Carregant...
 

Decret 124/2024, del 27-3-2024, pel qual s’aprova el Reglament que desenvolupa la cotització a la Caixa Andorrana de Seguretat Social de les persones que treballen per compte propi.


Exposició de motius

L’entrada en vigor de la Llei 11/2023, del 30 de gener, de mesures per al treballador per compte propi, en l’àmbit de la seguretat social ha suposat la modificació de la Llei 17/2008, del 3 d’octubre, de la seguretat social, en diversos preceptes relatius al col·lectiu de les persones que treballen per compte propi.

Aquesta modificació legislativa requereix, alhora, que el fins ara vigent Reglament que desenvolupa la cotització a la Caixa Andorrana de Seguretat Social de les persones que treballen per compte propi, del 4 de setembre del 2019, hagi de modificar-se per tal de desenvolupar les noves disposicions introduïdes a l’ordenament jurídic per la Llei 11/2023, del 30 de gener.

L’abast de les modificacions que s’han d’incorporar al Reglament del 4 de setembre del 2019 fa necessari, per a una seguretat jurídica més gran, derogar el Reglament i substituir-lo per un de nou, mantenint les disposicions de l’anterior que no es modifiquen i incorporant-hi totes les modificacions derivades de l’aplicació de la Llei 11/2023, del 30 de gener.

A proposta de la Ministra de Presidència, Economia, Treball i Habitatge, el Govern, en la sessió del 27 de març del 2024, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament que desenvolupa la cotització a la Caixa Andorrana de Seguretat Social de les persones que treballen per compte propi, que entra en vigor l’endemà de publicar-se al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament que desenvolupa la cotització a la Caixa Andorrana de Seguretat Social de les persones que treballen per compte propi.

Capítol primer. Afiliació

Article 1. Objecte

Aquest Reglament regula els mecanismes de cotització a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) de les persones que treballen per compte propi i desenvolupa els preceptes definits en la Llei 9/2019, del 7 de febrer, de modificació de la Llei 17/2008, i en la Llei 11/2023, del 30 de gener, de mesures per al treballador per compte propi en matèria de seguretat social.
Article 2. Àmbit d’aplicació

1. A efectes d’aquest Reglament i del que està establert a la Llei 17/2008, del 3 d’octubre, de la seguretat social, la persona titular d’un comerç o indústria esdevé una persona que realitza una activitat per compte propi a partir de la inscripció en el Registre de Comerç i Indústria.

El retard en l’obtenció de l’autorització d’exercici de professió titulada per compte propi, quan escaigui, no dispensa del compliment dels deures de cotització si el titular està inscrit en el Registre de Comerç i Indústria.

La Caixa Andorrana de Seguretat Social igualment accepta l’afiliació de la persona que realitza una activitat econòmica per compte propi quan aquesta persona acredita estar legalment habilitada per exercir l’activitat econòmica, tot i no estar inscrita encara en el Registre de Comerç i Indústria.

2. El cessament definitiu de l’activitat que no es pot inscriure en el Registre de Comerç i Indústria per motius aliens a la voluntat del titular, a l’efecte de donar-lo de baixa com a persona que realitza una activitat econòmica per compte propi, el pot sol·licitar el mateix titular o la Caixa Andorrana de Seguretat Social actuant d’ofici.

En el cas que sigui a instància del titular, el titular sol·licita la baixa i adjunta la documentació acreditativa, que inclou la baixa del Registre d’Empresaris i Professionals del Cens d’Obligats Tributaris i el registre d’entrada de la sol·licitud de baixa de l’activitat econòmica al Comú i al Registre de Comerç i Indústria. La documentació és valorada per l’Àrea de Control Administratiu, que, sense perjudici de les constatacions que estimi adients efectuar, pot sol·licitar que es complementi amb documentació addicional.

