Carregant...
 

Llei 1/2024, de l’1 de febrer, del pressupost per a l’exercici del 2024.


Atès que el Consell General en la seva sessió del dia 1 de febrer del 2024 ha aprovat la següent:

Llei 1/2024, de l’1 de febrer, del pressupost per a l’exercici del 2024

Exposició de motius

El marc normatiu del pressupost general de l’Estat per a l’exercici del 2024 es fonamenta en la Constitució del Principat d’Andorra, del 28 d’abril del 1993; la Llei general de les finances públiques, del 19 de desembre del 1996, i la Llei 32/2014, del 27 de novembre, de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal, i les seves modificacions posteriors, respectivament.

La Llei del pressupost general regula les obligacions que, com a màxim, poden reconèixer durant l’exercici del 2024 l’Administració general, les entitats parapúbliques o de dret públic i les societats públiques participades per l’Administració general, i els drets que es preveuen liquidar durant el mateix exercici, d’acord amb els principis pressupostaris que estableix la Llei general de les finances públiques i d’acord amb el marc pressupostari o, cosa que és el mateix, la projecció pressupostària per als anys de mandat en què s’emmarquen els pressupostos anuals de la legislatura.

En concret, la Llei inclou un contingut necessari constituït per la determinació de la previsió d’ingressos per a l’exercici del 2024 i les obligacions que, com a màxim, poden reconèixer durant l’exercici del 2024 l’Administració general i les seves entitats dependents o vinculades. I també, les regles o els criteris d’execució del pressupost general per a l’exercici del 2024, per mitjà de l’articulat i les disposicions de la Llei, que es limita a les matèries o qüestions que tenen relació directa amb les previsions d’ingressos, les habilitacions de despesa i els criteris de política econòmica general.

Si bé la Llei del pressupost anual es pot qualificar com una norma essencialment temporal, es fa necessari incloure-hi, mitjançant disposicions finals i derogatòries, modificacions i derogacions amb caràcter permanent de normes legals que regulen aspectes relacionats amb les finances públiques, la funció pública i l’activitat econòmica del sector públic. Les disposicions finals de modificació de normes vigents són per vetllar per l’equilibri en l’execució del marc pressupostari i per vetllar per la utilització dels recursos disponibles d’acord amb el principi de bona gestió (economia, eficiència i eficàcia) a l’efecte de garantir el compliment de les obligacions establertes en la Llei 32/2014, del 27 de novembre, de sostenibilitat de les finances públiques i d’estabilitat pressupostària i fiscal, i les seves modificacions posteriors (LSEFP).

El marc pressupostari del Govern per al període que va de l’exercici del 2024 a l’exercici del 2027, ambdós inclosos, suporta el programa del Govern del mandat legislatiu, que al seu torn és fruit dels objectius estratègics per al mandat.

Cal fer avinent que el pressupost de l’Administració general per a l’exercici del 2024 i el marc pressupostari del Govern –en el qual s’inclou– respecten i compleixen el límit d’endeutament i de despesa màxima permesa de l’Administració general establerts en l’LSEFP, si bé no respecta, per motius conjunturals i d’evolució natural de l’economia andorrana, les normes sobre la despesa corrent i la imposició directa contingudes en la mateixa Llei. Cal remarcar que aquests darrers són dos criteris pels quals l’LSEFP no preveu mecanismes correctius.

La part essencial de la Llei del pressupost es recull en el capítol primer, “Els crèdits i les seves modificacions”, atès que s’hi defineix l’àmbit del pressupost de l’Estat, i s’aprova la totalitat dels estats d’ingressos i despeses del sector públic estatal. El capítol primer també conté les normes de modificació i ampliació dels crèdits pressupostaris que clarifiquen, matisen i complementen el que regula la Llei general de les finances públiques en aquest sentit.

El capítol segon de la Llei del pressupost, “Gestió pressupostària i despesa pública”, regula els aspectes en matèria de contractació pública, d’ajuts, de la funció pública i de les finances públiques que concreten i permeten aplicar i executar per a cada exercici pressupostari els preceptes aplicables.

En particular, aquest capítol estableix les retribucions i el règim de la contractació de personal de l’Administració general, de l’Administració de justícia, de les societats públiques, de les entitats parapúbliques, de dret públic i altres organismes públics i de les entitats autònomes les despeses corrents de les quals es financen mitjançant transferència corrent del Govern.

En relació amb les retribucions del personal, la Llei estableix que s’actualitzaran durant l’exercici del 2024 en funció de l’evolució de l’índex de preus de consum (IPC).

Quant al règim de contractació de personal, la Llei continua corregint les distorsions que s’han produït en l’aplicació de la Llei de la funció pública i de la Llei 31/2018, del 6 de desembre, de relacions laborals –aplicable a les entitats dependents o vinculades a l’Administració general– i que s’han generat arran de les restriccions legals del període que va de l’any 2009 al 2015, ambdós inclosos, per contractar personal fix i també personal interí. En aquest sentit, igual que els anys 2016, 2017, 2018, 2019, 2020, 2021, 2022 i 2023, la Llei determina que les places vacants que estan ocupades per personal interí es poden cobrir amb personal fix, d’acord amb els principis de publicitat, igualtat i concurrència amb acord del Govern o de l’òrgan competent, i amb els informes previs preceptius. La Llei també preveu la possibilitat de cobertura de les places vacants generades fins avui i que no es troben ocupades.

Igualment, la Llei autoritza amb caràcter rigorosament excepcional la creació de determinades places en llocs de treball concrets i vinculats a necessitats urgents i inajornables. La provisió d’aquestes places l’acorda l’òrgan competent amb el vistiplau del departament responsable dels recursos humans de les administracions o entitats que integren el pressupost general de l’Estat, respectivament. Per a la provisió d’aquestes places, es requereix l’informe preceptiu de la Direcció sobre la seva idoneïtat i en què quedi evidenciada l’eficiència econòmica, d’acord amb la metodologia i les directrius aprovades prèviament pels òrgans competents.

El capítol tercer de la Llei del pressupost general, “Operacions financeres”, regula en un primer article la fixació de l’interès legal i, des de l’exercici 2015, de l’interès moratori. I, en un segon article, el règim de l’endeutament i la fixació, per a l’exercici del 2024, de la quantitat màxima d’endeutament i de la prestació de garanties mitjançant aval, que és una matèria que la mateixa norma de les finances públiques determina que cal aprovar per llei per a cada exercici pressupostari.

Després, els tres articles següents actualitzen preceptes, en virtut de la Llei 17/2008, del 3 d’octubre, de la seguretat social i les seves modificacions posteriors. El primer article determina l’actualització dels preus de compra i de venda del punt de jubilació d’acord amb l’índex de preus de consum. El segon estableix la revaloració de les prestacions econòmiques pagades per la Caixa Andorrana de Seguretat Social, amb l’aplicació progressiva de la variació de l’índex de preus de consum (IPC), en funció d’uns intervals que comprenen els imports de la pensió. I el tercer determina que l’índex d’actualització de les cotitzacions que s’ha d’aplicar en el càlcul dels capitals de jubilació és l’índex de preus de consum.

