Carregant...
 

Decret 20/2024, del 17-1-2024, d’aprovació del Reglament del dret a la defensa i l’assistència tècnica lletrades.


El 17 de desembre del 2014, el Govern va aprovar el Reglament regulador del dret a la defensa i l’assistència tècnica lletrades, amb la finalitat de desenvolupar aquest dret en virtut dels torns de guàrdia davant el Cos de Policia i davant els batlles i tribunals, i en virtut dels torns d’ofici penal, civil i administratiu, com també el dret a la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes. Tot plegat d’acord amb l’article 10, apartats 2 i 3, de la Constitució; l’article 99 de la Llei qualificada de la Justícia, del 3 de setembre de 1993; l’article 100 de la Llei transitòria de procediments judicials, del 21 de desembre de 1993; l’article 12 i l’article 24, apartat 1, lletra d, de la Llei qualificada de modificació del Codi de procediment penal, del 10 de desembre de 1998, i els articles 14, 15 i 22, apartat 3, de la Llei qualificada de la jurisdicció de menors, de modificació parcial del Codi penal i de la Llei qualificada de la Justícia, del 22 d’abril de 1999, tenint en compte que algunes d’aquestes disposicions legals havien estat reformades recentment per ampliar els drets i les garanties de les persones que són objecte d’un procés penal. A més, aquest nou desplegament reglamentari també era necessari per configurar un sistema que permetés la continuïtat en la prestació de la defensa i l’assistència tècnica lletrades mitjançant el torn de guàrdia, per regular per primera vegada els requisits i les condicions per obtenir el benefici de la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes, i per reconèixer explícitament el dret a la defensa i l’assistència tècnica lletrades en els àmbits civil i administratiu, amb independència de la situació econòmica de la persona que sol·licita aquest dret.

Posteriorment, el 3 de maig del 2015 es va aprovar la modificació de l’article 22 del Reglament esmentat, per adaptar-lo a les disposicions del Reglament regulador dels barems dels honoraris remuneradors dels serveis del saig.

Més tard, el 24 de març del 2021 es va aprovar la modificació del Reglament esmentat per fer-lo concordar amb el contingut de l’article 18, apartat 2, de la Llei 1/2015, del 15 de gener, per l’eradicació de la violència de gènere i de la violència domèstica. S’havia de garantir el dret a l’assistència tècnica lletrada a qualsevol persona víctima de la violència de gènere o de la violència domèstica, amb la finalitat que pugui actuar davant els tribunals i en el marc de tots els processos judicials que derivin, directament o indirectament, de la situació de violència de gènere o de violència domèstica, ja que fins a aquell moment, en els processos penals, aquest dret només es garantia quan la defensa i l’assistència tècnica lletrades eren preceptives d’acord amb la legislació aplicable, o bé en alguns casos molt concrets en què la persona concernida es constituïa com a acusació privada o particular. En la dita reforma reglamentària també es va garantir que les persones que participessin en els processos del Servei de Mediació Familiar poguessin disposar de l’oportuna assistència lletrada en el moment en què es tractés d’atorgar un conveni de separació matrimonial, de divorci o de regulació o de modificació de mesures paternofilials que, posteriorment, ha de ser homologat judicialment.

Així mateix, es va aprofitar la reforma reglamentària esmentada per canviar puntualment o completar algunes disposicions a l’efecte d’esvair dubtes interpretatius o proporcionar més claredat a la redacció d’aquestes disposicions, partint de l’experiència evidenciada durant els dos anys anteriors. També es varen perfeccionar les normes sobre les obligacions de comunicació entre la Policia i l’advocat, sobre les premisses de la intervenció de l’advocat que assumeix la guàrdia davant el Cos de Policia com a titular o com a suplent, i sobre les obligacions de compareixença de l’advocat que assumeix la guàrdia a les dependències de la Seu de la Justícia els dies laborables; i es van ampliar les dades que calia fer constar al registre del Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra relatiu al control dels torns d’ofici, i es va regular la possibilitat de rescabalar les despeses de desplaçament necessàries a l’estranger de l’advocat designat pel torn d’ofici.

