Carregant...
 

Decret 561/2022, del 28 de desembre del 2022


Decret 561/2022, del 28-12-2022, d’aprovació del Reglament de modificació del Reglament d’execució de la Llei de marques i de la Llei de taxes de l’Oficina de Marques.

Exposició de motius

El Reglament d’execució de la Llei de marques i de la Llei de taxes de l’Oficina de Marques és un reglament únic que desplega dos lleis: la Llei de marques, de l’11 de maig de 1995, i la Llei de taxes de l’Oficina de Marques, del 5 d’octubre de 1995. Es va aprovar per primer cop l’any 1995, i la seva darrera modificació data de l’any 2000.

La disposició final vuitena de la Llei 31/2022, del 21 de juliol, per al desenvolupament i la diversificació dels sectors ramader i agrícola modifica la Llei de marques per introduir-hi les marques de garantia o de certificació, àmpliament utilitzades en els països del nostre entorn per garantir productes i serveis relatius als sectors ramader i agrícola, entre altres. Així mateix, la disposició final novena modifica la Llei de taxes de l’Oficina de Marques per crear una taxa per al registre o la renovació d’aquestes marques, supòsits que obliguen a incorporar aquests canvis en el Reglament d’execució per regular-ne l’aplicació.

Les modificacions efectuades se centren, en primer lloc, a desplegar reglamentàriament el procés de registre de les marques de garantia o de certificació; així, s’especifica el contingut de la sol·licitud de registre, els documents que s’han d’adjuntar, els terminis per fer-ho i els motius de denegació si s’incompleixen aquestes obligacions, a banda de la taxa que s’ha de satisfer per aquest acte.

En segon lloc, i degut al temps transcorregut des de l’inici de les activitats del Registre de Marques el 5 de desembre del 1996, s’ha elaborat un nou programa informàtic que engloba el registre de marques, les altres inscripcions que se’n poden derivar i la seva gestió interna per part de l’Oficina de Marques i Patents del Principat d’Andorra, procés que s’efectuarà totalment per mitjans electrònics i que necessita l’adaptació reglamentària corresponent per dotar de força legal la seva implantació.

I, en darrer terme, i precisament per la seva antiguitat, s’ha alleugerit la redacció formal del text per fer-lo més entenedor sense modificar-ne, però, l’estructura interna.

Per raons de seguretat jurídica, i a fi d’oferir als administrats un accés àgil a la legislació i a la normativa en matèria de marques, es publica el text refós del Reglament d’execució de la Llei de marques i de la Llei de taxes de l’Oficina de Marques.

A proposta del ministre de Presidència, Economia i Empresa, el Govern, en la sessió del 28 de desembre del 2022, aprova aquest Decret amb el contingut següent.
Article únic

S’aprova el Reglament de modificació del Reglament d’execució de la Llei de marques i de la Llei de taxes de l’Oficina de Marques, que entrarà en vigor el dia 18 de gener del 2023.

Reglament de modificació del Reglament d’execució de la Llei de marques i de la Llei de taxes de l’Oficina de Marques