El darrer article d’aquest capítol tercer és el referent a la determinació com a valor de referència del 0% quan l’índex de preus de consum (IPC) sigui negatiu al final de l’any 2023.

La Llei del pressupost general per a l’exercici del 2024 conté tres disposicions transitòries i dinou disposicions finals.

La disposició transitòria primera estableix que les persones que no han pogut accedir a certes prestacions, i que amb les modificacions que inclou aquesta Llei en matèria de seguretat social hi tindrien dret, puguin sol·licitar-les en el termini d’un any. Mentre que la disposició transitòria segona regula la cotització de les persones prejubilades que s’han acollit a la jubilació anticipada abans de l’entrada en vigor d’aquesta Llei. Amb la disposició transitòria tercera es pretén resoldre la cobertura sanitària per a les persones no obligades a afiliar-se abans de l’entrada en vigor de la Llei 17/2008, del 3 d’octubre, de la seguretat social.

La Llei es tanca amb un conjunt de disposicions finals que recullen les modificacions efectuades, amb caràcter permanent, de diverses normes legals; una disposició final, la divuitena, que encomana al Govern presentar el projecte de consolidació que integri

la legislació vigent sobre les matèries regulades de les lleis que es modifiquen mitjançant disposicions derogatòries o finals amb caràcter permanent per la Llei del pressupost per a l’exercici del 2024, i una disposició final dinovena, sobre l’entrada en vigor de la norma.

La disposició final primera adequa els coeficients d’actualització utilitzats en el càlcul de la base de tributació establerts en la Llei 21/2006, del 14 de desembre, de l’impost sobre les plusvàlues en les transmissions patrimonials immobiliàries, d’acord amb la disposició addicional segona de la mateixa Llei.

La disposició final segona modifica els articles 15, 22 i 31 de la Llei general de les finances públiques, del 19-12-1996, i les seves modificacions posteriors. S’addiciona un apartat als articles 15 i 31, el qual preveu –per motius tècnics i funcionals– agrupar les fases de gestió pressupostària de les despeses que autoritzi la Llei del pressupost en un sol acte administratiu, en el supòsit en què els actes administratius que autoritzen la despesa i els actes que en dicten el compromís es produeixin en moments processals molt distants en el temps als de liquidació, ordre de pagament i pagament material de la despesa. Altrament, es modifica l’apartat 4, lletra d, de l’article 22, el qual considera els crèdits en concepte de subvencions per a projectes d’igualtat de gènere i de subvencions per a projectes i activitats de l’àmbit social a entitats sense ànim de lucre constituïdes legalment al Principat d’Andorra dins dels crèdits que la Llei preveu que es poden prorrogar una sola vegada i a la bestreta en situació de pròrroga pressupostària.

La disposició final tercera modifica els articles 30, 41, 42, 107, 122 de la Llei 14/2022, del 12 de maig, de contractació pública i addiciona a la Llei referida un nou article 55 bis relatiu al portal de factures electròniques i Registre de factures electròniques del sector públic.

La disposició final tercera modifica també la disposició transitòria desena de l’LCP, per ampliar el termini –de sis mesos a un màxim d’un any– de què disposen les empreses classificades d’acord amb la normativa anterior per sol·licitar la revisió de la classificació d’acord amb el nou Reglament de classificació administrativa de contractistes.

La disposició final quarta modifica diversos articles de la Llei 17/2008, del 3 d’octubre, de la seguretat social i les seves modificacions posteriors. En concret, els articles que es modifiquen són els següents:

L’article 13, amb la finalitat de clarificar en cada supòsit el límit d’edat de les persones que es consideren assegurades indirectes, i per adaptar la terminologia a la Llei 30/2022, del 21 de juliol, qualificada de la persona i de la família. S’elimina el supòsit del fill o la filla més gran de divuit anys d’una persona assegurada directa, que no treballa i té cura d’un o més germans o germanes menors d’edat, en disposar de cobertura fins als 25 anys.

La lletra b de l’article 19, per establir les condicions que han de complir els socis per poder cotitzar com a persones que duen a terme una activitat per compte propi.

L’article 101, amb la finalitat de definir el concepte de renda neta, que serveix per determinar la base de cotització de les persones que duen a terme una activitat per compte propi.

L’apartat 5 de l’article 120, per assimilar com a períodes cotitzats els períodes en què una persona assegurada ha figurat com a assegurada indirecta, als efectes del dret a les prestacions de reembossament.

L’apartat 2 de l’article 147, per modificar el càlcul de la prestació econòmica per incapacitat temporal establert per a les persones assegurades en situació d’incapacitat temporal que perceben alhora una pensió per invalidesa o per jubilació.

L’apartat 1 de l’article 163, per precisar la condició de persona beneficiària als efectes de la pensió d’invalidesa derivada d’accident laboral o de malaltia professional.

L’apartat 1 de l’article 167, per precisar la condició de persona beneficiària als efectes de la pensió d’invalidesa derivada d’accident no laboral o malaltia comuna.

L’apartat 1 de l’article 177, per ampliar la generació del dret al capital per defunció per part de les persones beneficiàries de pensions de Govern i de la CASS que cotitzen a la branca general.

L’apartat 1 de l’article 180, per modificar el requisit de cotització per als titulars d’una pensió de jubilació, a l’efecte de generar el dret a pensió de viduïtat.

L’apartat 1 de l’article 224, amb la finalitat de determinar les condicions per figurar en el règim especial de les persones assalariades amb un salari inferior al salari mínim mensual oficial i que són assegurades indirectes.

L’apartat 5 de l’article 225, amb l’objectiu de modificar la base de cotització de les persones prejubilades que s’han acollit a la pensió de jubilació anticipada prevista a l’article 202 de la Llei de la seguretat social.

L’article 257, per adaptar el termini de recurs jurisdiccional establert a la nova Llei del procediment contenciós administratiu.

Finalment, s’addiciona una disposició addicional setzena a la Llei 17/2008, del 3 d’octubre, de la seguretat social, per donar resposta a l’absència a la Caixa Andorrana de Seguretat Social de mecanismes per la reducció automatitzada de la pensió d’invalidesa quan es produeixen els supòsits previstos al precepte legal de referència, que ha suposat a algunes persones pensionades la generació d’una obligació de retorn parcial de pensions percebudes. Aquesta disposició addicional suposarà alliberar les persones pensionades afectades del deute que han generat involuntàriament i, en ares al principi d’igualtat que inspira el sistema andorrà de seguretat social, se’n podran beneficiar també les persones pensionades que han vist efectivament reduïda la seva pensió d’invalidesa per aquesta causa.

La disposició final cinquena modifica dos articles de la Llei 6/2015, del 15 de gener, del Fons de Reserva de Jubilació, text refós aprovat per decret legislatiu del 4 de març del 2020, modificat posteriorment per la Llei 4/2022, del 31 de gener, del pressupost per a l’exercici del 2022; per la Llei 14/2022, de contractació pública, i per la Llei 13/2023, del 31 de gener, del pressupost per a l’exercici del 2023. En concret, es modifiquen els articles 23 i 26.

