Carregant...
 

Decret 419/2024, del 30-10-2024, pel qual s’aprova el Reglament de desenvolupament de la Llei 7/2024, del 27 de maig, sobre organització i funcionament de les entitats operatives del sistema financer i l’abús de mercats.


Exposició de motius

La Directiva 2014/65/UE del Parlament Europeu i del Consell, del 15 de maig del 2014, configura el conegut com a paquet regulatori MiFID II -en endavant, “MiFID II”-, que inclou no només aquest acte de nivell 1, sinó també normes de desenvolupament de dret europeu, entre actes delegats i normes tècniques de regulació i implementació.

Com a conseqüència de la incorporació d’aquest paquet regulatori MiFID II a l’annex de l’Acord monetari entre el Principat d’Andorra i la Unió Europea, el Principat d’Andorra es va comprometre a adoptar totes les mesures oportunes, mitjançant transposicions directes o actuacions que puguin ser equivalents, a l’efecte d’aplicar aquests actes jurídics en el seu territori.

Per aquest motiu, i amb l’objectiu de complementar la Llei 7/2024, del 27 de maig, sobre organització i funcionament de les entitats operatives del sistema financer i l’abús de mercats, es fa necessari així mateix aprovar el Reglament de desenvolupament de la Llei 7/2024, del 27 de maig, sobre organització i funcionament de les entitats operatives del sistema financer i l’abús de mercats per adaptar-lo al màxim possible al paquet regulatori MiFID II.

Aquest nou Reglament suposa un avanç en l’homogeneïtzació de les normes exigibles a les entitats operatives del sistema financer, ja que aclareix com han d’emprendre el compliment de certes obligacions. Així mateix, aquest Reglament constitueix una millora en la protecció dels clients de serveis d’inversió. En particular, s’hi introdueixen noves obligacions en matèria d’assessorament, gestió de carteres, adequació i idoneïtat, governança de productes, informació a clients, incentius i retribucions, conflicte d’interès, salvaguarda d’actius, comunicació d’operacions, manteniment de registres, millor execució i control intern.

Addicionalment al marc normatiu recollit en l’MiFID II, també s’han tingut en compte algunes modificacions derivades de la Directiva del Parlament Europeu i del Consell de data 16 de febrer del 2021 per la qual es modifica la Directiva 2014/65/UE pel que fa als requisits d’informació, la governança de productes i la limitació de posicions, i les directives 2013/36/UE i (UE) 201/878 pel que fa a la seva aplicació a les empreses de serveis d’inversió per tal de contribuir a la recuperació per la crisi de la COVID-19 (directiva coneguda com a Quick Fix).

Per tant, es fa necessari disposar d’un reglament nou, que no altera l’estructura de l’actual Reglament de desenvolupament de la Llei 8/2013, del 9 de maig, sobre els requisits organitzatius i les condicions de funcionament de les entitats operatives del sistema financer, la protecció de l’inversor, l’abús de mercat i els acords de garantia financera, si bé s’hi incorporen articles nous i s’introdueixen certes modificacions als articles ja existents i s’hi afegeix un capítol en què s’inclouen provisions en matèria de governança de productes.

A partir d’aquestes premisses, el Reglament s’estructura en sis capítols, alguns dels quals es divideixen alhora en diverses seccions, que contenen 44 articles.

Així, el Reglament comença establint, en les disposicions generals del capítol primer, les disposicions comunes relatives a l’objecte i l’àmbit d’aplicació del reglament, i les definicions generals que tenen incidència al llarg de tot el text normatiu.

El capítol segon introdueix els requisits d’organització de les entitats operatives del sistema financer en relació amb l’externalització de funcions, la protecció dels actius dels clients i la gestió dels conflictes d’interès.

El capítol tercer reflecteix les condicions de funcionament aplicables a les entitats operatives del sistema financer, incloent-hi la informació que les entitats operatives del sistema financer han de proporcionar als clients i possibles clients, i descriu la informació que s’ha de proporcionar sobre l’estat dels instruments financers o fons dels clients i la informació sobre costos i despeses. Així mateix, en aquest capítol s’estableixen les obligacions que han de seguir les entitats operatives del sistema financer en relació amb l’execució de les ordres dels clients i la tramitació d’ordres.

El capítol quart regula les disposicions sobre el procediment de sol·licitud de tractament com a client professional.

El capítol cinquè introdueix les disposicions que han de tenir en consideració les entitats operatives del sistema financer sobre els instruments complexos i no complexos.

El capítol sisè inclou les obligacions en matèria de governança de productes.

Finalment, aquest Reglament conté una disposició derogatòria i una disposició final, que estableix l’entrada en vigor d’aquest Reglament.