El 10 de novembre del 2021 el Govern va aprovar una modificació reglamentària que afectava únicament l’article 20. La dita modificació pretenia que les persones amb discapacitat que perceben una pensió de solidaritat i treballen en ocupacions a temps parcial o a baix rendiment o d’altres per compte propi puguin accedir a la justícia gratuïta encara que obtinguin ingressos, els quals, acumulats a la pensió, no poden superar el 150% del LECS.

Aquest Reglament té per finalitat modificar parcialment, de nou, el Reglament regulador del dret a la defensa i l’assistència tècnica lletrades pels motius que s’exposen a continuació.

L’aprovació del Codi de procediment civil i la seva entrada en vigor han suposat un canvi substancial en les normes processals civils que regulaven el procés andorrà fins ara, i per tant ha esdevingut necessari adequar la remuneració de la defensa i l’assistència tècnica lletrades mitjançant els torns d’ofici.

També ha esdevingut necessari introduir mecanismes per garantir el rescabalament del Govern quan concorren els requisits perquè la persona beneficiària de la defensa i assistència gratuïtes hagi de retornar al Govern determinats imports, com ara els honoraris de l’advocat que ha intervingut, així com les despeses i taxes previstes a l’article 23.

Així mateix, calia definir el concepte de macrojudici i establir un règim específic de remuneració de l’advocat que hagi de prestar la defensa i l’assistència tècnica lletrades gratuïtes en el marc dels macrojudicis.

Finalment, fruit del transcurs del temps d’ençà de la darrera revisió de la remuneració de la defensa i assistència tècnica lletrades mitjançant els torns de guàrdia així com la remuneració de la defensa i assistència tècnica lletrades mitjançant els torn d’ofici, ha calgut modificar l’annex 3 amb la finalitat d’incrementar i ajustar aquestes remuneracions per aconseguir més proporcionalitat en relació amb l’actuació professional de l’advocat.

En qualsevol cas, però, l’abast de les modificacions esmentades anteriorment i la facilitat per consultar la norma reglamentària d’ara endavant aconsellen de no promoure una norma reglamentària en què s’estableixin només les disposicions que es reformen, sinó d’aprovar un nou Reglament del dret a la defensa i l’assistència lletrades, per bé que la majoria de les disposicions es mantinguin invariades en relació amb les del Reglament del 24 de març de l’any 2021.

Ateses les consideracions esmentades, a proposta de la ministra de Justícia i Interior, el Govern, en la sessió del 17 de gener del 2024, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament del dret a la defensa i l’assistència tècnica lletrades, que entrarà en vigor l’endemà que es publiqui al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Reglament del dret a la defensa i l’assistència tècnica lletrades

Capítol primer. Disposicions generals

Article 1. Objecte

Aquest Reglament regula el dret a la defensa i l’assistència tècnica lletrades en els àmbits civil i administratiu davant els batlles i els tribunals, i en l’àmbit penal davant el Cos de Policia i davant els batlles i els tribunals, com també el benefici de la defensa i l’assistència lletrades gratuïtes.
Article 2. Àmbit d’aplicació

1. L’Estat andorrà garanteix el dret a la defensa i l’assistència tècnica lletrades, a l’efecte d’acomplir el dret fonamental a la defensa que estableix l’article 10, apartat 2, de la Constitució, a:

a) Qualsevol persona sospitosa o detinguda que presti declaració davant el Cos de Policia o en relació amb la qual s’hagi d’efectuar un escorcoll domiciliari o un reconeixement d’identitat.
b) Qualsevol persona que comparegui davant els batlles i els tribunals en qualitat d’encausada o inculpada prop de la jurisdicció penal, sempre que la defensa i l’assistència tècnica lletrades siguin preceptives d’acord amb la legislació aplicable, i qualsevol persona que a criteri del batlle o el tribunal competents requereixi la defensa i l’assistència tècnica lletrades prop de les jurisdiccions civil i administrativa.
c) Qualsevol persona que ho sol·liciti o ho requereixi amb la finalitat d’actuar prop de la jurisdicció penal, sempre que la defensa i l’assistència tècnica lletrades siguin preceptives d’acord amb la legislació aplicable, i qualsevol persona que pretengui constituir-se com a acusació privada o particular en els processos que se segueixen per infraccions penals perseguibles únicament a instància de part, i per infraccions penals de caràcter públic i semipúblic si el batlle o el tribunal competent adopten una resolució que comporti la finalització provisional o definitiva del procés i la constitució com a acusació privada o particular sigui temporània, d’acord amb la legislació aplicable.
d) Qualsevol persona que ho sol·liciti amb la finalitat d’actuar prop de les jurisdiccions civil i administrativa, sempre que la defensa i l’assistència tècnica lletrades siguin preceptives d’acord amb la legislació aplicable.
e) Qualsevol persona víctima de la violència de gènere o de la violència domèstica que ho sol·liciti o ho requereixi amb la finalitat de presentar una denúncia davant del Cos de Policia i d’actuar en qualsevol procés judicial que derivi, directament o indirectament, d’una situació de violència de gènere o de violència domèstica, fins i tot en la fase d’execució de les resolucions que es dictin en aquest procés.
f) Qualsevol persona que ho sol·liciti o ho requereixi amb la finalitat d’atorgar un conveni que formalitzi l’acord assolit mitjançant el Servei d’Atenció i Mediació prop de l’Administració de justícia, i d’obtenir-ne l’homologació judicial posterior en el marc d’un procés de separació matrimonial, de divorci o de regulació o modificació de mesures paternofilials.
g) Qualsevol persona víctima del tràfic d’éssers humans que ho sol·liciti amb la finalitat d’actuar en qualsevol procés judicial que derivi, directament o indirectament, de la seva condició de víctima.


2. En cas que les persones esmentades a l’apartat anterior acreditin una situació econòmica desfavorable o d’insolvència, declarada pel batlle o el tribunal competent, la defensa i l’assistència tècnica lletrades són gratuïtes i a càrrec dels pressupostos generals de l’Estat.
Article 3. Organització

1. El Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra organitza els torns de guàrdia i els torns d’ofici que siguin necessaris a l’efecte d’acomplir les disposicions d’aquest Reglament.

2. En aquest sentit, el Col·legi ha de garantir la continuïtat i l’eficàcia dels torns esmentats a l’apartat anterior.

Capítol segon. Defensa i assistència tècnica lletrades en virtut dels torns de guàrdia i els torns d’ofici

Article 4. Modalitats

1. L’Estat andorrà garanteix el dret a la defensa i l’assistència tècnica lletrades a les persones esmentades a les lletres a, b i e de l’apartat 1 de l’article 2, d’una banda, i a les lletres c, d, e, f i g de l’apartat 1 de l’article 2, d’altra banda, en virtut dels torns de guàrdia i d’ofici corresponents, respectivament.

2. La defensa i l’assistència tècnica lletrades que s’efectuen en virtut dels torns de guàrdia es garanteixen davant el Cos de Policia d’una banda, i davant els batlles i els tribunals d’altra banda, i es desenvolupen al Despatx Central de la Policia, situat a l’edifici administratiu de l’Obac, i a la Seu de la Justícia, respectivament. Excepcionalment, es poden desenvolupar en altres dependències.

3. La defensa i l’assistència tècnica lletrades que s’efectuen en virtut dels torns d’ofici es garanteixen davant els batlles i els tribunals i es desenvolupen a la Seu de la Justícia. Excepcionalment, es poden desenvolupar en altres dependències.
Article 5. Configuració i assumpció dels torns de guàrdia

1. El torn de guàrdia davant el Cos de Policia es configura diàriament mitjançant quatre advocats diferents que assumeixen la defensa i l’assistència tècnica lletrades (titular, primer suplent, segon suplent i tercer suplent) de qualsevol persona sospitosa o detinguda que hi presti declaració, o en relació amb la qual s’hagi d’efectuar un escorcoll domiciliari o un reconeixement d’identitat.