La modificació de l’article 23 persegueix dos finalitats essencials: per una part, introduir la possibilitat que la Comissió Gestora delegui les seves facultats de contractació a la Direcció del Fons en relació amb els contractes menors, per tal de fer-la equivalent a la potestat atribuïda per la legislació vigent als directors d’altres entitats de dret públic, i que alhora ha de permetre a la Comissió Gestora deslliurar-se de les qüestions administratives menors i focalitzar la seva activitat en la gestió del patrimoni del Fons. Per altra part, establir d’una forma més clara i precisa que els contractes amb les entitats gestores i dipositàries del Fons estan subjectes a la Llei de contractació pública únicament en relació amb els processos de selecció i adjudicació dels contractistes i no en els altres aspectes, i, en particular, deixar perfectament clar que els contractes subscrits entre el Fons de reserva i les entitats gestores i dipositàries són sempre contractes privats. Al mateix temps, s’ha perfilat la redacció d’altres apartats d’aquest article.

La modificació de l’article 26 s’efectua per mitjà de l’addició de cinc lletres a l’apartat 3. Aquestes lletres, e, f, g, h i i, contenen disposicions generals relatives als actius immobiliaris del Fons, que fins ara estaven orfes de regulació. En concret, el primer d’ells precisa que el Fons pot invertir en immobles tant en forma directa com a través de vehicles d’inversió; el segon estableix que els actius immobiliaris del Fons són béns patrimonials però queden exclosos del règim jurídic ordinari d’aquests béns, atesa la funció d’inversió a la qual serveixen, i sense perjudici que les operacions que els afecten romanguin sotmeses als principis generals de publicitat i concurrència; el tercer regula la competència del Consell d’Administració per acordar l’alienabilitat dels immobles del Fons; el quart determina la competència de la Comissió Gestora per gestionar la venda i acordar i gestionar l’adquisició i l’arrendament d’aquests béns, amb possibilitat de delegar l’arrendament en la direcció del Fons en alguns supòsits puntuals; i el cinquè preveu l’aprovació d’un reglament intern que reguli de forma transparent els procediments de determinació del preu i d’adjudicació dels contractes de compra, venda i arrendament d’immobles, així com la publicitat d’aquest reglament.

La disposició final sisena modifica la disposició addicional vuitena de la Llei 23/2014, del 30 d’octubre, qualificada de creació i de regulació del pla de pensions de la funció pública, que va ser afegida per la disposició final desena de la Llei 13/2023, del 31 de gener, del pressupost per a l’exercici del 2023, per establir les condicions per a partícips i funcionaris de l’Administració general i de l’Administració de justícia per poder finalitzar anticipadament la seva etapa laboral i percebre una prestació de jubilació voluntària. Vist que aquella disposició creava desigualtats a l’hora d’establir el càlcul de la prestació a càrrec del Govern, que no ha tingut en compte els partícips en situació de suspens i que, en general, es va atorgar poc temps per permetre als partícips acollir-se a les noves condicions, es revela convenient tornar-la a modificar.

La disposició final setena modifica l’article 5 de la Llei 18/2018, del 26 de juliol, de la producció ecològica i dels règims de qualitat dels productes agraris i alimentaris, amb l’addició d’un paràgraf que preveu l’actualització d’aquests ajuts en funció de l’índex de preus de consum (IPC). D’aquesta manera s’equiparen als ajuts vinculats a la Llei d’agricultura i ramaderia –en conseqüència, tots els ajuts destinats al sector primari es poden revisar anualment i, si escau, incrementar en funció de l’evolució de l’IPC–, d’acord amb la modificació que es va introduir a l’article 10 per mitjà de la disposició final quarta de la Llei 31/2022, del 21 de juliol, per al desenvolupament i la diversificació dels sectors ramader i agrícola.

La disposició final vuitena modifica l’apartat 3 de l’article 27 de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme, del 29 de desembre del 2000, perquè les instal·lacions destinades a ús esportiu i a ús esportivorecreatiu puguin acollir activitats no només a l’aire lliure, sinó també en espais interiors. Aquesta modificació ja s’havia establert mitjançant la disposició setzena de la Llei 4/2022, del 31 de gener, del pressupost per a l’exercici del 2022, però no es va tenir en compte en una modificació posterior de la Llei per un error de transcripció que ara s’esmena. Igualment, la disposició en qüestió modifica l’article 92 de la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme per preveure la possibilitat que el termini de suspensió temporal de llicències pugui ser ampliat pels comuns en determinats supòsits.

La disposició final novena modifica l’apartat 5 de l’article 23 de la Llei 31/2021, del 22 de novembre, de text consolidat qualificada de seguretat pública, per excloure del règim d’autorització els sistemes de videovigilància instal·lats a les dependències policials o penitenciàries, per motius de seguretat, en tractar-se d’infraestructures sensibles.

La disposició final desena modifica l’apartat 2 de l’article 9 de la Llei de taxes judicials, del 22 de juny del 2000, per excloure les còpies digitals del pagament de les taxes judicials, per tal de fomentar la no utilització de paper i millorar l’accés dels administrats a la justícia.

La disposició final onzena modifica l’apartat 2, lletra c, de l’article 7 de la Llei 48/2014, del 18 de desembre, de l’exercici de la professió d’advocat i del Col·legi Oficial d’Advocats d’Andorra per tal de precisar que, en relació amb la titulació necessària per a la col·legiació, cal que el primer cicle d’estudis oficials d’ensenyament superior sigui en dret i correspongui al nivell 6A del MAQ.

La disposició final dotzena modifica la disposició addicional de la Llei 30/2007, del 20 de desembre, de la comptabilitat dels empresaris, per establir una nova pròrroga de l’exempció de l’obligació de presentar els comptes anuals, en benefici de les persones físiques considerades empresaris i professionals (autònoms) la xifra anual d’ingressos totals de les quals sigui inferior a 150.000 euros durant l’exercici comptable corresponent a l’any 2023, i per establir l’exempció, a partir de l’exercici iniciat l’1 de gener del 2024, de l’obligació de dipositar els comptes anuals a favor dels empresaris, persones físiques, per als exercicis en els quals s’hagin acollit al mètode de determinació objectiva dels rendiments de les activitats econòmiques, i sempre que la seva xifra anual d’ingressos total sigui inferior a 150.000 euros, resten exclosos.

La disposició final tretzena modifica la Llei 11/2012, del 21 de juny, de l’impost general indirecte, per tal de considerar com a obligats tributaris de l’impost l’Administració general, els comuns, els quarts i les entitats de dret públic, per simplificar la liquidació de l’impost general indirecte quan aquests últims no actuïn a efectes de l’impost com a empresaris o professionals i qui presta el servei o efectua el lliurament de béns no estigui establert en el territori andorrà.

