Carregant...
 

Llei 4/2023, del 19 de gener, d’avaluació ambiental de projectes i de plans i programes


Atès que el Consell General en la seva sessió del dia 19 de gener del 2023 ha aprovat la següent:

Llei 4/2023, del 19 de gener, d’avaluació ambiental de projectes i de plans i programes

Exposició de motius

L’avaluació dels impactes ambientals constitueix una eina important per integrar les consideracions ambientals en la preparació i l’adopció de projectes, de plans i de programes que puguin tenir repercussions significatives en el medi ambient. És un procediment de caràcter preventiu, orientat a integrar el medi ambient en les fases primeres de reflexió, i que permet conèixer la incidència en el medi dels projectes, dels plans i dels programes per adoptar mesures que permetin evitar o corregir els impactes que poden ocasionar la seva execució i el seu funcionament.

Alhora, serveix per informar, tant el promotor del projecte, pla o programa com l’Administració, sobre el seguiment que s’ha de donar al projecte, pla o programa pel que fa a les qüestions ambientals i les relatives a la salut humana, així com per informar el públic i garantir la seva participació.

L’avaluació ambiental permet, doncs, implementar els principis de prevenció, integració, precaució i participació ciutadana.

La seva aplicació, basada en el principi que és millor prevenir les pertorbacions en origen que combatre’n després els efectes, està recomanada per diverses organitzacions internacionals, com les Nacions Unides, l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic, la Unió Europea i l’Organització Mundial de la Salut.

Per altra banda, aquesta Llei s’inspira en les directives europees en la matèria sense fer-ne una transposició directa, en concret en la Directiva 2014/52/UE, que modifica la Directiva 2011/92/UE, relativa a l’avaluació de les repercussions de determinats projectes públics i privats sobre el medi ambient, i la Directiva 2001/42/CE, relativa a l’avaluació de les repercussions de determinats plans i programes sobre el medi ambient. Igualment, reprèn les consideracions principals del Conveni d’Espoo sobre l’avaluació de l’impacte ambiental en un context transfronterer.

De manera general, l’avaluació ambiental comporta l’elaboració d’un estudi d’impacte ambiental o d’un estudi ambiental estratègic per part del promotor del projecte, del pla o del programa; la realització de les consultes escaients prop de la població i de les administracions implicades, incloses les dels Estats veïns, si escau, i la revisió i l’informe per part de l’autoritat amb competències ambientals previs a l’autorització del projecte o a l’aprovació del pla o programa.

En aquest procediment és important entendre el medi ambient en la seva totalitat: població i salut humana, biodiversitat, terra, sòl, aigua, aire i clima, béns materials, patrimoni cultural i paisatge, així com les interaccions entre aquests elements.

La Llei estableix el procediment d’avaluació dels impactes ambientals dels projectes en funció de les seves característiques o de la seva dimensió, amb l’objectiu d’adaptar el procediment a l’envergadura de cada projecte i als possibles impactes que pot tenir sobre el medi ambient; per això s’estableixen tres categories de projectes. L’annex I recull els projectes sotmesos a l’avaluació d’impacte ambiental i l’annex II recull els projectes que, per les seves característiques o dimensions, tenen un grau d’impacte més petit sobre el medi, que no queden sotmesos a procediments d’avaluació d’impacte ambiental i que han de presentar únicament un pla de restauració i un pla de vigilància; d’aquesta manera se simplifiquen els procediments d’autorització del projecte.

En relació amb els projectes sotmesos a avaluació d’impacte ambiental recollits en l’annex I, es diferencien dos procediments en funció de la magnitud dels impactes dels projectes sobre el medi:

- Els projectes de l’annex I a són els que estan sotmesos a un procediment estàndard, a través del qual es posa a informació pública els projectes de titularitat pública.
- Els projectes de l’annex I b són els projectes que, per les seves característiques o dimensions, tenen un grau d’impacte molt important sobre el medi ambient i per als quals s’estableix una fase de consultes al públic interessat de manera simultània al procés d’informació pública.


Pel que fa als plans i programes, la Llei estableix el procediment d’avaluació ambiental estratègica que s’ha de dur a terme per garantir que la seva repercussió ambiental es tindrà en compte durant la preparació i abans de l’adopció del pla o programa.

La Llei estableix els procediments tant pel que fa a l’avaluació d’impacte ambiental de projectes com a l’avaluació ambiental estratègica de plans i programes amb uns mecanismes similars, sense suposar una càrrega administrativa suplementària i donant continuïtat als procediments establerts en el reglament de modificació de l’estat del terreny vigent fins al moment d’aprovació de la Llei. Es defineix també l’abast general dels estudis d’impacte ambiental i dels estudis ambientals estratègics que es desenvoluparan en detall i tenint en compte la magnitud dels projectes o plans i programes per via reglamentària. D’aquesta manera, els promotors dels projectes, dels plans i dels programes coneixen des de l’inici els procediments aplicables així com els terminis establerts en les fases del procediment.

