Carregant...
 

Llei 11/2025, del 19 de maig, de text consolidat del Fons de Reserva de Jubilació.


Atès que dins del termini d’un mes des de la seva publicació en el Butlletí del Consell General, establert per l’article 116.6 del Reglament del Consell General, no han estat formulades objeccions per part dels consellers generals o dels grups parlamentaris, en data 19 de maig del 2025, ha quedat aprovat el projecte de consolidació següent:

Llei 11/2025, del 19 de maig, de text consolidat del Fons de Reserva de Jubilació

Exposició de motius

El Consell General, en la sessió del dia 15 de gener del 2015, va aprovar la Llei 6/2015, del Fons de reserva de jubilació, la qual va entrar en vigor el 12 de febrer del 2015. Aquesta Llei donava compliment a la disposició final segona de la Llei 17/2008, del 3 d’octubre, de la Seguretat Social, establint, mitjançant una llei específica, el règim jurídic del Fons de Reserva de Jubilació pel que fa a la seva naturalesa i funció i la regulació quant a organització, administració, gestió patrimonial, supervisió i control.

La gestió del Fons de Reserva de Jubilació ha de ser coherent amb els compromisos futurs del sistema de pensions andorrà i amb la vocació de preservar el poder adquisitiu del seu patrimoni. Dotar el Fons d’un marc legal ha de permetre l’adequada gestió d’aquest patrimoni i contribuir a allargar la vida del mateix Fons. Aquest Fons és una de les eines per cooperar en la sostenibilitat a llarg termini de la branca de jubilació del sistema andorrà de Seguretat Social.

Aquesta Llei regula també les fonts de finançament del Fons de Reserva de Jubilació, així com els principis rectors de l’estratègia d’inversió, i estableix unes obligacions d’informació tant al Govern i al Consell General com als ciutadans, per tal de garantir la transparència en la gestió i en els resultats del Fons de Reserva.

Posteriorment, la Llei esmentada ha estat objecte de diverses modificacions legislatives. Concretament, la Llei 9/2015, del 16 de juliol, de modificació de la Llei 6/2015, del 15 de gener, del Fons de reserva de jubilació va completar la regulació del període transitori i del procediment que s’havia de seguir en el traspàs dels actius de les reserves disponibles i immobilitzades del fons de reserva de la branca de jubilació de la Caixa Andorrana de Seguretat Social a favor del Fons de Reserva de Jubilació. Al mateix temps, es van establir disposicions per millorar la concordança amb regulacions preexistents i per limitar els costos fiscals. També va ser modificada per la Llei 17/2019, del 15 de febrer, de modificació de la Llei 8/2013, del 9 de maig, sobre els requisits organitzatius i les condicions de funcionament de les entitats operatives del sistema financer, la protecció de l’inversor, l’abús de mercat i els acords de garantia financera, la qual va modificar l’apartat 1 de l’article 5 a fi de clarificar la composició de la Comissió Gestora del Fons de Reserva de Jubilació.

En compliment del que preveia la disposició final vuitena de la Llei 17/2019, es va refondre en el Decret legislatiu del 4-3-2020 de publicació del text refós de la Llei 6/2015, del 15 de gener, del Fons de reserva de jubilació el contingut de la Llei 6/2015, del 15 de gener, del Fons de reserva de jubilació, en què s’incloïen les modificacions que dimanaven de la Llei 9/2015, del 16 de juliol, de modificació de la Llei 6/2015, del 15 de gener, del Fons de reserva de jubilació; la Llei 12/2018, del 31 de maig, de modificació de la Llei 10/2013, del 23 de maig, de l’Institut Nacional Andorrà de Finances, i la Llei 17/2019, del 15 de febrer, de modificació de la Llei 8/2013, del 9 de maig, sobre els requisits organitzatius i les condicions de funcionament de les entitats operatives del sistema financer, la protecció de l’inversor, l’abús de mercat i els acords de garantia financera.