La disposició final catorzena introdueix modificacions puntuals a la Llei 30/2022, del 21 de juliol, qualificada de la persona i de la família, amb l’objectiu de simplificar el règim aplicable a la inscripció registral de les unions estables de parella i d’aclarir quines són les causes que poden generar l’extinció de les unions referides.

La disposició final quinzena estableix que les disposicions finals sisena, novena i catorzena tenen rang de llei qualificada.

Finalment, la disposició final setzena modifica l’article 17 la Llei 13/2023, del 31 de gener, del pressupost per a l’exercici del 2023, addicionant-hi un apartat –que preveu l’augment de les retribucions i gratificacions dels batlles, magistrats, membres del Consell Superior de la Justícia, fiscal general, fiscals adjunts i presidents del Tribunal de Corts i del Tribunal Superior de la Justícia en funció de l’IPC– que per un error de transcripció es va obviar.

Seguidament, la disposició final dissetena modifica diversos articles de la Llei 1/2019, del 17 de gener, de la funció pública, per adaptar determinats aspectes de la regulació relativa a la retribució del complement específic dels cossos especials.

Per últim, la disposició final divuitena encomana al Govern que, en el termini màxim de sis mesos des de l’entrada en vigor d’aquesta Llei i en els termes previstos a l’article 116 del Reglament del Consell General, presenti el projecte de consolidació que integri la legislació vigent sobre les matèries regulades de diverses lleis.

Capítol primer. Els crèdits i les seves modificacions

Article 1. Àmbit del pressupost general de l’Estat

En el pressupost general de l’Estat per a l’exercici del 2024 s’hi integren:

a) El pressupost de l’Administració general.
b) Els pressupostos de cada una de les entitats parapúbliques o de dret públic:
- Caixa Andorrana de Seguretat Social
- Fons de Reserva de Jubilació
- Autoritat Financera Andorrana
- Servei Andorrà d’Atenció Sanitària
- Forces Elèctriques d’Andorra
- Escola de Formació de Professions Esportives i de Muntanya
- Universitat d’Andorra
- Fòrum Nacional de la Joventut d’Andorra
- Societat de Gestió Col·lectiva de Drets d’Autor i Drets Veïns del Principat d’Andorra
- Consell Regulador Andorrà del Joc
- Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries
- Agència Andorrana Antidopatge
- Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra
- Institut Nacional de l’Habitatge
- Institut Andorrà de les Dones

c) Les previsions dels programes d’actuació de les societats públiques participades per l’Administració general:
- Andorra Telecom SAU
- Ràdio i Televisió d’Andorra SA
- Ramaders d’Andorra SA
- Andorra Turisme SAU
- Centre de Tractament de Residus d’Andorra SA
- Andorra Desenvolupament i Inversió SAU
- FEDA Solucions SAU
- Capçalera d’Infraestructures Energètiques SAU
- Diquital SAU

Article 2. Estat d’ingressos i despeses

1. En l’estat de despeses de l’Administració general s’atorguen crèdits per afrontar les despeses ordinàries per un import total de 618.504.780,79 euros i crèdits per fer front a l’exigibilitat dels actius i passius financers per un import de 29.916.749,89 euros.

El pressupost de despeses de l’Administració general es finança:

a) Amb els drets econòmics que es preveuen liquidar durant l’exercici, especificats en l’estat d’ingressos ordinaris, estimats en 586.214.887,49 euros;
b) Amb l’import de les operacions d’endeutament que s’assenyalen a l’article 18.
c) Amb ingressos per romanent d’exercicis anteriors en la variació d’actius financers.


2. Els pressupostos de les entitats parapúbliques i de dret públic a les quals es refereix l’apartat b de l’article 1 s’aproven amb el desglossament següent:

En el pressupost de la Caixa Andorrana de Seguretat Social s’atorguen crèdits per atendre la totalitat de les seves obligacions per un import de 413.208.301,00 euros. Els recursos previstos durant l’exercici són de 413.208.301,00 euros.
En el pressupost del Fons de Reserva de Jubilació s’atorguen crèdits per atendre la totalitat de les seves obligacions per un import de 20.651.602,00 euros. Els recursos previstos durant l’exercici són de 20.651.602,00 euros.
En el pressupost de l’Autoritat Financera Andorrana s’atorguen crèdits per atendre la totalitat de les seves obligacions per un import de 8.374.884,77 euros. Els recursos previstos durant l’exercici són de 8.374.884,77 euros.
En el pressupost del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària s’atorguen crèdits per atendre la totalitat de les seves obligacions per un import de 104.957.044,70 euros. Els recursos previstos durant l’exercici sumen 104.957.044,70 euros.
En el pressupost de Forces Elèctriques d’Andorra s’atorguen crèdits per atendre la totalitat de les seves obligacions per un import de 129.611.288,73 euros. Els recursos previstos durant l’exercici sumen 129.611.288,73 euros.
En el pressupost de l’Escola de Formació de Professions Esportives i de Muntanya s’atorguen crèdits per atendre la totalitat de les seves obligacions per un import de 433.535,51 euros. Els recursos previstos durant l’exercici pugen a 433.535,51 euros.
En el pressupost de la Universitat d’Andorra s’atorguen crèdits per atendre la totalitat de les seves obligacions per un import de 5.274.133,74 euros. Els recursos previstos durant l’exercici són de 5.274.133,74 euros.
En el pressupost del Fòrum Nacional de la Joventut d’Andorra s’atorguen crèdits per atendre la totalitat de les seves obligacions per un import de 99.366,50 euros. Els recursos previstos durant l’exercici són de 99.366,50 euros.
En el pressupost de la Societat de Gestió Col·lectiva de Drets d’Autor i Drets Veïns del Principat d’Andorra s’atorguen crèdits per atendre la totalitat de les seves obligacions per un import de 825.108,23 euros. Els recursos previstos durant l’exercici són de 825.108,23 euros.
En el pressupost del Consell Regulador Andorrà del Joc s’atorguen crèdits per atendre la totalitat de les seves obligacions per un import de 896.615,00 euros. Els recursos previstos durant l’exercici són de 896.615,00 euros.
En el pressupost de l’Agència Estatal de Resolució d’Entitats Bancàries s’atorguen crèdits per atendre la totalitat de les seves obligacions per un import de 2.388.435,41 euros. Els recursos previstos durant l’exercici són de 2.388.435,41 euros.
En el pressupost de l’Agència Andorrana Antidopatge s’atorguen crèdits per atendre la totalitat de les seves obligacions per un import de 196.520,64 euros. Els recursos previstos durant l’exercici són de 196.520,64 euros.
En el pressupost de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra s’atorguen crèdits per atendre la totalitat de les seves obligacions per un import d’1.117.554,33 euros. Els recursos previstos durant l’exercici són d’1.117.554,33 euros.
En el pressupost de l’Institut Nacional de l’Habitatge s’atorguen crèdits per atendre la totalitat de les seves obligacions per un import de 559.847,19 euros. Els recursos previstos durant l’exercici són de 559.847,19 euros.
En el pressupost de l’Institut Andorrà de les Dones s’atorguen crèdits per atendre la totalitat de les seves obligacions per un import de 156.336,50 euros. Els recursos previstos durant l’exercici són de 156.336,50 euros.


