Carregant...
 

Decret 469/2023, del 4 d’octubre del 2023


Decret 469/2023, del 4-10-2023, pel qual s’aprova el Reglament relatiu a la concessió d’ajuts al foment dels règims de qualitat dels productes agraris i alimentaris.

Exposició de motius

Vist que d’acord amb el que s’estableix a la disposició derogatòria de la Llei 18/2018, del 26 de juliol, de la producció ecològica i dels règims de qualitat dels productes agraris i alimentaris s’escau haver d’establir el marc reglamentari que doni la deguda cobertura legal als ajuts que es destinen al foment d’aquelles pràctiques agràries que tenen com a finalitat la obtenció de productes agraris i alimentaris que es produeixin sota règims de qualitat controlada, que fins ara s’articulaven a partir del marc reglamentari corresponent vinculat a la Llei d’agricultura i ramaderia de l’any 2000;

Vist l’article 5 de la Llei 18/2018, que preveu la creació d’ajuts a la producció ecològica i a la producció de productes subjectes a règims de qualitat als titulars d’explotacions agràries que desenvolupin activitats destinades a la producció de productes agraris i alimentaris ecològics, així com a la producció de productes agraris i alimentaris subjectes a règims de qualitat, d’acord amb les condicions i els criteris d’atorgament establerts reglamentàriament;

Vist el capítol tercer de la Llei 18/2018, dels règims de qualitat dels productes agraris i alimentaris;

Vist el Decret 350/2022, del 31 d’agost del 2022, d’aprovació del Reglament sobre el règim de qualitat controlada d’Andorra i sobre els termes descriptius “Producte d’Andorra”, “Producte elaborat a Andorra” i “Recepta Tradicional d’Andorra”, aplicables als productes agraris i alimentaris;

Vist el Reglament d’execució (UE) núm. 963/2013 de la Comissió, del 2 d’octubre del 2013, per mitjà de qual es fa pública la inscripció, i per conseqüent el reconeixement per part de la Unió Europea, de la indicació geogràfica protegida (IGP) Carn d’Andorra;

Tenint en compte les consideracions exposades i a proposta del ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, el Govern, en la sessió del 4 d’octubre del 2023, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament relatiu a la concessió d’ajuts al foment dels règims de qualitat dels productes agraris i alimentaris, que entrarà en vigor l’endemà de publicar-se al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament relatiu a la concessió d’ajuts al foment dels règims de qualitat dels productes agraris i alimentaris

Article 1. Objecte

Aquest Reglament té com a objecte:

1. Regular i establir els ajuts destinats al foment de les pràctiques agràries que tenen com a finalitat la produccio de productes agraris i alimentaris sota règims de qualitat d’acord amb el que s’estableix en el capítol tercer de la Llei 18/2018, del 26 de juliol.
LesLleis.com

2. Determinar les condicions d’accés a aquests ajuts.
Article 2. Beneficiaris

Els beneficiaris potencials dels ajuts d’aquest Reglament són totes les persones físiques o jurídiques que consten com a titulars d’una explotació agrària degudament inscrita al Registre d’Explotacions Agràries (REA) del ministeri encarregat de l’agricultura, i també les agrupacions de productors legalment constituïdes.
Article 3. Tipologia dels ajuts

1. Ajut directe a la producció en règim de qualitat dels productes agraris i alimentaris: és l’ajut destinat exclusivament als titulars de les explotacions agràries i a les agrupacions de productors que:

a) Han formalitzat una sol·licitud d’inclusió en el règim de qualitat controlada d’Andorra i que compleixen tots els requisits fixats en la normativa vigent que reguli els règims de qualitat controlada d’Andorra i els termes descriptius “Producte d’Andorra”, “Producte elaborat a Andorra” i “Recepta Tradicional d’Andorra”, que els hi pugui ser d’aplicació en cada cas.
b) Han formalitzat una sol·licitud per produir sota la protecció d’una identificació geogràfica o una denominació d’origen degudament registrada en el registre de la UE i compleixen la normativa i el plec de condicions respectiu.


2. Ajut indirecte a la producció en règim de qualitat dels productes agraris i alimentaris: és l’ajut destinat indirectament als titulars de les explotacions agràries i a les agrupacions de productors que es deriva:

a) Del finançament a càrrec de l’Estat de la delegació dels serveis d’inspecció, control i certificació a través dels organismes de control degudament autoritzats per operar a Andorra.
b) Del finançament a càrrec de l’Estat de la producció d’etiquetes o altres elements gràfics destinats a identificar, i si s’escau, enumerar els productes que es posen al mercat a disposicó dels consumidors sota els distintius que els identifiquen com a productes produits sota règims de qualitat controlada d’Andorra, així com les accions i activitats de promoció i foment que es puguin dur a terme per fer-ne difusió per afavorir-ne el seu consum, d’acord amb la disponibilitat pressupostària de cada exercici.

Article 4. Criteris i quantia dels ajuts directes

1. Criteris dels ajuts

a) Carn de qualitat controlada d’Andorra i IGP Carn d’Andorra:
L’ajut s’estableix per cap de bestiar sacrificat que s’hagi criat i engreixat d’acord amb el marc normatiu vigent que sigui d’aplicació en cada cas i per mitjà del qual es regula el sistema de producció de la carns que es produeixen i comercialitzen sota el segell o distintiu “Carn de Qualitat controlada d’Andorra” i “IGP Carn d’Andorra”.
En el cas dels bovins d’edats compreses entre els 8 i els 24 mesos, l’ajut es modula en funció de la data de naixement en el moment del seu sacrifici, amb l’objectiu de fomentar la continuïtat de la producció per a poder mantenir la regularitat de l’oferta al llarg de cada any natural.
b) Vi de qualitat controlada d’Andorra:
L’ajut s’estableix al foment de la producció de vi de qualitat controlada sota el marc normatiu vigent que regula el sistema de producció dels vins que es produeixen i comercialitzen sota el segell o distintiu “Vins de qualitat controlada d’Andorra”.
L’ajut s’estableix per cada anyada de producció i tipus de vi, i es fixa un màxim d’ajut a dos tipus de vins per sol·licitant i any.


2. La quantia dels ajuts es fixen d’acord amb els imports que figuren a l’annex I
Article 5. Gestió, control i resolució dels ajuts

1. Per accedir als ajuts el sol·licitant ha d’haver obtingut la resolució favorable a la sol·licitud d’inclusió en el règim de qualitat controlada d’Andorra o bé de la IGP Carn d’Andorra.

2. Cal sol·licitar també la inclusió al sistema de control en el règim de qualitat controlada tal com s’especifica a la normativa vigent que regula els règims de qualitat controlada d’Andorra i els termes descriptius “Producte d’Andorra”, “Producte elaborat a Andorra” i “Recepta Tradicional d’Andorra”, que els hi pugui ser d’aplicació en cada cas.

3. En el cas de la IGP Carn d’Andorra, s’ha de complir estrictament el plec de condicions d’acord amb el Reglament d’execució (UE) núm. 963/2013 de la Comissió.

4. El resultat d’aquests controls, ja siguin efectuats per l’autoritat competent o bé per l’organisme de control delegat, ha de ser satisfactori.

5. El pagament dels ajuts es fa efectiu:

a) Trimestralment, quan es tracta de la Carn de qualitat controlada i la IGP Carn d’Andorra.
b) Anualment, quan es tracta de la producció de vi.


6. El procediment es regeix pel capítol segon del Reglament del procediment i el control de les subvencions i les transferències públiques.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.