A proposta del ministre encarregat de les finances, el Govern, en la sessió del 30 d’octubre del 2024,

Decreta
Article únic

S’aprova el Reglament de desenvolupament de la Llei 7/2024, del 27 de maig, sobre organització i funcionament de les entitats operatives del sistema financer i l’abús de mercats.

Reglament de desenvolupament de la Llei 7/2024, del 27 de maig, sobre organització i funcionament de les entitats operatives del sistema financer i l’abús de mercats

Capítol primer. Àmbit d’aplicació i definicions

Article 1. Objecte i àmbit d’aplicació

Aquest Reglament té per objecte desenvolupar certes disposicions de la Llei 7/2024, del 27 de maig, sobre organització i funcionament de les entitats operatives del sistema financer i l’abús de mercats, que les entitats operatives del sistema financer que prestin serveis d’inversió o serveis auxiliars han de complir en relació amb els requisits organitzatius i les condicions de funcionament.
Article 2. Definicions

1. Alta direcció: els administradors i la direcció general de l’entitat.

2. Analista financer: la persona competent per dur a terme la part fonamental dels informes d’inversions.

3. Canals de distribució: qualsevol canal a través del qual la informació es divulga o pot divulgar-se públicament a una o diverses persones.

4. Externalització: qualsevol tipus d’acord entre una entitat operativa del sistema financer i un prestador de serveis en virtut del qual aquest últim efectua un procés, un servei o una activitat que en altres circumstàncies portaria a terme la mateixa entitat.

5. Grup: conjunt d’empreses del qual forma part una empresa matriu, les seves filials i les entitats en les quals l’empresa matriu o les seves filials tinguin una participació, així com les empreses vinculades entre si per una direcció única, en virtut d’un contracte subscrit amb aquestes empreses o per clàusules estatutàries d’aquestes empreses o en què els òrgans d’administració, de direcció o de control d’aquestes empreses es componguin majoritàriament de les mateixes persones.

6. Operació de finançament de valors: fa referència:

a) A operacions de recompra.
b) Al préstec de valors o matèries primeres i la presa de valors o matèries primeres en préstec.
c) A una operació simultània de compra-retrovenda o una operació simultània de venda-recompra.
d) A operacions de préstec amb reposició de la garantia.


7. Persona amb la qual una persona competent, tal com es defineix en l’apartat següent, té una relació de parentiu, considerada qualsevol de les següents:

a) El cònjuge de la persona competent o tota persona considerada equivalent a un cònjuge per la legislació andorrana.
b) El fill o fillastre dependents de la persona competent.
c) Qualsevol altre familiar de la persona competent que hagi compartit la llar d’aquesta última durant com a mínim un any a comptar de la data de l’operació personal considerada.


8. Persona competent: en relació amb una entitat operativa del sistema financer, qualsevol de les següents:

a) Un administrador, soci o persona equivalent, gestor o agent financer vinculat a l’entitat operativa del sistema financer.
b) Un administrador, soci o persona equivalent, o gestor de qualsevol agent financer vinculat a l’entitat operativa del sistema financer.
c) Un empleat de l’entitat operativa del sistema financer o d’un agent financer de la mateixa entitat, així com qualsevol altra persona física quan els serveis es posin a disposició i sota el control d’una entitat operativa del sistema financer o d’un agent financer vinculat a la mateixa entitat i que participi en la realització de serveis i activitats d’inversió.
d) Una persona física que participi directament en la prestació de serveis a l’entitat operativa del sistema financer o al seu agent financer d’acord amb un acord d’externalització per prestar serveis i activitats d’inversió.


9. Sistema de negociació: un internalitzador automàtic quan actua com a tal i, quan escaigui, un sistema fora de la Unió Europea amb funcions similars a un mercat regulat o SMN.

10. Sistema multilateral de negociació o SMN: sistema multilateral, operat per una entitat operativa del sistema financer que presta serveis d’inversió o per un gestor del mercat, que permet reunir dins el sistema i segons normes no discrecionals els diversos interessos de compra i de venda sobre instruments financers de múltiples tercers, per donar lloc a contractes de conformitat amb les disposicions legals i reglamentàries que regulen l’autorització i el funcionament d’aquest tipus de sistemes de negociació.

11. Suport durador: tot instrument que permeti al client emmagatzemar la informació dirigida a ell personalment, de manera que pugui recuperar-la fàcilment durant un període de temps adequat, per a la finalitat que pugui tenir la informació, i que permeti la reproducció sense canvis de la informació emmagatzemada.

