Carregant...
 

Llei 17/2023, del 22 de setembre, de text consolidat de fundacions


Atès que dins del termini d’un mes des de la seva publicació en el Butlletí del Consell General, establert per l’article 116.6 del Reglament del Consell General, no han estat formulades objeccions per part dels consellers generals o dels grups parlamentaris, en data 22 de setembre del 2023, ha quedat aprovat el projecte de consolidació següent:

Llei 17/2023, del 22 de setembre, de text consolidat de fundacions

Exposició de motius

Les fundacions privades han tingut un reconeixement i regulació propis des que aquesta norma fou aprovada pel Consell General en la sessió del 12 de juny del 2008. Des d’aleshores, la necessària adequació a les circumstàncies derivades del pas del temps i l’evolució normativa consubstancial, van derivar en determinades modificacions destinades a actualitzar alguns aspectes de llur règim jurídic, a fi d’afavorir-ne l’operativitat i de garantir que puguin complir de manera més efectiva les finalitats que els són pròpies, en tant que entitats sense ànim de lucre constituïdes mitjançant l’afectació d’uns béns o d’uns drets de contingut econòmic i la destinació dels seus rendiments o dels recursos obtinguts per altres mitjans al compliment de finalitats d’interès general.

Amb aquesta voluntat, la disposició final primera de la modificació de la Llei 14/2017, del 22 de juny, de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme modificà dos articles, i va incorporar l’adequada identificació del beneficiari efectiu, però no tan sols en relació amb les fundacions, sinó també de societats i associacions.

Aquesta mateixa norma, a la disposició final sisena, va donar el mandat d’elaborar un text refós, que fou publicat el 27 de febrer del 2019 per mitjà d’un decret legislatiu. Així, i com sigui que aquest text refós no és un text consolidat, per raó de seguretat jurídica cal derogar-lo.

Un any després d’aquesta publicació, la Llei 2/2020, del 27 de febrer, del pressupost per a l’exercici del 2020 modificà un únic article, l’article 27 de la Llei de fundacions, precepte que encara ha estat objecte d’una modificació posterior.

Ulteriorment, foren aprovades diverses reformes més, com les introduïdes per la Llei 25/2021, del 14 d’octubre, de modificació de la Llei 11/2008, del 12 juny, de fundacions, que habilità que les fundacions puguin desenvolupar activitats econòmiques, sempre que estiguin relacionades amb els fins fundacionals o en siguin complementàries o accessòries, actuació compatible amb el designi ferm que les fundacions permanents estiguin ben dotades i finançades, i puguin complir llurs finalitats amb garanties d’efectivitat. Altrament, s’hi van introduir canvis normatius amb la voluntat de fer més eficient i diligent la gestió de l’organització fundacional, entre els quals dotar de més participació el patronat en el moment de la liquidació d’una fundació, juntament amb altres actualitzacions legislatives que esdevenien necessàries.

Posant fi a les reformes legislatives que calia consolidar, la Llei 37/2021, del 16 de desembre, de modificació de la Llei 14/2017, del 22 de juny, de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme va instaurar l’obligació dels beneficiaris efectius de subministrar als registres corresponents tota la informació necessària per identificar-los.

Encara que no modificà cap article o disposició de la Llei de fundacions, per la seva afectació, convé fer esment a la Llei 21/2019, del 28 de novembre, de modificació de la Llei 14/2017, del 22 de juny, de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorismes, que modificà la disposició addicional primera de la Llei 14/2017, entre altres extrems, per tal d’ampliar a deu anys la durada de l’obligació de conservar els registres amb la identitat de totes les persones que rebin fons o recursos de l’organització.

Per tot això, i donant compliment a la disposició final primera de la Llei 25/2021, del 14 d’octubre, de modificació de la Llei 11/2008, del 12 juny, de fundacions, que encomanà al Govern que, d’acord amb el que està establert a l’article 116 del Reglament del Consell General, trametés al Consell General el Projecte de text consolidat de la Llei 11/2008, del 12 de juny, de fundacions, escau publicar aquesta norma amb rang de llei.

L’estructura d’aquest text consolidat de fundacions s’articula en 8 capítols, en els quals s’encabeixen 41 articles, 1 disposició addicional i 8 disposicions transitòries, que porten origen de la Llei 11/2008, i s’hi inclou una disposició derogatòria, es mantenen 2 disposicions finals de la Llei 11/2008 i, alhora, se n’hi incorporen dos més, la qual cosa fa un total de quatre disposicions finals.

