Carregant...
 

Decret


Exposició de motius

L’apartat 6 de l’article 68 de la Llei 21/2014, del 16 d’octubre, de bases de l’ordenament tributari ordena establir i desenvolupar per la via reglamentària un registre específic dels professionals o qualssevol altres persones, residents o no, que operin al Principat d’Andorra i que gestionin relacions o acords fiduciaris de qualsevol tipus, fideïcomisos (trust), fundacions públiques o privades o qualsevol altre vehicle anàleg, estiguin o no subjectes al dret andorrà.

Així mateix, s’estableix l’obligació de comunicar a aquest registre la informació relativa als beneficiaris de les dites relacions o acords fiduciaris, fideïcomisos (trust), fundacions públiques o privades o qualsevol altre vehicle anàleg, així com la informació relativa a les persones que estableixin els dits acords i als pagaments efectuats als eventuals beneficiaris de les rendes obtingudes.

Addicionalment, la disposició addicional segona de la Llei 14/2017, del 22 de juny, de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme estableix que els professionals que participin, actuant en nom i per compte del seu client, o prestin assistència en la planificació o la realització d’operacions per compte del seu client relatives a l’organització de les aportacions necessàries per a la creació, el funcionament o la gestió de societats i la creació, el funcionament o la gestió de fideïcomisos, societats, associacions, fundacions o estructures anàlogues, i que no estan donats d’alta en un col·legi professional oficialment reconegut per exercir la seva activitat, han de comunicar al ministeri competent en matèria d’economia, amb caràcter previ a l’exercici de la seva activitat, les activitats que pretenen exercir. D’acord amb l’exposició de motius de la Llei 14/2017, amb aquesta comunicació les autoritats andorranes poden controlar aquestes activitats sobre la base d’un enfocament basat en el risc d’aquests operadors. Aquesta obligació es considera complerta en el cas dels prestadors de serveis inscrits al Registre de Comerç i Indústria que regula la Llei 12/2013, del 13 de juny, del comerç, pel que fa a les activitats incloses a la sol·licitud d’exercici d’activitat corresponent.

Aquestes disposicions s’adrecen, entre altres objectius, al control dels fideïcomisos o trusts estrangers no reconeguts per la legislació del Principat i figures anàlogues, subjectes o no al dret andorrà, que poden ser gestionats per administradors o gestors (trustees) que operen amb caràcter professional o no al territori andorrà.

L’apartat 3 de l’article 3 de la Llei 14/2017 defineix el concepte de beneficiari efectiu en el cas de fideïcomisos, fundacions i estructures similars als fideïcomisos. Aquesta Llei transposa a la legislació andorrana la Directiva (UE) 2015/849 del Parlament Europeu i del Consell, del 20 de maig del 2015, en compliment de l’Acord monetari entre el Principat d’Andorra i la Unió Europea. Així, el negoci jurídic de fideïcomís s’ha de considerar l’equivalent en l’ordenament jurídic andorrà a la figura del trust estranger, en equivalència també amb la Directiva (UE) 2015/849, que en les versions en espanyol i anglès es refereix a fideïcomís com a traducció de trust.

El Reglament que s’aprova mitjançant aquest Decret crea el Registre de Prestadors de Serveis a Fideïcomisos (o trusts, en terminologia anglesa) i Instruments Jurídics Anàlegs considerant, en particular, les recomanacions del Fòrum Global de l’OCDE en l’àmbit del compliment dels estàndards internacionals d’intercanvi d’informació a efectes fiscals i les recomanacions del Moneyval en l’àmbit de la prevenció del blanqueig i del finançament del terrorisme. El Reglament considera també el contingut de la recentment aprovada Directiva (UE) 2018/843, del 30 de maig del 2018, que modifica la Directiva (UE) 2015/849 i regula en detall l’accés a la informació sobre els fideïcomisos o trusts i els seus beneficiaris efectius.

Les fundacions públiques i privades andorranes s’exclouen explícitament de l’àmbit d’aplicació d’aquest Reglament, ja que el seu marc normatiu permet a les autoritats competents tenir accés a la informació que requereix l’article 68.6 de la Llei 21/2014. Així, els articles 22 i següents de la Llei 11/2008 obliguen les fundacions andorranes a portar i diligenciar, entre d’altres, el llibre d’inventari i de comptes anuals i a formular els comptes anuals que s’han de presentar anyalment al Protectorat. A més, el Reglament regulador de l’enregistrament i l’accés a la informació relativa als beneficiaris efectius en els registres d’entitats jurídiques, aprovat pel Decret del 5 de setembre del 2018, regula les obligacions de comunicació al Registre de Fundacions de la informació relativa als beneficiaris efectius.