2. El torn de guàrdia davant els batlles i els tribunals es configura diàriament mitjançant tres advocats diferents que assumeixen la defensa i l’assistència tècnica lletrades (titular, primer suplent i segon suplent) de qualsevol persona que hagi de declarar en qualitat d’encausada o inculpada prop de la jurisdicció penal, sempre que la defensa i l’assistència tècnica lletrades siguin preceptives d’acord amb la legislació aplicable, i de qualsevol persona que a criteri del batlle o el tribunal competent requereixi la defensa i l’assistència tècnica lletrades prop de les jurisdiccions civil i administrativa.

3. L’advocat que assumeix la guàrdia davant els batlles i els tribunals com a titular assumeix, el mateix dia, la guàrdia davant el Cos de Policia com a tercer suplent.

L’advocat que assumeix la guàrdia davant els batlles i els tribunals com a primer suplent assumeix, el mateix dia, la guàrdia davant el Cos de Policia com a segon suplent. L’advocat que assumeix la guàrdia davant els batlles i els tribunals com a segon suplent assumeix, el mateix dia, la guàrdia davant el Cos de Policia com a primer suplent. L’advocat que assumeix la guàrdia davant el Cos de Policia com a titular assumeix, l’endemà, la guàrdia davant el Cos de Policia com a primer suplent.

4. L’advocat que presta la defensa i l’assistència tècnica lletrades per primera vegada davant el Cos de Policia n’ha de garantir la continuïtat davant el Cos de Policia i, sempre que sigui possible, davant els batlles i els tribunals, amb independència de l’advocat que assumeixi la guàrdia davant el Cos de Policia o davant els batlles i els tribunals, com a titular o com a primer suplent, segon suplent o tercer suplent.

Tanmateix, en cas que la persona detinguda renunciï a la defensa i l’assistència tècnica lletrades davant el Cos de Policia en el moment de la detenció, la defensa i l’assistència tècnica lletrades que es puguin prestar amb posterioritat són a càrrec de l’advocat que assumeix la guàrdia davant del Cos de Policia com a titular en el moment en què s’han de prestar aquestes defensa i assistència tècnica lletrades.

L’advocat que presta la defensa i l’assistència tècnica lletrades davant el Cos de Policia n’ha de garantir la continuïtat davant els batlles i els tribunals si la defensa i l’assistència tècnica lletrades es presten el mateix dia o l’endemà del dia en què s’hagin prestat davant el Cos de Policia, sempre que estigui en funcions de guàrdia. En cas que la defensa i l’assistència tècnica lletrades davant els batlles i els tribunals es prestin amb posterioritat a l’endemà del dia en què s’hagin prestat davant el Cos de Policia, han d’anar a càrrec, preferentment i si és possible, de l’advocat que hagi prestat la defensa i l’assistència tècnica lletrades davant el Cos de Policia, i si no fos possible pel lletrat que estigui de guàrdia aquell dia.

5. L’advocat que presta la defensa i l’assistència tècnica lletrades davant els batlles i els tribunals pel torn de guàrdia ha de continuar prestant, amb posterioritat i si escau, la defensa i l’assistència tècnica lletrades pels torns d’ofici penal, civil o administratiu.

6. Quan calgui garantir la defensa i l’assistència tècnica lletrades mitjançant els torns de guàrdia a diverses persones al mateix temps, tant davant el Cos de Policia com davant els batlles i els tribunals, i el nombre d’advocats titulars o suplents sigui insuficient, l’advocat que assumeix la guàrdia com a titular ha de localitzar, i fer-ne possible la presència i l’actuació, en el termini més breu possible, els altres advocats que siguin necessaris a aquest efecte i estiguin adscrits prèviament als torns de guàrdia establerts pel Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.