Decret 383/2024, del 2-10-2024, d’aprovació del Reglament del sistema de compensacions dels funcionaris del Cos Especial de la Carrera Diplomàtica.
Índex
[Mostra/Amaga]Exposició de motius
La Llei 11/2019, del 15 de febrer, del servei d’acció exterior i de la carrera diplomàtica (en endavant, “Llei 11/2019”), que va entrar en vigor el 21 de març del 2019, va ser aprovada amb l’objectiu d’estructurar i organitzar el Servei d’Acció Exterior, que depèn, de l’actual Ministeri d’Afers Exteriors (en endavant, “Ministeri”.) La Llei del Govern, del 15 de desembre del 2000, ja preveia, en la disposició addicional primera, que el Cos Diplomàtic es regirà per la seva normativa específica en compliment de les funcions que li reconeixen la Convenció de Viena sobre relacions diplomàtiques, del 18 d’abril de 1961, i la Convenció de Viena sobre relacions consulars, del 24 d’abril de 1963, vigents a Andorra des del 2 d’agost de 1996.La disposició final tercera de la Llei 11/2019 estableix l’obligació del Govern d’aprovar els reglaments necessaris per al desenvolupament reglamentari dels sistemes de mobilitat, de compensacions i de la carrera diplomàtica, entre altres aspectes. L’objecte d’aquest Reglament és el desenvolupament normatiu del sistema de compensacions del cos diplomàtic.
La Llei 11/2019 estableix la creació de diversos llocs de treball als serveis centrals del Ministeri com ara, director general, introductor d’ambaixadors, director, cap d’àrea i cap d’unitat, així com cap de missió i cap d’oficina consular a les missions diplomàtiques. A més, defineix les competències i les responsabilitats de cadascun d’aquests llocs de treball i determina en certs casos l’assignació d’un complement retributiu fixat reglamentàriament.
Igualment, i amb caràcter genèric, la lletra c de l’article 45 de la Llei 11/2019 estableix el dret dels funcionaris del Cos Especial de la Carrera Diplomàtica a rebre altres compensacions econòmiques vinculades amb el seu lloc de destinació que també s’han d’establir per via reglamentària.
El Reglament del 6 de febrer del 2013, regulador del principi de mobilitat i altres aspectes relacionats amb les funcions diplomàtiques dels agents diplomàtics del ministeri competent en matèria d’afers exteriors, modificat pel Decret del 8 de novembre del 2017, ja establia determinades retribucions econòmiques destinades a compensar els aspectes derivats de la mobilitat.
Aquest Reglament reprèn les disposicions del Reglament, del 6 de febrer del 2013, relatives a les compensacions, les clarifica amb l’experiència d’aplicació de quasi deu anys i n’estableix de noves com a resultat del desenvolupament de la Llei 11/2019.
El Reglament s’estructura en vint articles, tres disposicions addicionals i una disposició derogatòria. Els articles 1 i 2 estableixen l’objecte i l’àmbit d’aplicació del Reglament. L’article 3 desenvolupa els complements de responsabilitat addicional que compensen les competències i les responsabilitats addicionals dels llocs de treball creats per la Llei. Els articles del 5 a 17 estableixen les compensacions de les circumstàncies laborals, personals i d’organització del treball enumerades en l’article 4 i relacionades amb els processos de mobilitat inherents als cossos diplomàtics.
Efectivament, el fet de traslladar-se i instal·lar-se en una de les ciutats on Andorra disposa d’una missió diplomàtica, per un període de temps determinat i limitat, comporta uns condicionants molt concrets tant si es fa de manera individual com acompanyat del nucli familiar.
Així doncs, el Reglament compensa els agents diplomàtics destinats a l’estranger amb una prima de destinació genèrica, adaptada al nivell de vida de cada país i revisada de forma anual. Aquesta prima s’incrementa en funció de les persones a càrrec que acompanyen l’agent diplomàtic de manera que compensi la incidència econòmica addicional d’aquesta circumstància.
La Llei qualificada d’educació, del 3 de setembre de 1993 garanteix el dret a rebre una educació gratuïta i de qualitat i atorga als pares el dret a escollir el tipus d’educació que desitgen per als seus fills. Per aquest motiu, i tenint en compte que actualment a Andorra hi conviuen tres sistemes educatius públics i gratuïts, es preveu la compensació de les despeses derivades dels drets d’escolarització sobretot quan les ciutats que acullen les missions diplomàtiques d’Andorra disposen d’escoles dels sistemes educatius francesos, principalment, i/o espanyols, en alguns casos.
Alhora es preveu una compensació pel trasllat temporal a una missió diplomàtica o als mateixos serveis centrals per donar resposta a una circumstància temporal i extraordinària.
Altres compensacions, com la de l’assegurança mèdica, es basen en la voluntat d’establir condicions equivalents quant a les prestacions que d’acord amb la legislació de la funció pública es garanteixen als treballadors públics.
Finalment els articles 18, 19 i 20 determinen la natura no consolidable en l’estructura retributiva de les compensacions percebudes pels agents diplomàtics i els sistemes d’atribució i reemborsaments d’aquestes compensacions.
És important assenyalar que de conformitat amb els articles 58 i 59 de la Llei 11/2019 algunes de les compensacions també s’apliquen al personal de relació especial i al personal de l’Administració general temporalment adscrit al Ministeri d’Afers Exteriors i destinat a l’estranger.
Aquesta circumstància es desenvolupa en les disposicions addicionals primera i segona mentre que la disposició addicional tercera preveu l’actualització anual dels imports estimats per aquest Reglament mitjançant la Llei del pressupost.