Posteriorment, la Llei 18/2020, del 17 de desembre, del pressupost per a l’exercici del 2021 i la Llei 4/2022, del 31 de gener, del pressupost per a l’exercici del 2022 també van introduir modificacions per adaptar alguns dels paràmetres de la gestió del Fons a canvis estructurals que s’havien produït en els mercats financers i clarificar possibles dubtes d’interpretació. La Llei 14/2022, del 12 de maig, de contractació pública, va modificar l’article 23.4 de la Llei 6/2015 en relació amb la selecció i la contractació d’entitats gestores i dipositàries. La Llei 13/2023, del 31 de gener del 2023, del pressupost per a l’exercici del 2023 va introduir una clarificació sobre el que s’entén per reserva no disponible, en coherència amb la quantificació de la reserva tècnica prevista a la normativa de Seguretat Social. Finalment, la Llei 1/2024, de l’1 de febrer, del pressupost per a l’exercici del 2024 va modificar els articles 23 i 26 en relació amb la gestió i l’administració del Fons i amb els principis de l’estratègia d’inversió, respectivament.

Donat l’abast de les modificacions esmentades anteriorment, i per facilitar la consulta de la norma i simplificar l’ordenament jurídic, millorar-ne la qualitat i contribuir a garantir la seguretat jurídica amb un millor coneixement del dret vigent, i en compliment de la disposició final divuitena de la Llei 1/2024, de l’1 de febrer, del pressupost per a l’exercici del 2024, i d’acord amb l’article 116 del Reglament del Consell General, es promou aquest text consolidat.

L’estructura d’aquest text consolidat del Fons de Reserva de Jubilació s’articula en sis capítols, en els quals s’encabeixen 40 articles.

En el capítol primer es defineix la naturalesa i l’objecte del Fons de Reserva. El capítol segon estableix l’estructura organitzativa del Fons de Reserva, així com l’obligació de regir-se per unes normes de conducta estrictes i per un bon govern. El capítol tercer aborda les fonts de finançament del Fons de Reserva i la composició dels seus fons propis, i la gestió patrimonial. En el capítol quart es defineixen els principis de l’estratègia d’inversió que ha de seguir el Fons de Reserva i la implementació d’aquesta estratègia d’inversió. En el capítol cinquè es regula la selecció de les entitats gestores i dipositàries del Fons de Reserva i la relació amb aquestes entitats, i els criteris que han de complir les entitats per oferir les màximes garanties al Fons de Reserva. En el capítol sisè s’estableixen les obligacions d’informació que ha de complir el Fons de Reserva per dotar-se d’un grau de transparència adequat i oferir informació suficient als òrgans de decisió, al Govern, al Consell General i als ciutadans.

En darrer terme, la Llei es clou amb tres disposicions derogatòries i set disposicions finals. Altrament, s’ha unificat el contingut del text des d’un punt de vista ortogràfic i de recursos gràfics, com són les majúscules.

Finalment, escau puntualitzar que amb la publicació d’aquesta Llei de text consolidat del Fons de Reserva de Jubilació queden derogades la Llei 6/2015, del 15 de gener, del Fons de reserva de jubilació; la Llei 9/2015, del 16 de juliol, de modificació de la Llei 6/2015, del 15 de gener, del Fons de reserva de jubilació; la disposició final sisena de la Llei 17/2019, del 15 de febrer, de modificació de la Llei 8/2019, del 9 de maig, sobre els requisits organitzatius i les condicions de funcionament de les entitats operatives del sistema financer, la protecció de l’inversor, l’abús de mercat i els acords de garantia financera; la disposició final quarta de la Llei 18/2020, del 17 de desembre, del pressupost per a l’exercici del 2021; la disposició final dotzena de la Llei 4/2022, del 31 de gener, del pressupost per a l’exercici del 2022; la disposició final quarta de la Llei 14/2022, del 12 de maig de contractació pública; la disposició final vuitena de la Llei 13/2023, del 31 de gener del 2023, del pressupost per a l’exercici del 2023; la disposició final cinquena de la Llei 1/2024, de l’1 de febrer, del pressupost per a l’exercici del 2024, i el Decret legislatiu del 4-3-2020 de publicació del text refós de la Llei 6/2015, del 15 de gener, del Fons de reserva de jubilació.

