Decret 141/2025, del 16-4-2025, pel qual s'aprova la modificació del reglament de l'impost sobre transmissions patrimonials immobiliàries, del reglament de l'impost sobre la renda dels no-residents fiscals, del reglament de l'impost sobre societats i del reglament de l'impost sobre la renda de les persones físiques.
Exposició de motius
Vist el Decret del 14-5-2019 pel qual s’aprova el Reglament de l’impost sobre transmissions patrimonials immobiliàries;Vist el Decret 594/2023, del 29-12-2023, pel qual s’aprova el Reglament de l’impost sobre la renda dels no-residents fiscals;
Vist el Decret 595/2023, del 29-12-2023, pel qual s’aprova el Reglament de l’impost sobre societats;
Vist el Decret 596/2023, del 29-12-2023, pel qual s’aprova el Reglament de l’impost sobre la renda de les persones físiques;
Vist el Decret 464/2024, del 27-11-2024, pel qual s’aprova la modificació del Reglament de l’impost sobre societats, del Reglament de l’impost sobre la renda de les persones físiques i del Reglament de l’impost sobre la renda dels no-residents;
Atès que la Llei 5/2025, del 6 de març, per al creixement sostenible i el dret a l’habitatge estableix certes mesures sobre la imposició directa amb l’objectiu de desincentivar l’especulació immobiliària a curt termini i, alhora, introdueix modificacions sobre la imposició indirecta per incentivar la compra del primer habitatge per a residència habitual i permanent;
Atès que resulta necessari traslladar aquestes modificacions als reglaments respectius;
LesLleis.com
A proposta del ministre de Finances, el Govern, en la sessió del 16 d’abril del 2025, aprova aquest Decret, que entra en vigor el mateix dia de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra, amb el contingut següent:
Article 1
S’afegeixen els apartats 4 i 5 a l’article 3 del Reglament de l’impost sobre transmissions patrimonials immobiliàries, els quals queden redactats com segueix:
“4. Per a l’exempció prevista a l’apartat 12 de l’article 4 de la Llei de l’impost sobre transmissions patrimonials immobiliàries, prèviament a la liquidació de l’impost, l’obligat tributari ha de sol·licitar i justificar davant l’Administració tributària el compliment dels requisits establerts per a l’exempció. A aquest efecte, ha d’aportar la documentació acreditativa del compliment d’aquests requisits.
En el termini d’un mes, l’Administració ha de comprovar i ha d’emetre un certificat per confirmar o denegar l’aplicació de l’exempció.
5. Per a l’exempció prevista a l’apartat 14 de l’article 4 de la Llei de l’impost sobre transmissions patrimonials immobiliàries, els obligats tributaris han de presentar una comunicació prèvia a la liquidació de l’impost.
Si el procediment de liquidació es fa davant del fedatari públic, l’obligat tributari ha de presentar el comprovant de la presentació de la comunicació a l’Administració tributària, per tal de poder autoliquidar l’impost a l’empara d’aquesta exempció.
En el termini d’un mes a comptar de la data de celebració del contracte d’arrendament de l’habitatge, s’ha de presentar el contracte d’arrendament i una còpia simple de l’escriptura pública d’adquisició davant el fedatari públic.
Anualment, durant el primer semestre i mentre no s’extingeixi el període de deu anys lligat a l’exempció, l’obligat tributari, per tal d’acreditar que el bé immoble es destina a habitatge de lloguer a preu assequible, ha de presentar la documentació següent:
- Justificant de liquidació de l’impost comunal sobre els rendiments arrendataris, llevat que el comú on radiqui l’immoble no apliqui l’impost esmentat.
- Documentació que justifiqui l’arrendament de l’immoble per a residència habitual i permanent i el cobrament de les mensualitats corresponents.
- Comunicació, si escau, dels períodes durant els quals l’immoble no ha estat arrendat.
- Documentació que justifiqui l’arrendament de l’immoble per a residència habitual i permanent i el cobrament de les mensualitats corresponents.
- Comunicació, si escau, dels períodes durant els quals l’immoble no ha estat arrendat.
En casos degudament justificats, l’Administració tributària pot acordar un període de carència en l’obligació d’arrendament de l’immoble, que en cap cas no pot superar els 360 dies per al conjunt dels deu anys.
L’Administració tributària es reserva el dret de demanar qualsevol informació o documentació complementària per al control de la bonificació.”
Article 2
Es modifica l’apartat 4 de l’article 7 del Reglament de l’impost sobre transmissions patrimonials immobiliàries, el qual queda redactat com segueix:
Registreu-vos a LesLleis.com per
accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.