3. Els pressupostos de les societats públiques participades per l’Administració general a les quals es refereix l’apartat c de l’article 1 s’aproven amb el desglossament següent:

En el pressupost d’Andorra Telecom SAU s’atorguen crèdits per atendre la totalitat de les seves obligacions per un import de 98.916.614,93 euros. Els recursos previstos durant l’exercici són de 98.916.614,93 euros.
En el pressupost de Ràdio i Televisió d’Andorra SA s’atorguen crèdits per atendre la totalitat de les seves obligacions per un import de 5.363.089,34 euros. Els recursos previstos durant l’exercici pugen a 5.363.089,34 euros.
En el pressupost de la societat Ramaders d’Andorra SA s’atorguen crèdits per atendre la totalitat de les seves obligacions per un import de 2.011.563,00 euros. Els recursos previstos durant l’exercici són de 2.011.563,00 euros.
En el pressupost de la societat Andorra Turisme SAU s’atorguen crèdits per atendre la totalitat de les seves obligacions per un import de 23.905.467,98 euros. Els recursos previstos durant l’exercici pugen a 23.905.467,98 euros.
En el pressupost de la societat Centre de Tractament de Residus d’Andorra SA s’atorguen crèdits per atendre la totalitat de les seves obligacions per un import d’11.661.844 euros. Els recursos previstos durant l’exercici ascendeixen a 11.661.844 euros.
En el pressupost de la societat Andorra Desenvolupament i Inversió SAU s’atorguen crèdits per atendre la totalitat de les seves obligacions per un import de 2.241.299,43 euros. Els recursos previstos durant l’exercici ascendeixen a 2.241.299,43 euros.
En el pressupost de la societat FEDA Solucions, SAU s’atorguen crèdits per atendre la totalitat de les seves obligacions per un import d’1.399.920,38 euros. Els recursos previstos durant l’exercici ascendeixen a 1.399.920,38 euros.
En el pressupost de la societat Capçalera d’Infraestructures Energètiques, SAU s’atorguen crèdits per atendre la totalitat de les seves obligacions per un import de 12.161.034,21 euros. Els recursos previstos durant l’exercici ascendeixen a 12.161.034,21 euros.
En el pressupost de la societat Diquital, SAU s’atorguen crèdits per atendre la totalitat de les seves obligacions per un import d’1.053.400,21 euros. Els recursos previstos durant l’exercici ascendeixen a 1.053.400,21 euros.

Article 3. Transferències de crèdit

1. D’acord amb l’article 26 de la Llei general de les finances públiques i les seves modificacions posteriors, el ministre encarregat de les finances pot, a proposta del ministre que correspongui, autoritzar transferències entre crèdits dintre d’un mateix programa per a les despeses corrents.

2. El punt 1 d’aquest article és aplicable també a les entitats parapúbliques o de dret públic. En aquest cas, les referències als òrgans de l’Administració general s’entenen substituïdes pels òrgans competents de les entitats parapúbliques o de dret públic.

3. El Govern ha de comunicar al Consell General les modificacions de crèdit efectuades sobre la base de qualsevol dels supòsits exposats anteriorment, en el decurs dels trenta dies hàbils que segueixen la modificació esmentada.
Article 4. Crèdits ampliables

En qualsevol cas, en aplicació de l’article 25 de la Llei general de les finances públiques i les seves modificacions posteriors, tenen caràcter d’ampliables fins a una suma igual a les obligacions que calgui comprometre, amb el compliment previ de les normes vigents, els crèdits següents amb aplicació a totes les seccions o els ministeris del Govern i entitats parapúbliques i de dret públic:

1. Els crèdits que es destinin al pagament de comissions, al pagament de fiances, al pagament d’interessos i amortitzacions d’operacions d’endeutament i a la devolució de retencions de garantia.

2. Els crèdits destinats a satisfer, mitjançant una transacció judicial o sentència judicial ferma, les responsabilitats pecuniàries i les despeses derivades de procediments contenciosos.

3. Els crèdits destinats a atendre altres despeses derivades de preceptes legals o d’obligacions contractuals directament lligades als ingressos de l’Estat.

4. Els crèdits corresponents a despeses derivades d’obligacions sobrevingudes a l’Administració i alienes a la seva actuació d’acord amb el procés administratiu pertinent als crèdits ampliables.

5. Els crèdits corresponents a despeses derivades de les actuacions encomanades al saig per a l’execució forçosa dels actes administratius executoris en el marc de la Llei 18/2023, del 2 d’octubre, de text consolidat del saig i del Reglament regulador dels barems dels honoraris remuneradors dels serveis del saig.

6. Els subconceptes destinats a finançar les despeses causades per danys que cobreix l’assegurança.

7. Les partides de retribució del personal següents:

a) El concepte 100, anomenat “Retribucions bàsiques i altres remuneracions d’alts càrrecs”.
b) El concepte 110, anomenat “Remuneracions bàsiques i altres remuneracions de personal fix”, a excepció del subconcepte 11080, anomenat “Noves contractacions de personal fix”.
c) El concepte 130, anomenat “Remuneracions bàsiques i altres remuneracions de personal interí”.
d) El concepte 140, anomenat “Altre personal”.
e) El concepte 160, anomenat “Quotes seguretat social”.
f) El concepte 161, anomenat “Prestacions socials”.
g) El concepte 163, anomenat “Despeses socials del personal”.


8. Les partides següents, dintre dels ministeris encarregats dels afers socials, de la joventut, de la igualtat i de la salut:

a) El subconcepte 22160, anomenat “Productes farmacèutics i sanitaris”, i el subconcepte 22161, anomenat “Anàlisis clíniques”, per atendre les necessitats de l’aparició d’una pandèmia.
b) El subconcepte 22635, anomenat “Repatriació de Nacionals”, per atendre les repatriacions en el marc del programa de donació d’òrgans.
c) El subconcepte 22760, anomenat “Treballs realitzats per empreses. Estudis i treballs tècnics”, i el subconcepte 22790, anomenat “Altres treballs a l’exterior”, per atendre les despeses d’aquesta naturalesa derivades de possibles accions o treballs per contenir la pandèmia.
d) El subconcepte 22790, anomenat “Altres treballs a l’exterior”, per atendre les despeses de transport sanitari no assistit.
e) El subconcepte 41111, anomenat “Servei Andorrà d’Atenció Sanitària”, atendre les despeses de funcionament del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària.
f) El subconcepte 41112, anomenat “Caixa Andorrana de Seguretat Social”, per atendre les despeses a càrrec del Govern del sistema de seguretat social, d’acord amb els articles 86.3 i 220.6 de la Llei 17/2008, del 3 d’octubre, de la seguretat social, i les seves modificacions posteriors.
g) El subconcepte 44203, anomenat “Fundació Andorra Recerca i Innovació”, per atendre les despeses de creació de l’Institut de Recerca d’Andorra i la integració del Laboratori Nacional d’Epidemiologia.
h) El subconcepte 71111, anomenat “Servei Andorrà d’Atenció Sanitària” per atendre les despeses de capital del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària.”
i) El subconcepte 48202, anomenat “Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell”.
j) El subconcepte 48240, anomenat “Institucions sense finalitat de lucre, associacions col·laboradores”.
k) El subconcepte 48255, anomenat “Ajudes a la cobertura sanitària”.
l) El subconcepte 48260, anomenat “Pensions adults discapacitats i de beneficència”.
m) El subconcepte 48263, anomenat “Pensions de solidaritat”.
n) El subconcepte 48265, anomenat “Ajudes inserció sociolaboral”.
o) El subconcepte 48266, anomenat “Ajuts a l’habitatge de lloguer”.
p) El subconcepte 48267, anomenat “Ajuts a fills a càrrec”.
q) El subconcepte 48290, anomenat “A famílies”.