La Caixa Andorrana de Seguretat Social pot promoure igualment un expedient per donar de baixa una persona afiliada per realitzar una activitat econòmica per compte propi. L’expedient requereix un informe de l’Àrea de Control Administratiu que constati el cessament efectiu i presumiblement definitiu de l’activitat per part del titular.
Article 3. Els administradors de societats

1. Els administradors de societats que compleixin els requisits de l’article 19.b de la Llei 17/2008, del 3 d’octubre, de la seguretat social no cotitzen com a persones que realitzen una activitat per compte propi si la societat que administren està donada de baixa provisional en el Registre tributari previst a l’article 47 de la Llei 95/2010, del 20 de desembre, de l’impost sobre societats. La baixa de l’afiliació es practica a instància de la persona interessada, o d’ofici per part de la Caixa Andorrana de Seguretat Social. En el primer cas, la persona interessada ha de presentar la resolució corresponent del ministeri encarregat de les finances.

2. L’extinció de la situació de baixa provisional en el Registre d’Empresaris i Professionals del Cens d’Obligats Tributaris genera el deure d’afiliació dels administradors pels períodes de cotització que es meritin des d’aleshores.

3. En el supòsit que durant la situació de baixa provisional en el Registre tributari els administradors hagin cotitzat en aquesta qualitat, poden reclamar les cotitzacions indegudes. Així mateix, la Caixa Andorrana de Seguretat Social reclama la diferència entre aquestes cotitzacions i la quantia indeguda de les prestacions que hagi satisfet eventualment.

4. En cas de constitució de societats noves, l’acceptació i l’exercici del càrrec d’administrador d’una societat no produeix una pèrdua de drets com a persona assegurada indirecta d’acord amb la normativa de seguretat social mentre no neix l’obligació de cotitzar per compte propi d’acord amb l’article 19.b de la Llei 17/2008, del 3 d’octubre, de la seguretat social.

5. La demostració que l’administrador d’una societat no percep una remuneració, amb caràcter periòdic o no, fixa o variable, o que exerceix el càrrec de forma gratuïta correspon a la persona interessada. Es considera demostrada aquesta circumstància mitjançant la presentació del formulari que conté la declaració corresponent i una còpia dels estatuts de la societat que estableixin que el càrrec d’administrador no és retribuït, sempre que no hi hagi prova en contrari. La Caixa Andorrana de Seguretat Social tindrà per vigent aquesta informació mentre no li consti, o l’administrador no li ho comuniqui, el contrari.

No obstant això, en el cas que els estatuts socials no estableixin de forma expressa i única la gratuïtat del càrrec d’administrador, la prova de la no retribució exigeix la presentació addicional d’una declaració jurada de l’administrador de no percebre retribució per raó del seu càrrec i d’un certificat de l’acord social de la gratuïtat o la no retribució adoptat per la junta general. Aquest certificat ha de ser expedit per les persones facultades a aquest efecte per la legislació en matèria de societats mercantils.

6. La demostració que l’administrador d’una societat o que el soci que ha sol·licitat donar-se d’alta per compte propi exerceix activitats pròpies del negoci de la societat que administra, a l’efecte de gaudir d’una jubilació parcial anticipada i/o d’una reducció en la quota de cotització per a la conciliació de la vida familiar i professional, també correspon a la persona interessada, que ha d’aportar junt amb la sol·licitud els elements probatoris que demostrin l’exercici referit. En tot cas es considera que l’administrador exerceix aquestes activitats si la societat no acredita personal assalariat a jornada completa.

7. L’administrador d’una societat que realitza una activitat real i efectiva i té una relació laboral amb l’empresa ha de presentar a la Caixa Andorrana de Seguretat Social el contracte laboral, així com tot altre document que acrediti i justifiqui degudament:

a) La classe i les característiques del contracte.
b) La relació de subordinació en relació amb els òrgans socials de la societat. S’entén la inexistència de subordinació quan s’esdevingui almenys un dels supòsits següents:
i. Quan, directament o indirectament, posseeixi la majoria dels drets de vot de l’òrgan d’administració i/o de la junta general.
ii. Quan tingui la facultat de nomenar o destituir la majoria dels administradors de la societat.
iii. Quan pugui disposar, en virtut d’acords amb tercers, de la majoria dels drets de vot de l’òrgan d’administració i/o de la junta general.

c) Les tasques que ha de dur a terme.
d) La retribució pactada i el seu mode de pagament.
e) La resta de requisits previstos per la normativa laboral.

