Carregant...
 

Decret 290/2024, del 17-7-2024, d’aprovació del Reglament de gestors de residus.


Exposició de motius

La Llei 25/2004, de residus, aprovada el 14 de desembre del 2004 pel Consell General, defineix el model de gestió de residus a Andorra per als propers anys. En aquesta Llei s’estableix l’obligatorietat de lliurar els residus a l’Administració o a gestors privats de residus autoritzats per fer-ne una gestió adequada i eficient, garantint la protecció del medi ambient.

El 6 d’abril del 2005 el Govern va aprovar el Reglament de gestors privats de residus, per regular la gestió de residus segons el que preveu la Llei de residus, i que fixava, entre altres aspectes, les modalitats d’autorització dels gestors privats de residus i les obligacions en la gestió dels residus, i el 3 d’agost del 2005 es va publicar una correcció d’errata dels articles 19 i 22 d’aquest Reglament en constatar-hi un error de transcripció. Aquest Reglament creava el Registre de Gestors Privats de Residus i en definia l’objectiu i els procediments administratius que s’havien de seguir per inscriure-s’hi. Per cadascun dels tipus de gestors de residus, el Reglament establia els criteris tècnics mínims que cada activitat havia de complir a fi de poder obtenir l’autorització i, posteriorment, ser inscrita al Registre de Gestors Privats de Residus. Amb aquest Reglament també es regulaven les inspeccions i es fixaven els criteris de càlcul i de gestió de la fiança i de l’assegurança de responsabilitat civil, requisits obligatoris per obtenir l’autorització.

Seguint la voluntat de simplificació constant dels procediments de l’Administració iniciats amb la Llei 31/2008, del 18 de desembre, de mesures de reactivació econòmica, es va creure convenient modificar el contingut del Reglament esmentat per incorporar-hi, entre altres aspectes, l’ús de les noves tecnologies.

Així, el 10 de desembre del 2014 el Govern va aprovar el Reglament de gestors de residus, que derogava el Reglament de gestors privats de residus, del 6 d’abril del 2005, i la corresponent correcció d’errata del 3 d’agost del 2005, que, per garantir una gestió adequada dels residus, establia les mateixes condicions de gestió de residus en els àmbits públics i privats.

Amb la voluntat d’incorporar la tramitació simplificada, segons l’article 22 de la Llei 31/2008, del 18 de desembre, de mesures de reactivació econòmica, als procediments de renovació, ampliació i modificació de l’autorització de gestor privat de residus, el Govern, el 28 de setembre del 2016, va aprovar el Decret amb el qual es modificaven l’article 6, l’apartat 2 de l’article 4 i l’apartat d de l’article 11 del Reglament de gestors de residus. Posteriorment, amb la finalitat d’eliminar al màxim la documentació en paper segons les accions marcades a la tercera revisió del Pla nacional de residus per al període 2017-2020, així com de simplificar i homogeneïtzar la tramitació administrativa de les sol·licituds, el 20 de febrer del 2019 el Govern va aprovar la posterior modificació de l’article 6.

La Llei 25/2022, del 30 de juny, d’economia circular (LEC), en la disposició final tretzena, modifica l’article 25 de la Llei 25/2004, de residus, del 14 de desembre, que fa referència a les obligacions dels gestors privats de residus, i més concretament als punts c i d, en què es parla del registre d’entrades i sortides dels residus.

Així mateix, a la disposició final catorzena de la LEC es facultava el Govern perquè en el termini de dos anys a partir de l’entrada en vigor d’aquesta Llei adaptés els reglaments vigents d’acord amb les previsions de la mateixa Llei.

Per tal de garantir la claredat en la consulta d’aquest Reglament, incorporant-hi les modificacions posteriors, i per la necessitat de precisar-ne el contingut i adaptar-lo a la gestió actual de residus a Andorra, es considera necessari disposar d’un nou Reglament de gestors de residus amb un text refós de les diverses modificacions.

Així doncs, aquest nou text s’adapta a la normativa vigent, modificant els terminis i formats de tramesa del registre d’entrades i sortides dels residus que s’han de lliurar al ministeri responsable del medi ambient. La tramesa passarà a ser anual i a través de mitjans electrònics. Per tant, ja no caldrà que el llibre de control de gestió de residus estigui segellat, però haurà d’estar actualitzat i a disposició del ministeri responsable del medi ambient. El nou text també simplifica els tràmits administratius, ja que elimina el lliurament del balanç anual de residus.