Tanmateix, aquesta Llei de text consolidat del Fons de Reserva de Jubilació no incorpora la disposició transitòria quarta, la disposició transitòria cinquena, la disposició addicional primera ni la disposició addicional segona de la Llei 9/2015, del 16 de juliol, de modificació de la Llei 6/2015, del 15 de gener, del Fons de reserva de jubilació, en considerar que el que està establert en aquestes disposicions ja ha estat efectuat i no és procedent incloure-ho en el nou text. Tampoc no inclou la disposició transitòria primera, la disposició transitòria segona ni la disposició transitòria tercera de la Llei 6/2015, del 15 de gener, del Fons de reserva de jubilació pel mateix motiu.

Aquesta Llei entrarà en vigor l’endemà de ser publicada al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra.

Capítol primer. Naturalesa i objecte

Article 1. Naturalesa jurídica

1. Es constitueix el Fons de Reserva de Jubilació com una entitat de dret públic amb patrimoni i personalitat jurídica propis i amb plena capacitat d’obrar, públicament i privadament, amb independència de l’Administració general, per desenvolupar les funcions que li són atribuïdes d’acord amb el que estableix aquesta Llei i la resta de la legislació vigent.

2. La titularitat dels recursos que componen aquest patrimoni correspon als beneficiaris de la branca de jubilació de la Seguretat Social andorrana (Caixa Andorrana de Seguretat Social), en la seva modalitat contributiva.

3. L’administració i la representació del Fons de Reserva de Jubilació són exercides pel Consell d’Administració del Fons de Reserva i per la Comissió Gestora, d’acord amb la distribució de competències que estableix aquesta Llei.
Article 2. Objecte

1. El Fons de Reserva de Jubilació té com a objecte la gestió del patrimoni de la branca de jubilació de la Caixa Andorrana de Seguretat Social, que li és conferit en virtut del que s’estableix en aquesta Llei.

2. La gestió d’aquest patrimoni s’ha de dur a terme d’acord amb els principis de gestió del Fons de Reserva establerts a l’article 26 i tenint en consideració les necessitats de cobrir les obligacions financeres futures de la branca de jubilació.
LesLleis.com

3. El Fons de Reserva de Jubilació pot efectuar també la gestió d’altres fons de reserva o anàlegs dins l’àmbit del sector públic o per interès general.

Capítol segon. Organització i administració


Secció primera. Òrgans de govern

Article 3. Òrgans de govern

Els òrgans de govern del Fons de Reserva de Jubilació són el Consell d’Administració del Fons de Reserva i la Comissió Gestora.

Secció segona. Consell d’Administració del Fons de Reserva

Article 4. Composició i competències

1. El Consell d’Administració del Fons de Reserva està format pels membres del Consell d’Administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social.

L’elecció, la composició, l’organització i la regulació del Consell d’Administració de la Caixa Andorrana de Seguretat Social restant es regeixen per la Llei 17/2008, del 3 d’octubre, de la Seguretat Social i per la normativa que en el futur la substitueixi.