Finalment, escau puntualitzar que amb la publicació d’aquesta Llei de text consolidat de fundacions queden derogades la Llei 11/2008, del 12 de juny, de fundacions i la Llei 25/2021, del 14 d’octubre, de modificació de la Llei 11/2008, del 12 juny, de fundacions; la disposició final quarta de la Llei 14/2017, del 22 de juny, de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme; la disposició final sisena de la Llei 2/2020, del 27 de febrer, del pressupost per a l’exercici del 2020; la disposició final tercera de la Llei 37/2021, del 16 de desembre, de modificació de la Llei 14/2017, del 22 de juny, de prevenció i lluita contra el blanqueig de diners o valors i el finançament del terrorisme, i el Decret legislatiu del 13 de febrer del 2019 de publicació del text refós de la Llei 11/2008, del 12 de juny, de fundacions, així com totes les disposicions de rang igual o inferior que en contradiguin el contingut.

Aquesta Llei de text consolidat de fundacions entrarà en vigor l’endemà de publicar-se al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Capítol primer. Disposicions generals

Article 1. Àmbit d’aplicació

1. Aquesta Llei regula les fundacions privades, inscrites al Registre de Fundacions, que tenen nacionalitat andorrana i estan domiciliades a Andorra. També regula les fundacions del sector públic.

2. Les fundacions privades són entitats sense afany de lucre que afecten irrevocablement uns béns o uns drets a la realització de finalitats d’interès general.

3. Les fundacions privades poden ser constituïdes per una durada indefinida o temporal. En aquest darrer cas, la durada de la fundació ha de ser suficient per dur a terme la finalitat fundacional.
Article 2. Capacitat per constituir

1. Poden constituir fundacions privades, entre vius o per causa de mort, les persones físiques, andorranes o estrangeres legalment residents, que tinguin la capacitat d’obrar necessària i estiguin legitimades per disposar gratuïtament dels béns i els drets que integren la dotació.

2. També poden constituir fundacions privades les persones jurídiques andorranes, públiques o privades, d’acord amb els seus estatuts.
Article 3. Forma de constitució

1. Les fundacions privades s’han de constituir sempre en escriptura pública, amb l’autorització prèvia del Govern.

2. El procediment per obtenir l’autorització s’inicia amb un escrit de petició que el fundador adreça al Govern, acompanyat del projecte d’estatuts i d’una memòria explicativa de les activitats previstes o del programa d’actuació que justifiqui la seva contribució a la consecució d’un fi d’interès general, i també d’un pla de viabilitat econòmica fonamentat en la suficiència de la dotació inicial prevista.

El Govern ha d’acordar l’autorització en el termini màxim de tres mesos des de la presentació de l’escrit de petició. En el cas que el Govern no es manifesti en aquest termini, s’ha d’entendre que l’autorització ha estat tàcitament acordada.

3. L’escriptura de constitució de la fundació s’ha d’inscriure al Registre de Fundacions. El notari autoritzant cursa al Registre de Fundacions dos còpies autèntiques de l’escriptura de constitució dins del termini de tres dies hàbils des de l’atorgament.
Article 4. Finalitats

Les fundacions han de perseguir fins d’interès general, com poden ser, entre d’altres, els de defensa dels drets humans, l’assistència social i la inclusió social, cívics, educatius, culturals, científics, esportius, sanitaris, laborals, d’enfortiment institucional, de cooperació per al desenvolupament, de promoció del voluntariat, de promoció de l’acció social, de defensa de l’entorn, i de foment de l’economia social, de promoció i atenció a les persones en risc d’exclusió social, de promoció dels valors constitucionals i defensa dels principis democràtics, de foment de la tolerància, de desenvolupament de la societat de la informació, o d’investigació científica i desenvolupament tecnològic.

Les finalitats de la fundació han de ser lícites i les seves activitats han de beneficiar col·lectius genèrics de persones. Els col·lectius de treballadors d’una o diverses empreses i els seus familiars tenen aquesta consideració.
Article 5. Dotació

1. La dotació inicial de la fundació ha de consistir en una aportació de béns i drets suficients per dur a terme les activitats fundacionals. La dotació inicial mínima és de 100.000 euros.

2. El Govern ha de valorar en cada cas, abans de donar l’autorització corresponent, la suficiència de la dotació inicial per al finançament adequat de les activitats fundacionals previstes, tenint en compte la memòria d’activitats i el pla de viabilitat presentats.

3. Si la dotació consisteix en diners, se n’ha d’acreditar l’ingrés en un compte obert a nom de la fundació mitjançant certificació bancària.

4. Si la dotació consisteix en béns d’una altra classe, se n’ha d’acreditar el valor mitjançant certificació d’experts, que responen de la valoració efectuada.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.