9. Les partides següents del ministeri encarregat de les relacions amb la Unió Europea i de l’energia i transports:

a) Els subconceptes del projecte “Cooperació Andorra-UE”, de la Secretaria d’Estat per a les Relacions amb la Unió Europea, destinats a finançar les despeses derivades de la negociació d’un acord d’associació amb la Unió Europea.
b) El subconcepte 47260, anomenat “Línies de transport regular nacional de viatgers”, del “Projecte d’administració del transport”, per fer front a l’eventual dèficit ocasionat per l’explotació de les concessions de les línies de transport.
c) El subconcepte 47290, anomenat “A altres empreses privades”, del projecte “Conveni aeroport Andorra- La Seu”, per fer front a les despeses de promoció de l’aeroport en el cas d’existir una aerolínia comercial.


10. Les partides següents del ministeri encarregat de la justícia i interior:

a) El subconcepte 22630, anomenat “Jurisdicció i contenciosos”, per fer front a les despeses derivades de l’assistència lletrada per torn de guàrdia i d’ofici davant del Cos de Policia i dels batlles i tribunals.
b) El subconcepte 22790, anomenat “Altres treballs a l’exterior”, del projecte “Justícia juvenil i mesures penals alternatives” destinat a fer front a les despeses derivades de les condemnes de menors en aplicació de la Llei 15/2019, del 15 de febrer, qualificada de la responsabilitat penal de les persones menors d’edat, respectivament.
c) El subconcepte 22720, anomenat “Treballs realitzats per empreses de valoracions i peritatges”, del Departament de Justícia i Interior, per fer front: a les despeses derivades de proves pericials, altres peritatges, autòpsies i reconeixements mèdics; i a les despeses derivades del programa alternatiu de rehabilitació per a persones menors d’edat de l’Àrea de Justícia Juvenil i Mesures Penals Alternatives, d’acord amb la Llei 31/2021, del 22 de novembre, de text consolidat qualificada de seguretat pública i el Reglament de creació i de funcionament del Programa alternatiu de rehabilitació per a persones menors d’edat, del 9-12-2021.
d) El subconcepte 22150, anomenat “Productes alimentaris”, per fer front a la manutenció dels interns del Centre Penitenciari; el subconcepte 22160, “Productes farmacèutics i sanitaris”, per fer front al subministrament de medicaments no proveïts pel Centre Hospitalari; el subconcepte 22170, “Primeres matèries, fungibles i serveis”, per fer front al subministrament del material per als tallers ocupacionals que duen a terme els interns del Centre Penitenciari; i el subconcepte 22640, anomenat “Despeses serveis sanitaris”, per fer front a les visites mèdiques als interns del Centre Penitenciari; tots del Departament d’Institucions Penitenciàries.
e) El subconcepte 48290, anomenat “A famílies”, per realitzar les cotitzacions a la CASS dels interns del Centre Penitenciari, tal com preveu l’article 221 de la Llei 17/2008, del 3 d’octubre, de la seguretat social i les seves modificacions posteriors.
f) El subconcepte 22640, anomenat “Despeses serveis sanitaris”, del Departament d’Immigració, per fer front a les despeses de les revisions mèdiques del Servei d’Immigració.
g) El subconcepte 22900, anomenat “Imprevistos o insuficiències”, del Departament de Protecció Civil i Gestió d’Emergències, per fer front a despeses derivades de situacions d’emergència.
h) Els subconceptes següents del Departament de Prevenció i Extinció d’Incendis i Salvaments, per fer front a despeses derivades de situacions d’emergència o imprevistos:
- 22160, anomenat “Productes farmacèutics i sanitaris”.
- 22900, anomenat “Imprevistos o insuficiències”
- 60380, anomenat “Maquinària i equipament industrial”
- 60390, anomenat “Altra maquinària i equipament”
- 60410, anomenat “Vehicles pesants”
- 60870, anomenat “Equipaments de seguretat”


11. El subconcepte 22340, anomenat “Transport helicòpter”, del projecte “Mitjans de transport aeri”, per fer front a les despeses de contractació dels serveis d’helicòpter.

12. Les partides següents del Ministeri de Relacions Institucionals, Educació i Universitats:

a) Els subconceptes destinats al pagament dels ajuts atorgats en el marc de la Llei 9/2014, del 3 de juny, d’ajuts a l’estudi i les seves modificacions posteriors.
b) El subconcepte 22683, anomenat “Promoció esportiva”, per fer front a les despeses derivades de l’activitat d’esquí escolar, d’acord amb els articles 5, 14, 15, 16 i 20 del Reglament de l’esquí escolar, del 8 de gener del 2020.
c) El subconcepte 48202, anomenat “Fundació Privada Nostra Senyora de Meritxell”, per fer front a les despeses derivades del projecte Progrés.
d) Els subconceptes 22320, anomenat “Col·lectiu persones”, del Departament de Sistemes Educatius i Relacions Internacionals, per fer front a les despeses derivades del transport escolar.
e) El subconcepte 48238, anomenat “Subvencions esquí extraescolar”, per fer front al pagament de les subvencions dels forfets extraescolars, universitaris i acompanyants, d’acord amb l’edicte del 20-10-2022 pel qual es fan públics els preus del forfet escolar diari, de l’hora de monitor per alumne i de la subvenció corresponent als forfets d’esquí.


13. Els crèdits destinats al pagament de dividends que les entitats parapúbliques o de dret públic i les societats públiques han de fer efectius durant l’exercici pressupostari del 2024.

14. El concepte 224, anomenat “Primes d’assegurances”, per fer front a les primes de responsabilitat civil, els accidents individuals, els vehicles i ginys, l’assistència a persones, el multirisc d’incendi i el robatori.