2. Són competències del Consell d’Administració del Fons de Reserva:

a) Representar el Fons de Reserva de Jubilació, judicialment i extrajudicialment, en les matèries que no siguin competència de la Comissió Gestora.
b) Nomenar i fer cessar, en els supòsits que preveu aquesta Llei, els membres de la Comissió Gestora que designi.
c) Coordinar i proclamar la designació dels restants membres de la Comissió Gestora, així com la substitució d’aquests membres en els casos legalment previstos.
d) Rebre informació periòdicament de la Comissió Gestora i demanar-li, sempre que interessi, per la situació del Fons de Reserva de Jubilació, per la política d’inversió i per qualsevol altre punt relatiu a la seva actuació que consideri rellevant per al coneixement de l’estat actual, els compromisos i les previsions financeres del Fons.
e) Emetre informes al Govern quan es proposi adoptar mesures que es considerin recomanables per millorar la gestió del Fons.
f) Fixar la remuneració dels membres de la Comissió Gestora que siguin designats en qualitat d’experts independents. La remuneració que es fixi s’ha d’atenir al pressupost del Fons de Reserva.
g) Aprovar el reglament intern d’aquest òrgan.
h) Aprovar els comptes anuals del Fons de Reserva de Jubilació i el pressupost.
i) Determinar el nivell d’informació pública del Fons, per tal de complir amb el deure d’informació descrit al capítol sisè, a proposta de la Comissió Gestora.
j) Aprovar l’informe anual de seguiment previst en l’article 39.
k) Nomenar els dos experts independents, proposats per unanimitat pels restants membres de la Comissió Gestora.
l) Nomenar el director del Fons, a proposta de la Comissió Gestora.
m) Aprovar, a proposta de la Comissió Gestora, l’estructura orgànica del Fons i l’assignació de funcions i competències.
n) Aprovar, a proposta de la Comissió Gestora, la contractació de personal, les polítiques de gestió de persones i la remuneració, així com el reglament intern del personal del Fons i el seu codi ètic i de conducta.
o) Aprovar, a proposta de la Comissió Gestora, l’estratègia d’inversió.


Secció tercera. Comissió Gestora

Article 5. Composició, nomenament i durada

1. La Comissió Gestora està composta per:

a) Un membre del Consell d’Administració del Fons de Reserva, nomenat per aquest Consell.
b) Una persona de la Direcció de la Caixa Andorrana de Seguretat Social, nomenada pel seu Consell d’Administració.
c) Una persona d’entre el personal de l’Autoritat Financera Andorrana, o un expert extern, nomenat pel Consell d’Administració de l’Autoritat Financera Andorrana.
d) Dos persones, en qualitat d’experts independents, nomenades pel Consell d’Administració del Fons i proposades per unanimitat pels membres restants de la Comissió Gestora.


També assisteix a les reunions de la Comissió Gestora, amb veu però sense vot, el director del Fons.

2. La Comissió Gestora nomena, entre els seus membres, un president i un vicepresident per substituir-lo en cas d’absència o impossibilitat temporal. Correspon al president i, si escau, al vicepresident convocar i dirigir les reunions de la Comissió Gestora, exercir el vot diriment en cas d’empat, signar les actes i els certificats de les reunions, i representar la Comissió Gestora per executar les seves decisions.

En qualsevol cas, el consentiment contractual de la Comissió Gestora davant de tercers és emès conjuntament i mancomunadament pel president i pel vicepresident, sense perjudici dels supòsits en què sigui possible la delegació, de conformitat amb el reglament intern previst a l’apartat 9 de l’article 9.

3. La Comissió Gestora nomena igualment un secretari, que pot no ser membre i que assisteix a les reunions i n’aixeca acta.

4. Poden assistir a les reunions de la Comissió Gestora, sense dret de vot, els assessors externs que es consideri necessari convocar per a l’exercici de les seves funcions.

5. El càrrec de membre de la Comissió Gestora té una durada de quatre anys, en el cas del membre del Consell d’Administració del Fons de Reserva, i de sis anys per a la resta de membres. Una mateixa persona pot ser nomenada membre de la Comissió Gestora com a màxim durant dos mandats de manera continuada o tres mandats no consecutius.

6. En cas que es produeixi una vacant en la Comissió Gestora, es nomena un substitut tan aviat com sigui possible. La durada del mandat del nou membre nomenat és excepcionalment pel període que resti pendent de complir del mandat del membre causant de la vacant.




Registreu-vos a LesLleis.com per
accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.