a l’article 90.d de la Llei 9/2012, de modificació de la Llei qualificada d’immigració, es fa mitjançant el contracte d’arrendament corresponent. L’acreditació de la titularitat d’un habitatge, esmentada al mateix article, es fa mitjançant l’escriptura pública de propietat o el contracte privat de compravenda corresponent.

En cas que la persona sol·licitant hagi iniciat els tràmits per adquirir una unitat immobiliària, ha de presentar, en el moment de dipositar la seva sol·licitud, el compromís de compravenda corresponent. En aquest cas, la persona sol·licitant disposa d’un termini d’un (1) any, a comptar de la data de presentació de la sol·licitud de residència, per presentar la documentació prevista al paràgraf anterior.

La pèrdua de la condició de propietari o l’extinció de la relació arrendatícia pel que fa a l’habitatge comporta obligatòriament la presentació al Servei d’Immigració de la documentació acreditativa de la titularitat o l’arrendament d’un nou habitatge en un termini màxim d’un (1) mes.

2. La persona que desitgi obtenir una autorització d’immigració de residència sense treball ha de demostrar documentalment que l’habitatge reuneix les condicions mínimes d’habitabilitat de conformitat amb la normativa vigent en aquesta matèria.

3. El Govern pot demanar al sol·licitant que aporti qualsevol document complementari per complir els requisits legals i reglamentaris, i també pot fer totes les verificacions i investigacions que estimi necessàries per completar i contrastar les dades de les sol·licituds i dels documents que les acompanyen.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.