Capítol primer. Disposicions generals
Regla 1. Representació davant l’Oficina de Marques i Patents del Principat d’Andorra
Regla 2. Comunicacions amb l’Oficina de Marques i Patents del Principat d’Andorra
Capítol segon. Sol·licitud de registre
Regla 3. Presentació de la sol·licitud de registre
Regla 4. Contingut de la sol·licitud de registre relatiu al dipositant i al mandatari
Regla 5. Contingut de la sol·licitud de registre relatiu als productes i/o els serveis per als quals se sol·licita el registre
Regla 5 bis. Certificat de classificació establert per l’Oficina de Marques i Patents del Principat d’Andorra
Regla 6. Contingut de la sol·licitud de registre relatiu a la reivindicació d’un dret de prioritat segons l’article 6 de la Llei de marques
Regla 7. Contingut de la sol·licitud de registre relatiu a la reivindicació de protecció d’una marca que figura en una exposició internacional
Regla 8 (Sense contingut)
Regla 9 (Sense contingut)
Regla 10. Contingut de la sol·licitud de registre relatiu a la reproducció de la marca
Regla 11. Contingut de la sol·licitud de registre relatiu a marques col·lectives
Regla 11 bis. Contingut de la sol·licitud de registre relatiu a marques de garantia o de certificació
Capítol tercer. Recepció i examen de forma de la sol·licitud de registre
Regla 12. Verificació del dret a ser titular d’un registre de marca
Regla 13. Verificació del dret a reivindicar la prioritat derivada d’un primer dipòsit
Regla 14. Recepció i examen de forma de la sol·licitud de registre
Regla 15. Examen dels documents adjuntats a la sol·licitud de registre
Regla 16. Sol·licitud de registre correcta
Regla 17. Sol·licitud de registre incorrecta
Capítol tercer bis. Examen de fons de la sol·licitud de registre
Regla 17 bis. Examen de fons de la sol·licitud de registre
Capítol quart. Registre de la marca al Registre de Marques; certificat de registre; conservació de les dades; publicitat
Regla 17 ter. Registre de la marca
Regla 18. Contingut del registre de la marca i certificat de registre
Regla 19. Registre de Marques i conservació dels documents
Regla 19 bis. Publicitat del Registre de Marques
Capítol cinquè. Renovació i caducitat
Regla 20. Avisos oficiosos de venciment
Regla 21. Terminis per al dipòsit de la sol·licitud de renovació i pagament de les taxes
Regla 22. Sol·licitud de renovació d’un registre de marca
Regla 23. Sol·licitud de renovació correcta
Regla 24. Sol·licitud de renovació incorrecta
Regla 25. Certificat de renovació
Capítol sisè. Modificacions, cessions, renúncies, concessions de llicències, pignoracions i inscripcions de decisions judicials
Regla 26. Sol·licitud d’inscripció d’una modificació del nom o de l’adreça del titular; canvi de mandatari acreditat
Regla 27. Sol·licitud d’inscripció d’una cessió d’un registre de marca
Regla 28. Sol·licitud d’inscripció d’una renúncia a un registre de marca
Regla 28 bis. Renúncia a la protecció d’elements de la marca mancats de caràcter distintiu
Regla 29. Sol·licitud d’inscripció d’una concessió de llicència
Regla 30. Sol·licitud d’inscripció d’una pignoració d’un registre de marca
Regla 31. Inscripció de decisions judicials
Regla 31 bis. Sol·licitud de correcció d’error
Capítol setè. Publicació de la Gaseta de Marques
Regla 32. Periodicitat
Regla 33. Forma de la Gaseta de Marques
Regla 33 bis. Llengua de la Gaseta de Marques
Capítol vuitè. Mandatari acreditat
Regla 34. Condicions exigides per ser inscrit al Registre de Mandataris Acreditats
Regla 34 bis. Prova d’aptitud
Regla 35. Sol·licitud d’inscripció al Registre de Mandataris Acreditats
Regla 36. Inscripció al Registre de Mandataris Acreditats
Regla 37. Modificació del nom, del domicili o de l’adreça del establiment del mandatari acreditat; intransmissibilitat del títol de mandatari acreditat
Regla 38. Pèrdua de la condició de mandatari acreditat
Regla 39. Publicació de les inscripcions al Registre de Mandataris Acreditats
Capítol novè. Modalitats de pagament; signatures; recerca al dossier d’un registre de marca; còpia certificada d’una inscripció
Regla 40. Modalitats de pagament
Regla 41. Signatures
Regla 42. Recerca al dossier d’un registre de marca; còpia certificada d’una inscripció
Disposició derogatòria
Disposició final

Capítol primer. Disposicions generals

Regla 1. Representació davant l’Oficina de Marques i Patents del Principat d’Andorra

1. Un mandatari acreditat és la persona física inscrita com a tal en el Registre de Mandataris Acreditats que ofereix habitualment els serveis professionals per aconsellar, assistir o representar tercers davant l’Oficina de Marques i Patents del Principat d’Andorra (en endavant, “l’OMPA”) en relació amb les marques i els drets que se’n deriven.
LesLleis.com

L’OMPA publica a la Gaseta de marques el Registre de Mandataris Acreditats. Les condicions que s’han de reunir per ser mandatari acreditat davant de l’OMPA són les establertes per la regla 34.

2. Un mandatari acreditat ha de disposar d’una autorització signada per l’interessat per poder dur a terme les seves tasques de representació. No cal que aquest poder de representació s’hagi atorgat davant notari.

3. El poder ha de contenir com a mínim les indicacions següents:

a) El nom i l’adreça de l’interessat.
b) El nom i l’adreça de la persona que l’interessat nomena com a mandatari acreditat.
c) Els actes que el mandatari acreditat està autoritzat a acomplir.
d) Les sol·licituds de registre o els registres de marca respecte de les quals el mandatari acreditat està autoritzat a actuar, o la indicació que es tracta d’un poder general per a totes les sol·licituds de registre i tots els registres de marca existents o futurs de l’interessat.


4. Per poder presentar una sol·licitud de registre davant de l’OMPA, un mandatari acreditat ha de presentar l’autorització descrita als apartats 2 i 3 d’aquesta regla junt amb la sol·licitud de registre.

5. Si el mandatari acreditat no entrega el poder previst a l’apartat 4 d’aquesta regla junt amb la sol·licitud de registre, pot entregar-lo dins d’un termini de tres mesos a comptar de la data de dipòsit d’aquesta sol·licitud.