Ateses les consideracions esmentades, a proposta de la ministra d’Afers Exteriors, el Govern, en la sessió del 2 d’octubre del 2024, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic
S’aprova el Reglament del sistema de compensacions dels funcionaris del Cos Especial de la Carrera Diplomàtica, que entrarà en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.
Reglament del sistema de compensacions dels funcionaris del Cos Especial de la Carrera Diplomàtica
Article 1. Objecte
Aquest Reglament té per objecte establir el sistema de compensacions dels funcionaris del Cos Especial de la Carrera Diplomàtica (en endavant, “agents diplomàtics”), d’acord amb les disposicions de la Llei 11/2019, del 15 de febrer, del servei d’acció exterior.
Article 2. Àmbit d’aplicació
1. Aquest Reglament s’aplica als funcionaris del Cos Especial de la Carrera Diplomàtica.
2. Igualment, s’aplica als caps de missió diplomàtica d’Andorra i al personal de l’Administració general destinat temporalment a una missió diplomàtica nomenats de conformitat amb els articles 58 i 59 de la Llei 11/2019, del 15 de febrer, del servei d’acció exterior, en els termes establerts en les disposicions addicionals primera i segona.
Article 3. Complements de responsabilitat addicional
1. Les competències i les responsabilitats addicionals dels comandaments dels serveis centrals i de les missions diplomàtiques, de conformitat amb els apartats 4 i 5 de l’article 6 de la Llei 11/2019, dels llocs de treball de director general, introductor d’ambaixadors, cap d’àrea, cap d’unitat, cap de missió diplomàtica, cap d’oficina consular i ambaixador en missió especial es compensen amb un complement de responsabilitat addicional abonat mensualment i en tretze pagues segons el lloc de treball, calculat de conformitat amb el que s’estableix en l’annex.
2. Si un agent diplomàtic, amb independència del seu rang, assumeix les funcions de cap de missió en qualitat d’encarregat de negocis, ad interim, de manera temporal o de forma continuada en les missions on habitualment no hi ha un cap de missió resident, rep un complement de responsabilitat addicional en les mateixes condicions de l’apartat 1, de conformitat amb el que s’estableix en l’annex. Aquest complement no es percep quan es tracta de substitucions per absència derivada de motius laborals, per baixa laboral del cap de missió de durada inferior a un mes o durant les vacances del cap de missió.
LesLleis.com
3. Aquests complements de responsabilitat addicional són incompatibles amb la compensació per treball en dies festius fora de la jornada laboral ordinària, per disponibilitat fora de la jornada laboral i per hores extraordinàries per als llocs de treball de cap de missió diplomàtica i de cap d’oficina consular.
Article 4. Circumstàncies laborals, personals i d’organització del treball
1. Les circumstàncies laborals, personals i d’organització del treball considerades en aquest Reglament són:
a) Destinació a l’estranger,
b) Despeses financeres i de fluctuació de la divisa,
c) Trasllat,
d) Vacances i dies festius dels agents diplomàtics destinats a l’estranger,
e) Desplaçaments per servei a la destinació diplomàtica,
f) Desplaçaments anuals al Principat d’Andorra,
g) Missions temporals extraordinàries,
h) Fill o persona tutelada a càrrec,
i) Escolarització dels fills,
j) Assegurança mèdica,
k) Assegurança mèdica complementària,
l) Telèfon mòbil o altres dispositius tecnològics,
m) Atenció consular fora de la jornada laboral,
n) Hores extraordinàries.
b) Despeses financeres i de fluctuació de la divisa,
c) Trasllat,
d) Vacances i dies festius dels agents diplomàtics destinats a l’estranger,
e) Desplaçaments per servei a la destinació diplomàtica,
f) Desplaçaments anuals al Principat d’Andorra,
g) Missions temporals extraordinàries,
h) Fill o persona tutelada a càrrec,
i) Escolarització dels fills,
j) Assegurança mèdica,
k) Assegurança mèdica complementària,
l) Telèfon mòbil o altres dispositius tecnològics,
m) Atenció consular fora de la jornada laboral,
n) Hores extraordinàries.
2. Les compensacions per les circumstàncies inherents al desenvolupament del lloc de treball a les missions diplomàtiques, compreses en les lletres c, e, j i l, són quantitats que tenen per objecte compensar l’agent diplomàtic per les despeses que satisfaci per raó de la feina encomanada i, a l’efecte de la seguretat social, no computen en la base de cotització a la Caixa Andorrana de Seguretat Social.
3. Les compensacions per les circumstàncies previstes en les lletres a, b, f, g, h, i, k, m i n computen en la base de cotització a la Caixa Andorrana de Seguretat Social.
Article 5. Compensació per la destinació a l’estranger
1. La destinació a l’estranger és la circumstància per la qual l’agent diplomàtic que ha participat en el procés de mobilitat és destinat a una missió diplomàtica d’Andorra a l’estranger i ha d’assumir unes despeses complementàries relacionades amb el nivell de vida del lloc de destinació.
2. Per aquesta circumstància es compensa l’agent diplomàtic mentre duri la seva destinació a l’estranger d’acord amb el Reglament de sistemes de compensació de la funció pública en vigor.
3. La destinació a l’estranger es compensa amb l’abonament mensual i en dotze pagues d’un import determinat en funció del lloc de destinació.
4. La compensació per destinació a l’estranger s’actualitza anualment d’acord amb l’IPC del país del lloc de destinació publicat per l’Oficina Estadística de la Comissió Europea (Eurostat
Registreu-vos a LesLleis.com per
accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.