D’altra banda, es dona més claredat a alguns punts del Reglament. Per exemple, es modifica la part de la documentació necessària per a les noves autoritzacions d’entitats d’emmagatzematge especificant qui ha d’elaborar l’informe tècnic que ha d’acompanyar la sol·licitud; es modifica el procediment i el termini per a la renovació de les autoritzacions existents, en què s’especifica que la renovació s’ha de sol·licitar com a mínim sis mesos abans del venciment de l’autorització vigent, i se simplifica el procediment de renovació amb un únic procediment; s’estableix que en el cas de les modificacions substancials per a les entitats de tractament de residus també caldrà tramitar una modificació de la posada en funcionament que es disposi, i s’introdueix un article amb les característiques que han de tenir les entitats de tractament.

Finalment, a l’apartat 2, lletra c, de l’article 4 s’ha tornat a introduir l’obligació de disposar del número d’inscripció al Registre de Comerç i Indústria pel que fa a les activitats econòmiques, vist que és una de les dades que es demanen per identificar al gestor segons s’especifica a l’apartat 10 de l’article 7.

Pels motius exposats, i a proposta del ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, el Govern, en la sessió del 17 de juliol del 2024, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament de gestors de residus, que entra en vigor l’endemà de ser publicat al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament de gestors de residus

Article 1. Objecte

Aquest Reglament té per objecte definir les obligacions dels gestors públics o privats de residus i les característiques de transport i emmagatzematge dels residus; establir i regular el Registre de Gestors Privats de Residus del Principat d’Andorra; definir els procediments i les condicions necessaris per obtenir la preceptiva autorització de gestor privat de residus, i fixar els criteris de la fiança i de l’assegurança de responsabilitat civil que han de tenir tots els gestors privats autoritzats.
Article 2. Àmbit d’aplicació

El Reglament s’aplica a tota persona o entitat pública o privada que efectuï o vulgui efectuar operacions de gestió de residus dins del territori d’Andorra.
Article 3. Definicions

A efectes d’aquest Reglament, s’entén per:

1. Gestor: la persona o l’entitat pública o privada autoritzada a portar a terme operacions de gestió de residus, tant si és productora dels residus esmentats com si no ho és.

2. Gestió de residus: la recollida, el transport, l’emmagatzematge, el tractament, la comercialització i l’eliminació dels residus i la vigilància d’aquestes operacions. Aquesta gestió és efectuada per les entitats públiques o les entitats privades segons el que determina la Llei de residus.

3. Posseïdor de residus perillosos: tot productor de residus perillosos i tota persona física o jurídica que en tingui en el seu poder, exclosos els que es deriven del consum domèstic, i que no tingui la condició de gestor de residus.

4. Transportista de residus: la persona o l’entitat pública o privada que estigui autoritzada a fer operacions de recollida i transport de residus per a tercers.

5. Entitat d’emmagatzematge de residus: la persona o l’entitat pública o privada que estigui autoritzada a emmagatzemar residus fora del lloc de producció. Amb l’objectiu de garantir la seguretat de les instal·lacions i optimitzar l’emmagatzematge, les entitats d’emmagatzematge poden efectuar també operacions de compactació i de classificació dels residus, sempre que no es produeixi cap canvi en la seva naturalesa o perillositat.
LesLleis.com

6. Entitat de tractament de residus: la persona o l’entitat pública o privada que estigui autoritzada a fer operacions de valorització o d’eliminació de residus.
Article 4. Obligacions dels gestors de residus