El Reglament regula, en particular, l’obligació d’inscripció al Registre dels prestadors de serveis a fideïcomisos o trusts estrangers i instruments jurídics anàlegs, el subministrament de la informació relativa als beneficiaris efectius, el manteniment actualitzat d’aquesta informació i l’obligació de conservar documentació inherent al compliment del mandat legal que conté l’apartat 6 de l’article 68 de la Llei 21/2014.

El Reglament es compon de setze articles, dos disposicions transitòries i els formularis números 080-A, 080-B i 080C, que formen part íntegra de les seves disposicions.

Finalment, aquest Decret aprova, mitjançant la disposició addicional única, el formulari potestatiu per facilitar la comunicació al ministeri competent en matèria d’economia que s’ha de presentar amb caràcter previ a l’exercici de les activitats previstes a la disposició addicional segona de la Llei 14/2017, del 22 de juny, de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme.

A proposta del ministre de Finances, el Govern, en la sessió del 6 de febrer del 2019, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament regulador del Registre de Prestadors de Serveis a Fideïcomisos i Instruments Jurídics Anàlegs, que entrarà en vigor l’endemà de publicar-se al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Disposició addicional

La comunicació al ministeri competent en matèria d’economia que s’ha de presentar amb caràcter previ a l’exercici de les activitats previstes a la disposició addicional segona de la Llei 14/2017, del 22 de juny, de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme, es pot dur a terme mitjançant el formulari “Comunicació prèvia a l’inici d’activitat. Disposició addicional segona Llei 14/2017”.

Aquest formulari és potestatiu a l’efecte de facilitar el compliment de l’obligació de comunicació prèvia a les persones obligades. La comunicació es pot dur a terme en un altre format escrit que contingui tota la informació requerida per la disposició addicional segona de la Llei 14/2017.

L’obligació de comunicació es considera complerta en el cas dels prestadors de serveis inscrits al Registre de Comerç i Indústria que regula la Llei 12/2013, del 13 de juny, del comerç, pel que fa a les activitats incloses a la sol·licitud d’exercici d’activitat corresponent.

Disposició final

Aquest Decret entrarà en vigor l’endemà de publicar-se al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament regulador del Registre de Prestadors de Serveis a Fideïcomisos i Instruments Jurídics Anàlegs

Capítol primer. Disposicions generals

Article 1. Àmbit d’aplicació

1. Aquest Reglament regula el registre de persones que operen al Principat d’Andorra i gestionen relacions o acords fiduciaris de qualsevol tipus, fideïcomisos o trusts, fundacions públiques o privades estrangeres o qualsevol altre vehicle anàleg, estiguin o no subjectes al dret andorrà, en els termes que estableix l’apartat 6 de l’article 68 de la Llei 21/2014, del 16 d’octubre, de bases de l’ordenament tributari.
LesLleis.com

El registre s’anomena “Registre de Prestadors de Serveis a Fideïcomisos i Instruments Jurídics Anàlegs”.

2. Tenen la consideració d’instruments jurídics anàlegs als fideïcomisos o trusts, a efectes d’aquest Reglament, les relacions o els acords fiduciaris de qualsevol tipus, altres vehicles anàlegs i les estructures jurídiques similars a què es refereix l’article 3 de la Llei 14/2017, del 22 de juny, de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme.

3. Les disposicions d’aquest Reglament no són aplicables a les persones que gestionen fundacions constituïdes d’acord amb la legislació andorrana, que es regeixen per la seva legislació específica i, en particular, pel Reglament regulador de l’enregistrament i l’accés a la informació relativa als beneficiaris efectius en els registres d’entitats jurídiques.
Article 2. Organització del Registre

El Registre està adscrit al Ministeri de Finances i té caràcter unitari per a tot el territori nacional.
Article 3. Persones obligades a inscripció i subministrament d’informació al Registre

1. Les obligacions d’inscripció i subministrament d’informació que regula aquest Reglament són aplicables a qualsevol persona, resident o no, que dugui a terme l’activitat de gestió a què es refereix l’article 1, sigui professional o no.

Als efectes d’aquest Reglament, aquestes persones són anomenades persones obligades.

2. Tenen la consideració de prestadors de serveis que operen al Principat d’Andorra, a efectes d’aquest Reglament, els prestadors de serveis residents al Principat d’Andorra en tot cas i els no-residents quan estableixen relacions de negoci o adquireixen actius immobiliaris al territori andorrà en nom de fideïcomisos o trusts i instruments jurídics anàlegs.

3. Les persones obligades que operen al Principat d’Andorra i no tenen la condició de residents estan obligades a designar un representant que sigui resident al Principat d’Andorra per tal de complir les seves obligacions legals i atendre els possibles requeriments d’informació de les autoritats competents.
Article 4. Beneficiaris efectius

Tenen la consideració de beneficiaris efectius, a efectes d’aquest Reglament, els així definits a l’article 3 de la Llei 14/2017, del 22 de juny, de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.