15. El subconcepte 22720, anomenat “Treballs realitzats per empreses de valoracions i peritatges”, per fer front a les despeses dels peritatges efectuats, en relació amb el cobrament de l’impost de transmissions patrimonials, d’acord amb l’article 14 de la Llei de l’impost sobre transmissions patrimonials immobiliàries, del 29 de desembre del 2000 i les seves modificacions posteriors, i en relació amb el cobrament de l’impost general indirecte de transmissions patrimonials entre empresaris, d’acord amb l’article 48 de la Llei 11/2012, del 21 de juny, de l’impost general indirecte i les seves modificacions posteriors.

16. Les partides següents del Ministeri d’Afers Exteriors:

a) El subconcepte 22635, anomenat “Repatriació de nacionals”, del Departament d’Afers Bilaterals i Consulars.
b) El subconcepte 49206, anomenat “A organismes internacionals”, del Departament d’Afers Multilaterals i Cooperació, per atendre les quotes obligatòries derivades de possibles adhesions a organismes internacionals.
c) El subconcepte 49210, anomenat “Consell d’Europa”, del Departament d’Afers Multilaterals i Cooperació, per atendre les contribucions obligatòries al Consell d’Europa.
d) El subconcepte 49220, anomenat “ONU”, del Departament d’Afers Multilaterals i Cooperació, per atendre les contribucions obligatòries a les Nacions Unides.
e) El subconcepte 49245, anomenat “Retorn taxes diplomàtiques”, del Departament d’Afers Bilaterals i Consulars, destinat al retorn d’impostos al personal diplomàtic segons les disposicions de les convencions de Viena sobre relacions diplomàtiques i sobre relacions consulars.
f) El subconcepte 49270, anomenat “Cooperació per al desenvolupament i altres”, del Departament d’Afers Multilaterals i Cooperació, per prestar ajuda en casos de catàstrofes.


17. Les partides següents del Departament d’Agricultura i Ramaderia:

a) El subconcepte 21000, anomenat “Reparació i conservació de terrenys i béns naturals”, del projecte “Estructures i explotacions agràries”, per fer front a les despeses derivades d’eventuals intervencions en qualsevol de les parcel·les de finques agràries de Casa Rossell que són propietat del Govern.
b) El subconcepte 22160, anomenat “Productes farmacèutics i sanitaris”, del projecte “Sanitat animal”, per atendre les necessitats urgents de vacunació o tractament massiu de part o de la totalitat de la cabana ramadera nacional enfront de possibles brots de malalties emergents que es puguin declarar com a alerta sanitària, en aplicació de les decisions preses pel Govern, la legislació vigent i les obligacions contretes per Andorra amb els organismes internacionals encarregats del control i la vigilància de la salut animal.
c) El subconcepte 22700, anomenat “Treballs realitzats per empreses de neteja i sanejament”, del projecte “Sanitat Animal”, per finançar les despeses d’intervenció en cas d’haver de recollir i eliminar cadàvers o altres subproductes animals, davant brots de malalties emergents que es puguin declarar com a alerta sanitària, en aplicació de les decisions preses pel Govern, la legislació vigent i les obligacions contretes per Andorra amb els organismes internacionals encarregats del control i la vigilància de la salut animal.
d) El subconcepte 22760, anomenat “Treballs realitzats per empreses. Estudis i treballs tècnics”, per finançar les accions de desenvolupament del Programa d’ajuts indirectes en benefici de les produccions agroalimentàries locals o de les produccions alimentàries artesanes, en aplicació de les decisions preses pel Govern en matèria de foment de les produccions locals.
e) El subconcepte 47290, anomenat “Altres empreses privades”, del projecte “Explotacions i Estructures Agràries”, per atendre els pagaments dels ajuts vinculats a la Llei d’agricultura i ramaderia vigent i a la Llei 18/2018, del 26 de juliol, de la producció ecològica i dels règims de qualitat dels productes agraris i alimentaris.
f) El subconcepte 61310, anomenat “Reposició i millora de maquinària i equipaments”, del projecte “Estructures i explotacions agràries”, per poder finançar la reposició de maquinària i altres millores dels equipaments tècnics que formen part de les instal·lacions de l’escorxador nacional, amb la finalitat de poder assegurar la continuïtat de la prestació del servei públic i el manteniment de la seva homologació d’acord amb els estàndards normatius establerts.
g) El subconcepte 77290, anomenat “A altres empreses privades”, del projecte “Estructures i explotacions agràries”, per poder finançar els ajuts que puguin sol·licitar els titulars de les explotacions agràries i que es puguin concedir en aplicació de les decisions preses pel Govern i la normativa vigent en matèria de foment de plans de millora, per poder afavorir el desenvolupament i la diversificació del sector ramader i agrícola.


18. Les partides següents de la Secretaria d’Estat de Joventut i Esports:

a) El subconcepte 48210, anomenat “Federacions i clubs esportius”, del Departament d’Esports, per fer front al pagament dels ajuts als esportistes i als tècnics inclosos dins del programa d’alt rendiment (beques ARA), així com per respondre a les despeses derivades dels serveis oferts als esportistes (medicina de l’esport i fisioteràpia), d’acord amb l’articulat del capítol segon del títol II de la Llei 37/2018, del 20 de desembre, de l’esport del Principat d’Andorra.
b) El subconcepte 22640, anomenat “Serveis sanitaris”, del Departament d’Esports per fer front a les despeses derivades dels serveis específics oferts al Centre de Tecnificació Esportiva d’Ordino als esportistes becats al programa d’alt rendiment (beques ARA) i als esportistes dels programes de tecnificació i d’alt nivell de les federacions esportives.
c) El subconcepte 22100, anomenat “Consum elèctric”, i el subconcepte 22105, anomenat “FEDA Ecoterm”, del Departament d’Esports per fer front a les despeses derivades de l’obertura de les instal·lacions esportives.


19. Les partides següents del Departament de Territori:

a) El subconcepte 21400, anomenat “Reparació i conservació. Material de transport”, del projecte “Obres públiques” per fer front a les despeses imprevistes de reparació de vehicles de la flota del Govern.
b) El subconcepte 22190, anomenat “Altres subministraments”, del projecte “Viabilitat hivernal”, per fer front al subministrament de sal de desgel per a la temporada d’hivern.
c) El subconcepte 22790, anomenat “Altres treballs a l’exterior”, per atendre les actuacions urgents o d’emergència en infraestructures viàries o rius, degut a fenòmens meteorològics.
d) El subconcepte 47290, “A altres empreses privades”, per fer front a la subvenció en concepte de compensació a l’empresa concessionària per no cobrar peatge en cas de fortes nevades pel tancament del port d’Envalira.


20. El subconcepte 22760, anomenat “Treballs realitzats per empreses. Estudis i treballs tècnics”, destinat a assessoraments relacionats amb qüestions estratègiques del Govern en el marc de les relacions internacionals, en matèria de blanqueig i en matèria tributària, principalment, en concordança amb l’obertura econòmica i l’apropament a Europa; i els subconceptes del projecte anomenat “Iniciatives monetàries i econòmiques” de la Secretaria d’Estat d’Afers Financers Internacionals.