1. Són obligacions dels gestors públics o privats de residus:

a) Disposar dels mitjans humans, tècnics i materials adequats per a la gestió correcta dels residus.
b) Respectar les normes de gestió de residus establertes per la Llei de residus i pels reglaments que la desenvolupen.
c) Gestionar els residus segons aquest ordre de jerarquia de gestió: la preparació per a la reutilització, el reciclatge, la valorització (inclosa la valorització energètica) i l’eliminació, utilitzant sempre els mètodes i les tecnologies més adequats segons els criteris de jerarquia de gestió.
d) Aplicar el principi de proximitat geogràfica quant a la destinació final dels residus.
e) No fer barreges de residus o qualsevol operació que en dificulti la gestió correcta i el control.
f) Respectar les normes de seguretat establertes per la normativa aplicable.
g) Notificar per escrit a les administracions concernides tot projecte d’ampliació, de canvi d’emplaçament o de clausura de les instal·lacions amb sis mesos d’antelació per tal de no perjudicar i/o interrompre la qualitat del servei assegurat.
h) Complir, quan siguin aplicables, les obligacions de transport i emmagatzematge de residus establertes en aquest Reglament.
i) Portar al dia un llibre de control en què es detallin les entrades i sortides de cada residu, l’origen, la seva referència del Catàleg nacional de residus, la descripció i la destinació. Aquest registre ha d’estar actualitzat i a disposició del ministeri responsable del medi ambient. El llibre de control, en el cas de les entitats d’emmagatzematge i les entitats de tractament, ha d’estar disponible a les mateixes instal·lacions.
j) Trametre el llibre de control al ministeri responsable del medi ambient a través de mitjans electrònics, segons la periodicitat establerta a l’article 8.2 d’aquest Reglament.
k) Utilitzar els formats i les eines de tramesa de documentació i/o informació definits pel ministeri responsable del medi ambient.
l) Informar per escrit els posseïdors de residus de les obligacions derivades de la Llei de residus i dels reglaments que la desenvolupen. Particularment, els gestors han d’informar els posseïdors de residus perillosos sobre les obligacions a les quals estan subjectes en relació amb el Reglament pel qual es regula la gestió dels residus perillosos (format del número d’identificació, condicions de transport, d’emmagatzematge, llibre de control i registre documental).


2. També són obligacions dels gestors privats de residus:

a) Disposar de l’autorització per a la categoria corresponent de gestor privat de residus i de totes les altres exigides, així com de la fiança i de les assegurances de responsabilitat civil exigides.
b) En el cas d’entitats de tractament, disposar de l’autorització d’obertura i de posada en funcionament de la instal·lació segons la Llei de residus.
c) Disposar del número d’inscripció al Registre de Comerç i Indústria per a les activitats econòmiques.
d) Disposar d’un protocol d’actuació en cas de sinistre o d’accident actualitzat, elaborat i revisat per un conseller de seguretat o una empresa de prevenció de riscos laborals. En el cas que s’efectuï la gestió de residus perillosos, disposar d’un conseller de seguretat habilitat.
e) Utilitzar els documents de seguiment i control determinats pel ministeri responsable del medi ambient per garantir la traçabilitat dels residus des del lloc de producció fins a la destinació final.
f) Disposar d’una autorització expressa del ministeri responsable del medi ambient per exportar residus fora del territori del Principat d’Andorra, si escau.

Article 5. Autorització i revocació de gestors privats de residus

1. Per obtenir l’autorització de gestor privat de residus, la persona o l’entitat privada que vulgui efectuar operacions de gestió de residus ha de presentar una sol·licitud per a la categoria corresponent de gestor privat de residus en la qual han de constar les dades següents:

a) La identificació del gestor.
b) La relació de residus que es desitja gestionar, codificats segons el que estipula el Catàleg nacional de residus.
c) La fiança segons el que estableix aquest Reglament.
d) El certificat de l’assegurança de responsabilitat civil segons el que estableix aquest Reglament.
e) La descripció de l’activitat, la qual s’ha de formalitzar de la manera següent:
I. Per a transportistes de residus:
i. Informe en què es justifiqui que es disposa dels mitjans humans, tècnics i materials adequats per a la gestió correcta dels residus.
ii. La relació de vehicles, indicant les matrícules i el tipus de vehicle.

II. Per a entitats d’emmagatzematge:
i. Un informe tècnic elaborat per un tècnic competent en matèria ambiental que descrigui l’activitat, en què es detallin els mitjans humans, tècnics i els materials adequats per a la gestió correcta dels residus, les característiques de l’emmagatzematge, la idoneïtat dels recipients i dels contenidors utilitzats mitjançant els certificats o les homologacions corresponents, la descripció sobre els manteniments regulars i excepcionals als quals està sotmès el magatzem, i que justifiqui que el gestor compleix la normativa ambiental vigent.
ii. El plànol a escala, indicant clarament les zones específiques per a cada tipus de residus que es vol emmagatzemar, i el seu codi de residu segons el Catàleg nacional de residus.

III. Per a entitats de tractament:
i. El número de la resolució de l’autorització de posada en funcionament obtinguda segons l’article 23 de la Llei 25/2004, de residus, del 14 de desembre.


2. L’autorització queda sense efecte a petició de l’interessat, o d’ofici quan es comprovi l’incompliment de les condicions que van motivar-ne l’autorització i després de l’obertura de l’expedient administratiu corresponent. La revocació com a entitat de tractament, o bé la denegació o el desistiment de la seva autorització, comporta la revocació de l’autorització de posada en funcionament corresponent.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.