Carregant...
 

Decret 296/2024, del 24-7-2024, del Reglament que regula les obligacions de facturació.


Exposició de motius

L’any 2013 s’aprova el Reglament que regula les obligacions de facturació, amb les finalitats de garantir el principi de seguretat jurídica i de regular qüestions relacionades amb el tràfic mercantil i els impostos derivats de les activitats professionals i empresarials desenvolupades en l’àmbit comercial. Si bé aquest Reglament ja preveia la utilització de mecanismes electrònics en el marc de la configuració de les factures que havien d’emetre els professionals i empresaris, l’any 2019 es modifica per harmonitzar la utilització de les noves tecnologies i els documents derivats del tràfic mercantil i regular l’ús de la factura electrònica en el sector públic i el privat del Principat d’Andorra.

Amb la implementació de la contractació electrònica, és necessari adaptar aquest Reglament als nous requeriments sobre l’expedició, el lliurament i el registre de les factures per mitjans electrònics en el sector públic.

Al respecte, es revela necessari afegir en el Reglament un article per anunciar i establir els mecanismes que l’Administració general posa en funcionament –i a disposició de tots els òrgans de contractació del sector públic– per presentar i registrar factures electròniques; i dos disposicions transitòries i una disposició final sobre l’aplicació, d’acord amb el que està establert a l’article 55 bis, Portal de factures electròniques i Registre de factures electròniques del sector públic, de la Llei 14/2022, del 12 de maig, de contractació pública, i les seves modificacions posteriors.

Cal fer palès que, en compliment del que està establert en la disposició final quarta del Codi de l’Administració, a partir del moment que l’Administració general posa en funcionament –i a disposició de tots els òrgans de contractació del sector públic– els mecanismes que permeten la interacció a través de mitjans electrònics entre l’Administració pública i els proveïdors, es fa necessari deixar d’acceptar les factures –i els documents substitutius– o els documents equivalents lliurats a l’Administració pública en suport paper. No obstant això, aquest Reglament preveu un termini transitori per garantir una adaptació adequada per part dels operadors econòmics amb l’acompanyament necessari de l’Administració.

Aquesta mesura, de substituir l’emissió de factures –i els documents substitutius– o documents equivalents en suport paper per documents signats electrònicament, permetrà d’agilitzar el procediment de registre i contribuirà a millorar el seguiment de les factures –i els documents substitutius– o dels documents equivalents remesos a l’Administració pública, amb la finalitat última de millorar el compliment del termini legal de pagament i millorar la competitivitat de les empreses.

Per motius de claredat i de seguretat jurídica, la norma es torna a aprovar sencera i es deroguen el Decret del 8-5-2019 pel qual es modifica el Reglament que regula les obligacions de facturació i el Decret del 24-04-13 pel qual s’aprova el Reglament que regula les obligacions de facturació.

A proposta del ministeri encarregat de les finances, el Govern, en la sessió del 24 de juliol del 2024, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament que regula les obligacions de facturació, que entrarà en vigor d’acord amb el que està establert a la disposició final.

Reglament que regula les obligacions de facturació

Article 1. Obligació d’expedir, lliurar i conservar justificants de les operacions

Els empresaris o professionals estan obligats a expedir i lliurar una factura o un document substitutiu per a totes les operacions que portin a terme en l’exercici de la seva activitat empresarial o professional i a conservar-ne una còpia o una matriu. Igualment, estan obligats a conservar les factures o els documents substitutius rebuts d’altres empresaris o professionals per les operacions de les quals siguin destinataris i que s’efectuïn en l’exercici de l’activitat esmentada.

Aquesta regulació també és aplicable als empresaris i professionals que no superen els llindars establerts en l’article 5.4 de la Llei de l’impost general indirecte.
Article 2. Factures i documents substitutius

Les factures o documents substitutius poden ser de tres tipus:

a) Factures completes.
b) Factures simplificades.
c) Tiquets.

Article 3. Obligació d’expedir i lliurar una factura simplificada

Els empresaris o professionals estan obligats a expedir i lliurar una factura simplificada de totes les seves operacions, lliuraments de béns i prestacions de serveis que facin en l’exercici de la seva activitat, incloses les operacions no subjectes a l’impost general indirecte i les que estan exemptes d’aquest l’impost. També s’ha d’expedir i lliurar una factura simplificada pels pagaments a compte anteriors als lliuraments de béns i prestacions de serveis, inclosos els pagaments a compte de les operacions no subjectes a l’impost general indirecte i de les que estan exemptes d’aquest impost.
Article 4. Obligació d’expedir i lliurar una factura completa

No obstant el que estableix l’article anterior, els empresaris o professionals han d’expedir i lliurar una factura completa en tot cas sempre que:
LesLleis.com

a) El destinatari de la transacció sigui empresari o professional, amb independència del règim de tributació al qual estigui acollit l’empresari o professional que faci l’operació.
b) El destinatari de la transacció ho sol·liciti.
c) Es tracti de lliuraments de béns i prestacions de serveis exempts de l’impost a què es refereixen els articles 14 a 17 de la Llei de l’impost general indirecte.
d) Es tracti de lliurament de béns i prestacions de serveis no localitzades en territori andorrà en aplicació dels articles 42 a 44 de la Llei de l’impost general indirecte.

Article 5. Documents substitutius de les factures

L’obligació d’expedir i lliurar una factura simplificada es pot complir mitjançant l’expedició d’un tiquet exclusivament quan l’import dels lliuraments de béns i prestacions de serveis no superi la xifra anual de 40.000 euros.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.