6. Si a l’acabament del termini de tres mesos previst a l’apartat 5 d’aquesta regla el mandatari acreditat no ha entregat el poder previst a l’apartat 4 d’aquesta regla, l’OMPA denega la sol·licitud de registre i no retorna cap taxa percebuda per aquesta sol·licitud.

7. Un mandatari acreditat pot autoritzar un o alguns dels seus empleats, o un o alguns empleats del gabinet del qual forma part, a actuar en nom seu davant de l’OMPA i a signar en nom seu. Per ser empleat d’un mandatari acreditat es requereix haver arribat a la majoria d’edat i no estar subjecte a les incompatibilitats establertes per al mandatari acreditat. Aquesta autorització ha de formalitzar-se utilitzant el formulari establert per l’OMPA.

8. Si una sol·licitud de registre es presenta a nom de diversos codipositants, o si un registre de marca esdevé propietat de diversos cotitulars, els codipositants o cotitulars només poden nomenar un sol mandatari acreditat, que els representa a tots davant l’OMPA.

9. Quan un o més dels codipositants o dels cotitulars esmentats en l’apartat 8 d’aquesta regla no tinguin el domicili, la seu social o un establiment industrial o comercial efectiu i real al Principat d’Andorra, han de nomenar un sol mandatari acreditat perquè els representi conjuntament davant l’OMPA.
Regla 2. Comunicacions amb l’Oficina de Marques i Patents del Principat d’Andorra

1. La sol·licitud de registre, de renovació o d’inscripció al Registre de Marques s’ha de presentar en català utilitzant els formularis electrònics establerts per l’OMPA. L’accés a aquests formularis electrònics requereix del dipositant o del mandatari acreditat, si escau, estar en possessió d’un certificat digital lliurat pel Govern del Principat d’Andorra.

2. La utilització dels formularis electrònics està subjecta al pagament del preu públic corresponent, si escau.

3. Les notificacions i comunicacions de l’OMPA als dipositants, titulars o mandataris acreditats, segons el que disposa aquest Reglament, es poden fer per correu electrònic a l’adreça de correu electrònic facilitada en la sol·licitud de registre.

4. Les comunicacions amb l’OMPA s’han de fer en català.

Capítol segon. Sol·licitud de registre

Regla 3. Presentació de la sol·licitud de registre

1. La sol·licitud de registre s’ha de presentar utilitzant el formulari electrònic establert per l’OMPA.

2. La sol·licitud de registre ha d’anar acompanyada del pagament de les taxes prescrites per la Llei de taxes de l’Oficina de Marques. Les modalitats de pagament s’estableixen a la regla 40.
Regla 4. Contingut de la sol·licitud de registre relatiu al dipositant i al mandatari

La sol·licitud de registre ha de contenir les indicacions següents relatives al dipositant, i si hi ha diversos codipositants la sol·licitud ha de contenir aquestes indicacions per a cadascun d’ells:

a) Si el dipositant és una persona física, el nom o els dos noms, així com el cognom o els dos cognoms.
b) Si el dipositant és una persona jurídica, la denominació social completa i la forma jurídica segons la qual està constituïda; no obstant el que disposa la regla 2.1, el dipositant pot indicar la forma jurídica utilitzant el terme emprat en la seva llengua original, si escau.
c) La indicació de l’estat del qual el dipositant és nacional, de l’estat on el dipositant està domiciliat, i de l’estat on el dipositant té un establiment industrial o comercial efectiu i real. Si el dipositant és una persona jurídica, la indicació de l’estat del qual el dipositant és nacional es reemplaça per la indicació de l’estat –i si escau, la indicació de la divisió territorial d’aquest estat– sota la legislació del qual s’ha constituït aquesta persona jurídica.
d) L’adreça del dipositant i, si escau, la de cada dipositant. Si aquests últims tenen adreces diferents i no han nomenat un mandatari acreditat, l’adreça de comunicació postal és l’adreça del codipositant indicat en primer lloc a la sol·licitud de registre.
e) Si escau, el nom, l’adreça i el número del mandatari acreditat nomenat pel dipositant.
f) Si el dipositant és nacional o resident al Principat d’Andorra, el número d’identificació administrativa (NIA).
g) Si el dipositant és una persona jurídica i és nacional o resident al Principat d’Andorra, el nom complet i el número d’identificació administrativa (NIA) del seu representant legal.
h) Si el dipositant és nacional o resident al Principat d’Andorra i actua davant l’OMPA sense nomenar un mandatari acreditat, ha de contenir també:
i) El nom complet d’una persona de contacte.
ii) Un número de telèfon de contacte.
iii) Una adreça de correu electrònic de contacte.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.