Article 4. Els socis de societats

1. Els socis de les societats que no estiguin donades de baixa provisional al Registre tributari poden cotitzar com a persones que realitzen una activitat per compte propi sempre que compleixin acumulativament els requisits següents:

a) Que legalment no puguin ser assalariats de la societat de la qual són socis per manca de subordinació amb els òrgans de la societat o perquè ostentin el control de la societat, circumstàncies que ha d’acreditar la persona interessada. S’entén la inexistència de subordinació si s’esdevé almenys un dels supòsits establerts a la lletra b de l’apartat 7 de l’article 3 d’aquest Reglament.
b) Que siguin residents legalment al Principat d’Andorra, llevat que siguin titulars d’una autorització de residència sense activitat lucrativa, de residència per a professionals amb projecció internacional o de residència per raons d’interès científic, cultural i esportiu, o en virtut de qualsevol altra modalitat d’autorització de residència prevista en la llei d’immigració que exigeixi disposar d’una cobertura i assegurança per malaltia aliena a la Caixa Andorrana de Seguretat Social.
c) Que exerceixin activitats pròpies del negoci o de l’activitat econòmica de la societat i demostrin aquesta circumstància aportant junt amb la sol·licitud els elements probatoris de l’exercici referit.
d) Que optin expressament per cotitzar en el col·lectiu de persones que realitzen una activitat per compte propi, presentant la sol·licitud corresponent per mitjà del formulari establert a aquest efecte per la Caixa Andorrana de Seguretat Social.

LesLleis.com

2. L’alta del sol·licitant per compte propi té efectes a partir de la data de presentació del formulari indicat a la lletra d del punt precedent.
Article 5. Els familiars de la persona que realitza una activitat per compte propi

1. Els familiars de les persones físiques que realitzen una activitat econòmica per compte propi i dels socis de societats que voluntàriament cotitzin per compte propi d’acord amb l’article 19 de la Llei 17/2008, del 3 d’octubre, de la seguretat social, cotitzen per compte propi si no són assalariats d’aquesta persona física o de l’empresa de la qual és titular, o de la societat, segons el cas, i sempre que acreditin exercir una activitat efectiva en el comerç, en la indústria o en l’explotació agrícola o ramadera dels familiars esmentats, o en la societat de la qual és soci el familiar.

2. A aquests efectes, i salvat prova en contrari, s’entén que l’activitat s’exerceix en règim no laboral si els familiars esmentats a l’article 19.c de la Llei 17/2008, del 3 d’octubre, de la seguretat social de la persona titular de l’activitat econòmica desenvolupen funcions de direcció en l’activitat econòmica.

3. La base de cotització de les persones esmentades a l’article 19.c és la mateixa que la del familiar que realitza l’activitat per compte propi.

4. En cas que la persona que cotitza per compte propi deixi d’ostentar aquesta condició, els familiars que cotitzaven per compte propi d’acord amb el que està establert en aquest article i que continuïn exercint una activitat efectiva en la societat, en el comerç, en la indústria o en l’explotació agrícola o ramadera, estan obligats a continuar cotitzant per compte propi si concorren en la seva persona les condicions legalment i reglamentàriament establertes per ostentar aquesta condició; en cas contrari, han de cotitzar en el col·lectiu dels assalariats.

Capítol segon. Cotització de les persones que realitzen una activitat per compte propi

Article 6. Activitats professionals o empresarials

Als efectes del que està previst a l’article 101 de la Llei 17/2008, del 3 d’octubre, de la seguretat social, es consideren activitats relacionades amb serveis professionals i empresarials les activitats econòmiques que no siguin comercials. Són activitats comercials les que consisteixen en el lliurament de béns, sense que aquests béns hagin estat objecte de transformació prèvia.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.