12. Antelació suficient: temps suficient estimat perquè el client pugui llegir i entendre tota la informació proporcionada abans d’adoptar una decisió d’inversió o contractar un servei. Les entitats operatives del sistema financer poden establir els terminis de lliurament que considerin adequats en cada cas, tenint en compte si es tracta d’un producte complex o no, o si el client està familiaritzat amb el producte o amb el servei que vol contractar o no té experiència. Així mateix, ha d’assenyalar-se que la possible urgència en la contractació en el cas de mercats volàtils o instruments amb un període de contractació pròxim a la fi no hauria d’impedir que el client disposi d’un termini suficient per analitzar la informació, entendre el producte i prendre una decisió d’inversió fundada.

13. Mercat monetari habilitat: tal com està definit a l’article 2 de la Llei 7/2024, del 27 de maig, sobre organització i funcionament de les entitats operatives del sistema financer i l’abús de mercats.

Capítol segon. Requisits organitzatius

Secció primera. Externalització

Article 3. Condicions per externalitzar funcions operatives rellevants i importants o serveis o activitats d’inversió

1. Les entitats operatives del sistema financer han d’actuar amb la deguda atenció i diligència a l’hora de subscriure, gestionar o finalitzar els acords amb un prestador de serveis per externalitzar funcions operatives rellevants i importants o de qualsevol servei o activitat d’inversió.
LesLleis.com

Especialment, les entitats operatives del sistema financer han d’adoptar les mesures necessàries per garantir que:

a) El prestador de serveis disposi de la competència, la capacitat, els recursos oportuns i l’estructura organitzativa apropiada per al desenvolupament de les funciones externalitzades i qualsevol autorització que exigeixi la legislació vigent per efectuar les funcions, els serveis o les activitats externalitzats de manera fiable i professional.
b) El prestador de serveis porti a terme eficaçment els serveis externalitzats, per la qual cosa l’entitat operativa del sistema financer ha d’establir mètodes per avaluar el nivell de les prestacions del prestador.
c) El prestador de serveis supervisi correctament la realització de les funcions externalitzades i gestioni adequadament els riscos associats amb l’externalització.
d) S’adoptin les mesures apropiades quan s’apreciï que el prestador de serveis no pugui fer les funcions eficaçment i d’acord amb les disposicions legals i reglamentàries aplicables.
e) L’entitat operativa del sistema financer supervisi les funcions o serveis externalitzats i gestioni els riscos associats a l’externalització eficaçment, i amb aquesta finalitat compti amb les competències i els recursos necessaris per supervisar eficaçment les funcions externalitzades i gestionar els corresponents riscos derivats de l’externalització.
f) El prestador de serveis comuniqui a l’entitat operativa del sistema financer qualsevol situació que pugui afectar de manera significativa l’exercici de les funcions externalitzades amb eficàcia i d’acord amb les disposicions legals i reglamentàries aplicables.
g) L’entitat operativa del sistema financer pugui rescindir l’acord d’externalització en cas necessari, amb efecte immediat, sense perjudici de la continuïtat i la qualitat de la seva prestació de serveis als clients.
h) El prestador de serveis cooperi amb les autoritats competents de l’entitat operativa del sistema financer en relació amb les activitats externalitzades.
i) L’entitat operativa del sistema financer, els seus auditors i les autoritats competents tinguin accés efectiu a les dades referides a les activitats externalitzades, així com a les instal·lacions del prestador de serveis, i que les autoritats competents puguin exercir aquest dret d’accés.
j) El prestador de serveis protegeixi tota informació confidencial referida a l’entitat operativa del sistema financer i als seus clients.
k) L’entitat operativa del sistema financer i el prestador de serveis elaborin, apliquin i mantinguin un pla d’emergència per recuperar dades en cas de contingència i per comprovar periòdicament els mecanismes de seguretat informàtica, quan això sigui necessari tenint en compte la funció, el servei o l’activitat externalitzats.
l) La continuïtat i qualitat de les funcions o serveis externalitzats es mantinguin també en cas que es posi fi a l’externalització, ja sigui mitjançant la transferència de les funcions o serveis externalitzats a un tercer, o mitjançant la seva execució per part de la mateixa entitat.


2. Les entitats operatives del sistema financer i el prestador de serveis han d’assignar i establir clarament els drets i les obligacions respectius en un acord per escrit.

3. Quan l’entitat operativa del sistema financer i el prestador de serveis siguin membres del mateix grup, les entitats operatives del sistema financer poden tenir en compte, per acomplir aquest article i l’article 4 d’aquest Reglament, en quina mesura s’exerceix control sobre el prestador de serveis o té capacitat per influir en les seves actuacions.