Aquesta Llei va més enllà de la visió sectorial que està recollida en la normativa actual que fa referència als estudis d’impacte ambiental o a les avaluacions d’impacte ambiental (gestió del medi aquàtic, residus, contaminació atmosfèrica, conservació del medi natural, biodiversitat i paisatge), i unifica els procediments i els criteris amb una visió transversal i integradora i amb participació de tots els agents públics i privats interessats.

Aquesta Llei s’ha fet d’acord amb l’experiència acumulada a partir de l’aplicació de les diferents normatives sectorials vigents fins ara, i vetlla per corregir certes disfuncions que s’han detectat al llarg dels anys; en concret, l’adaptació dels procediments a les característiques i dimensions dels projectes que permet alleugerir certs aspectes de l’avaluació ambiental o aprofundir-hi.

L’agrupament en un sol text del conjunt de les temàtiques relacionades amb l’avaluació ambiental porta a derogar o modificar alguns textos legals amb la finalitat d’homogeneïtzar i simplificar els procediments.

La Llei s’estructura en quatre capítols, que integren vint-i-vuit articles, una disposició transitòria, una disposició derogatòria i sis disposicions finals. Així mateix, s’inclouen 3 annexos.

El capítol primer defineix l’objecte de la Llei, el glossari de termes i també els principis generals que regeixen els procediments d’avaluació ambiental. A més, posa en relleu la necessitat de tenir en compte el context transfronterer quan els projectes, els plans o els programes puguin afectar els Estats veïns.

El capítol segon desenvolupa l’avaluació d’impacte ambiental dels projectes, definint quins són els projectes que hi estan sotmesos i quin tipus de procediment se’ls aplica en funció de les seves característiques, del seu impacte potencial sobre el medi i de la seva titularitat. Per altra banda, es detalla de manera general com ha de ser el contingut de l’estudi d’impacte, i què s’ha de desenvolupar per reglament. Amb l’objectiu de simplificar els procediments per als projectes amb menys impacte sobre el medi, s’estableix una categoria de projectes per als quals només són necessaris un pla de restauració i un pla de vigilància ambiental. Finalment, i per tal de ser molt més eficaços en la prevenció de danys i en la cura del medi ambient, s’implica la direcció facultativa de l’obra, que ha de disposar d’un responsable de la vigilància ambiental, així com el cap d’obra de l’empresa constructora perquè vetllin pel compliment dels documents ambientals.

El capítol tercer desenvolupa l’avaluació ambiental estratègica de plans i programes, definint quins són els plans i programes que hi estan sotmesos i quin procediment se’ls aplica en funció del tipus de pla o programa. També es detalla de manera general com ha de ser el contingut de l’estudi ambiental estratègic, que s’haurà de desenvolupar igualment per reglament. L’avaluació ambiental estratègica dels plans en matèria urbanística s’integra en la tramitació establerta en la normativa sectorial urbanística.

El capítol quart estableix el règim d’infraccions i sancions, el procediment sancionador i la reparació de danys i la restauració del medi al seu estat original. Estableix també la possibilitat d’acordar l’aturada cautelar de les obres d’un projecte si no se segueixen els preceptes de la Llei.

La disposició transitòria aclareix que els projectes, plans i programes que s’hagin començat a tramitar abans de l’entrada en vigor de la Llei no hi estan sotmesos.

La disposició derogatòria deixa sense efecte la totalitat del Decret del 27-2-2019 d’aprovació del Reglament per a la realització de treballs o activitats que modifiquin l’estat actual del terreny, i parcialment el Decret del 2-3-2005 d’aprovació del Reglament de protecció dels hàbitats aquàtics, concretament l’article 2, els capítols segon, tercer i cinquè, i els annexos I, II, III, IV, V i VI. Els aspectes regulats en els textos que queden sense efecte queden regulats en la Llei o bé s’actualitzaran a través del desenvolupament reglamentari de la Llei.

Les disposicions finals de la Llei tenen la finalitat d’homogeneïtzar tota la normativa que fa referència a l’avaluació d’impacte ambiental o els estudis d’impacte ambiental. Així, la disposició final primera modifica la Llei 26/2021, del 25 d’octubre, de text consolidat de pesca i gestió del medi aquàtic perquè només estiguin sotmesos a l’autorització del Govern els projectes que afecten el medi aquàtic que queden recollits en l’annex I de la Llei.

La disposició final segona modifica la Llei 25/2004, del 14 de desembre, de residus establint els projectes relacionats amb la gestió dels residus que s’han de sotmetre al procediment d’avaluació d’impacte ambiental d’acord amb el que es preveu a l’annex I de la Llei, i redueix el període d’informació pública a un mes a partir de la data de publicació al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra, d’acord amb el període d’informació pública establert en la Llei.