4. Les entitats operatives del sistema financer han de posar a disposició de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA), quan aquesta última així ho sol·liciti, tota la informació necessària perquè l’AFA pugui supervisar el compliment de les activitats externalitzades d’acord amb el que disposen aquest Reglament i la Llei 7/2024, del 27 de maig, sobre organització i funcionament de les entitats operatives del sistema financer i l’abús de mercats.
Article 4. Prestadors de serveis situats en països tercers

1. Sense perjudici de les obligacions establertes en l’article 3 i l’article 8 de la Llei 7/2024, del 27 de maig, sobre organització i funcionament de les entitats operatives del sistema financer i l’abús de mercats, aquestes entitats han de complir les obligacions incloses en aquest article.

2. A més dels requisits enunciats a l’article 3 i a l’article 8 de la Llei 7/2024, del 27 de maig, sobre organització i funcionament de les entitats operatives del sistema financer i l’abús de mercats, quan una entitat operativa del sistema financer externalitzi el servei de gestió discrecional i individualitzada de carteres, tal com el defineix la Llei 7/2024, del 27 de maig, sobre organització i funcionament de les entitats operatives del sistema financer i l’abús de mercats, prestat a clients minoristes, en favor d’un prestador de serveis establert en un país tercer, aquesta entitat operativa del sistema financer ha de vetllar perquè es compleixin les condicions següents:

a) El prestador de serveis ha d’estar autoritzat o registrat al seu país d’origen per a la prestació d’aquest servei, i ha d’estar subjecte a supervisió prudencial.
b) Hi ha d’haver un acord de cooperació apropiat entre l’AFA i l’autoritat supervisora del prestador de serveis.


3. Quan no es compleixi una o cap de les dos condicions esmentades a l’apartat 2, les entitats operatives del sistema financer poden externalitzar el servei de gestió discrecional i individualitzada de carteres en un prestador de serveis establert en un país tercer només si el prestador de serveis notifica prèviament a la seva autoritat competent l’acord d’externalització i l’autoritat competent no s’oposa a aquest acord en un termini raonable un cop rebuda aquesta notificació.

4. Sense perjudici del que disposa l’apartat 2, l’AFA pot emetre un comunicat en què s’estableixi la política que és aplicable en els casos d’externalització a què es refereix l’apartat 2. Aquest comunicat pot contenir exemples de casos en què l’AFA no ha de posar o no és previsible que posi objeccions a una externalització d’aquest tipus en què no es compleixi una o cap de les dos condicions que s’especifiquen en l’apartat 2, lletres a i b. Així mateix, el comunicat ha d’incloure una explicació clara de per què l’AFA considera que, en aquests casos, l’externalització no posa en risc la capacitat de l’entitat operativa del sistema financer per complir les obligacions que li incumbeixen en virtut del que estableix l’article 3.

Secció segona. Protecció dels actius dels clients

Article 5. Dipòsit d’instruments financers dels clients

1. De conformitat amb el que disposa l’apartat 1 de l’article 12 de la Llei 7/2024, del 27 de maig, sobre organització i funcionament de les entitats operatives del sistema financer i l’abús de mercats, les entitats operatives del sistema financer poden dipositar instruments financers dels seus clients que tinguin sota custòdia en un compte o comptes oberts amb un tercer proveïdor, a condició que les entitats operatives del sistema financer actuïn amb la deguda competència, atenció i diligència en la selecció, la designació i la revisió periòdica del tercer proveïdor, i en l’adopció de les disposicions que regeixen la tinença i la custòdia d’aquests instruments financers.

En especial, les entitats operatives del sistema financer han de tenir en compte l’experiència i el prestigi en el mercat del tercer proveïdor, així com qualsevol requisit legal o pràctica de mercat relacionada amb la tinença d’aquests instruments financers que puguin afectar desfavorablement els drets dels clients.

2. Si la custòdia d’instruments financers per compte d’una altra persona està supeditada a una regulació i una supervisió específiques en un país en el qual les entitats operatives del sistema financer es proposen dipositar instruments financers de clients en mans d’un tercer proveïdor, les entitats operatives del sistema financer han de dipositar aquests instruments financers en aquest país en mans d’un tercer proveïdor que estigui subjecte a aquesta reglamentació i supervisió.

3. Les entitats operatives del sistema financer no han de dipositar instruments financers dipositats pels seus clients en mans d’un tercer en un tercer país que no reguli la tinença i la custòdia d’instruments financers per compte d’una altra persona, llevat que es compleixi una de les condicions següents:

a) Que la naturalesa dels instruments financers o dels serveis d’inversió relacionats amb aquests instruments exigeixi que es dipositin en mans d’un tercer en aquest país tercer.
b) Quan la tinença dels instruments financers sigui per compte d’un client professional, que aquest client demani per escrit a l’entitat operativa del sistema financer que els dipositi en mans d’un tercer en aquest país tercer.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.