La disposició final tercera modifica la Llei 7/2019, del 7 de febrer, de conservació del medi natural, de la biodiversitat i del paisatge, establint que els projectes, plans i programes que puguin afectar espais naturals protegits o espècies amenaçades s’han de sotmetre al procediment d’avaluació ambiental, simplificant el text anterior, que parlava d’actuacions, planificacions i activitats que per la seva naturalesa no estan sotmeses al procediment d’avaluació ambiental. També modifica i elimina les sancions relacionades amb l’incompliment del procediment d’avaluació ambiental, que queden regulades per la present Llei.

La disposició final quarta modifica el Decret del 25-2-2009 que modifica el Reglament de control de la contaminació atmosfèrica, suprimint la llista d’activitats que havien de presentar un estudi d’impacte ambiental; queden sotmesos a avaluació d’impacte ambiental només els projectes que puguin afectar el medi atmosfèric que es recullen en l’annex I.

La disposició final cinquena faculta el Govern perquè, en el termini de sis mesos a partir de l’entrada en vigor de la Llei, dicti les disposicions reglamentàries necessàries per desenvolupar-la i per adaptar el Reglament urbanístic a les previsions de la Llei.

Finalment, la disposició final sisena estableix que la Llei entra en vigor al cap de tres mesos de ser publicada al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Capítol primer. Disposicions generals

Article 1. Objecte

1. Aquesta Llei té per objecte integrar els aspectes mediambientals en la redacció i l’autorització de projectes i de plans i programes que tenen efectes significatius sobre el medi ambient, amb la finalitat de promoure un desenvolupament sostenible i garantir un nivell elevat de protecció del medi ambient.
LesLleis.com

2. Aquesta Llei estableix les bases i els procediments que regeixen les avaluacions ambientals tant per a determinats projectes, com per a determinats plans i programes, inclosos en els annexos de la Llei, que tenen efectes significatius sobre el medi ambient. Així mateix, la Llei estableix els estudis de caràcter ambiental que han d’aportar determinats projectes amb una incidència més petita sobre el medi ambient, que no queden sotmesos a avaluació ambiental, i simplifica, d’aquesta manera, la tramitació de la seva autorització.
Article 2. Definicions

Als efectes d’aquesta Llei, s’entén per:

a) Avaluació ambiental: procés consistent en la preparació d’un estudi dels efectes d’un projecte, pla o programa sobre el medi ambient; la realització de consultes i exposició pública, quan escaigui; l’examen de l’autoritat competent del conjunt de la informació disponible i del resultat de les consultes, i la conclusió raonada de l’autoritat competent. L’avaluació ambiental s’anomena avaluació d’impacte ambiental per als projectes, i avaluació ambiental estratègica per als plans i programes.
b) Catàstrofe: una pertorbació greu del funcionament de la societat que provoca una afectació real i generalitzada per a la vida o la salut de les persones, per als béns o per al medi ambient, i que té com a origen un accident, un fenomen natural o una activitat humana. Pot tractar-se d’un esdeveniment sobtat o del resultat de processos complexos que es desenvolupen en un període de temps llarg.
c) Declaració d’impacte ambiental: pronunciament de l’òrgan ambiental en el qual es determina, respecte dels aspectes ambientals previsibles d’un projecte sotmès a avaluació d’impacte ambiental amb procés d’informació pública, la conveniència o no d’executar-lo i, en cas afirmatiu, les condicions o mesures preventives, correctores o compensatòries que han d’establir-se amb vista a la protecció adequada del medi ambient.
d) Declaració ambiental estratègica: pronunciament de l’òrgan ambiental en el qual es determina, respecte dels aspectes ambientals previsibles d’un pla o programa, la conveniència o no d’executar-lo i, en cas afirmatiu, les condicions o mesures preventives, correctores o compensatòries que han d’establir-se amb vista a la protecció adequada del medi ambient.
e) Estudi d’impacte ambiental de projectes: document tècnic, objectiu i de caràcter interdisciplinari la finalitat del qual és fer una anàlisi de les alternatives, examinar les conseqüències sobre el medi ambient de l’alternativa escollida, i establir les mesures preventives, correctores o compensatòries corresponents.
f) Estudi ambiental estratègic: document tècnic objectiu i de caràcter interdisciplinari la finalitat del qual és identificar, descriure i avaluar els probables efectes significatius en el medi ambient de l’aplicació del pla o programa, així com les alternatives raonables, inclosa l’alternativa de no alterar el medi, que tinguin en compte els objectius i l’àmbit d’aplicació geogràfic del pla o programa.
g) Informe d’impacte ambiental: pronunciament de l’òrgan ambiental en el qual es determina, respecte dels aspectes ambientals previsibles d’un projecte sotmès a avaluació d’impacte ambiental sense procés d’informació pública, la conveniència o no d’executar-lo i, en cas afirmatiu, les condicions o mesures preventives, correctores o compensatòries que han d’establir-se amb vista a la protecció adequada del medi ambient.
h) Mesures compensatòries: mesures aplicades per compensar l’impacte mediambiental de determinats projectes, plans i programes.
i) Òrgan ambiental: òrgan competent per emetre la declaració d’impacte ambiental o l’informe d’impacte ambiental dels projectes o la declaració ambiental estratègica relativa als plans o programes sotmesos a avaluació ambiental. Als efectes del que estableix aquesta Llei, l’òrgan ambiental és el ministeri responsable del medi ambient.
j) Òrgan substantiu: òrgan competent per raó de la matèria per autoritzar o aprovar un projecte determinat o, si escau, per aprovar un pla o programa determinat.
k) Paisatge: una part de territori tal com la percep la població, el caràcter de la qual resulta de l’acció de factors naturals i/o humans i de les seves interrelacions.
l) Pla de restauració ambiental: document tècnic ambiental que, basant-se en els impactes ambientals identificats, localitza amb precisió i planifica en el temps els treballs necessaris per dur a terme les mesures preventives, correctores o compensatòries, tant durant les obres com un cop el projecte està executat i en funcionament.
m) Pla de vigilància ambiental: document tècnic ambiental que estableix el procediment de control de l’execució adequada i de l’efectivitat de les mesures preventives, correctores o compensatòries descrites en el pla de restauració ambiental.
n) Pla o programa: conjunt de documents de planificació que constitueixen el marc per a decisions d’autorització ulteriors que no són executables directament, sinó a través del seu desenvolupament mitjançant un o diversos projectes.
o) Projecte: la realització de treballs de construcció i d’execució d’instal·lacions o d’infraestructures, i altres intervencions en el medi natural o en el paisatge, incloses les destinades a l’explotació dels recursos naturals, del sòl i del subsòl.
p) Projectes amb un impacte destacable sobre el medi ambient: aquells projectes previstos en l’annex I a d’aquesta Llei.
q) Projectes amb un impacte molt important sobre el medi ambient: aquells projectes previstos en l’annex I b d’aquesta Llei.
r) Promotor del projecte: la persona física o jurídica que sol·licita una autorització relativa a un projecte privat, o l’autoritat pública que pren la iniciativa respecte d’un projecte.
s) Promotor del pla o programa: persona física o jurídica, pública o privada, que elabora un pla o programa.
t) Públic: una o diverses persones físiques o jurídiques i les seves associacions, organitzacions o grups.
u) Públic interessat: públic afectat, o que pugui veure’s afectat, per procediments de presa de decisions mediambientals previstos en aquesta Llei, o que hi tinguin un interès. Es considera que hi tenen un interès les organitzacions no governamentals que treballen a favor de la protecció del medi ambient.

Article 3. Principis generals

Els procediments d’avaluació ambiental es regeixen segons els principis següents:

a) Promoure un desenvolupament sostenible, garantir la qualitat de vida de les persones i la protecció de la salut humana, la conservació, la protecció i la millora del medi ambient, el paisatge i la utilització racional dels recursos naturals, assegurant una intervenció d’acord amb el coneixement científic més avançat.
b) Garantir la informació i la participació dels ciutadans en la integració dels aspectes ambientals dins el marc del procediment d’aprovació de determinats projectes, plans i programes, tot aplicant els principis de prevenció, precaució, proporcionalitat, no regressivitat, simplificació, internalització dels costos mediambientals i col·laboració entre les administracions públiques.

Article 4. Context transfronterer

1. Quan es consideri que l’execució d’un projecte o d’un pla o programa pot tenir efectes significatius sobre el medi ambient d’un Estat veí, el Govern li ha de trametre tan aviat com sigui possible, i, al més tard, quan n’informi el seu propi públic, una descripció del projecte o del pla o programa, juntament amb els estudis i documents ambientals corresponents, abans que el projecte, pla o programa estigui aprovat.

2. El Govern proporciona a l’Estat veí un període d’un mes perquè pugui comunicar si vol establir consultes.

3. En cas afirmatiu, s’inicien les consultes corresponents sobre els possibles efectes mediambientals transfronterers i les mesures previstes per reduir o evitar aquests efectes i s’acorda, al principi de les consultes, que aquestes han de tenir un període màxim de tres mesos de durada.

4. Els terminis previstos en aquesta Llei per a la tramitació de procediments d’avaluació ambiental quedaran suspesos mentre duri el període de consultes previst en l’apartat 3 d’aquest article.

5. En qualsevol cas, el resultat de les consultes que es puguin dur a terme al país veí no tindran caràcter vinculant.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.