21. Les partides següents dintre del pressupost del Consell Regulador Andorrà del Joc:

a) El subconcepte 22630, anomenat “Jurídic i contenciós”, per fer front a les despeses derivades dels diferents processos jurisdiccionals que es pugin esdevenir arran de les activitats del Consell Regulador Andorrà del Joc.
b) El subconcepte 22760, “Treballs realitzats per empreses, estudis i treballs tècnics”, quan esdevingui necessari finançar despeses relacionades amb l’assessorament en matèria de joc en línia i el seu desplegament reglamentari.
c) El subconcepte 40330, “Transferència corrent a l’Administració de l’Estat”, per fer front al retorn dels ingressos del Consell Regulador Andorrà del Joc, per qualsevol concepte, després de deduir-ne totes les despeses i amortitzacions de l’exercici”.


22. Les partides següents dels ministeris encarregats del medi ambient i de la transició energètica, mobilitat i transports:

a) El subconcepte 20100, anomenat “Centre de Tractament de Residus d’Andorra SA”, per fer front a la despesa de gestió de residus.
b) El subconcepte 20103, anomenat “Estacions depuradores d’aigües residuals”, per fer front a la despesa de sanejament d’aigües residuals.
c) Els subconceptes 22700, anomenat “Treballs realitzats per empreses de neteja i sanejament”, i 22760, anomenat “Treballs realitzats per empreses. Estudis i treballs tècnics”, per fer front a treballs de descontaminació de sòls amb caràcter d’emergència, tal com preveu el Reglament de sòls contaminats, del 17 de febrer del 2010.
d) El subconcepte 47290, anomenat “A altres empreses privades”, per espècies animals en perill d’extinció, per fer front a la compensació de danys i perjudicis causats a l’agricultura i la ramaderia per espècies animals en perill d’extinció, d’acord amb el que està previst a la Llei 11/2016, del 28 de juny, de tinença i de protecció d’animals.
e) El subconcepte 48240, anomenat “Institucions sense finalitat de lucre, associacions col·laboradores”, per fer front al reemborsament de les quotes de caça i pesca de la Federació Andorrana de Caça i Pesca.
f) Els subconceptes 49200, anomenat “A l’exterior”; 49206, anomenat “A Organismes Internacionals”, i 49260, anomenat “CTP”, per respondre a les obligacions adquirides per Andorra prop dels organismes nacionals i internacionals.
g) El subconcepte 78245, anomenat “A famílies”, per respondre al Programa de finançament preferent per al foment de la rehabilitació del parc immobiliari, la millora de l’eficiència energètica dels edificis i l’ús de les energies renovables, d’acord amb les disposicions addicionals primera i segona de la Llei 16/2022, del 30 de maig, de text consolidat per al foment de la rehabilitació del parc immobiliari, la millora de l’eficiència energètica dels edificis i l’ús de les energies renovables, i el Reglament regulador del Programa esmentat.


23. Les partides següents del ministeri encarregat de l’estadística i de l’habitatge, i del ministeri encarregat del comerç:

a) El subconcepte 22730, anomenat “Treballs realitzats per empreses de processament de dades”, per atendre les despeses següents: els treballs complementaris, o segons recomanacions internacionals, de revisió de procediments i metodologies de les diferents activitats estadístiques previstes a la Llei 13/2022, del 12 de maig, del Pla d’estadística d’Andorra; per a l’obtenció de noves dades estadístiques, necessàries per al procés de negociació d’un acord d’associació amb la Unió Europea.
b) El subconcepte 48266, anomenat “Ajuts per a l’habitatge de lloguer”, per fer front al programa d’adquisició en règim d’arrendament d’edificis i altres construccions per destinar-los a habitatge de preu assequible.
c) El subconcepte 60910, anomenat “Estudis i projectes d’inversió”.
d) El subconcepte 60200, anomenat “Adquisicions d’edificis i altres construccions”.
e) El subconcepte 60260, anomenat “Construcció d’altres edificis”.
- totes elles per fer front al programa d’adquisició en règim de compra d’edificis i altres construccions per destinar-los a habitatge de preu assequible.
f) El subconcepte 41214, anomenat “Cambra de Comerç”.


24. El subconcepte 22680, “Promoció cultural”, del Ministeri de Cultura, Joventut i Esports, per vetllar per la política lingüística i la promoció del català.

25. Les partides següents dintre del pressupost de Forces Elèctriques d’Andorra:

a) El subconcepte 21391, “Reparacions per avaries”.
b) El subconcepte 21392, “Modificacions a demanda”.
c) El subconcepte 22630, “Jurisdicció i contenciosos”.
d) El subconcepte 22810, “Compra d’energia”.
e) El subconcepte 22811, “Serveis de transformació d’energia”.
f) El subconcepte 22820, “Material per a vendes”.
g) El subconcepte 60366, “Línies de mitjana tensió” (petició abonats).
h) El subconcepte 60367, “Estació transformadora” (petició abonats).
i) El subconcepte 60368, “Línies de baixa tensió” (petició abonats).
j) El subconcepte 60369, “Quadres i comptadors” (petició abonats).
- totes elles destinades a respondre a la demanda dels clients
k) El concepte 801, “Deute del sector públic a llarg termini”, per gestionar els excedents de tresoreria de l’ens.
l) Els crèdits destinats a l’adquisició d’accions per compra o ampliació de capital de les societats dependents de FEDA, reflectides en el concepte 820, “Adquisicions d’accions del sector públic”.


26. Les partides següents dintre del pressupost de la Caixa Andorrana de Seguretat Social:

a) El subconcepte 22630, “Jurídic i contenciós”.
b) El concepte 227, “Treballs realitzats per empreses”, per a estudis i treballs tècnics relacionats amb la implementació i modificacions normatives derivades de la Llei 5/2014, del 24 d’abril, de l’impost sobre la renda de las persones físiques, i de la Llei 17/2008, del 3 d’octubre, de la seguretat social, i les seves modificacions posteriors, així com els que es derivin de la reforma sanitària.
c) El concepte 421, “Transferències corrents per prestacions de branca general”.
d) El concepte 423, “Transferències corrents per prestacions de branca jubilació”.
e) El concepte 711, “Transferències al Fons de Reserva de Jubilació”.
f) El concepte 831, “Préstecs a mitjà i llarg termini”, per a despeses derivades dels convenis amb les seguretats socials espanyola, francesa i portuguesa i per a préstecs financers.


27. Les partides següents dintre del pressupost del Fons de Reserva de Jubilació:

a) El subconcepte 21000, “Reparació, manteniment i conservació, terrenys”.
b) El subconcepte 21200, “Reparació, manteniment i conservació, edificis”.
c) El subconcepte 21300, “Reparació, manteniment i conservació, maquinària”.
d) El subconcepte 21500, “Reparació, manteniment i conservació, mobiliari”.
- totes elles per atendre necessitats derivades d’imprevistos i incidències sobrevingudes en els immobles propietat del Fons de Reserva de Jubilació i, particularment, de l’edifici d’habitatges Prada Casadet.
e) El subconcepte 22601, “Serveis bancaris”, destinat al pagament de comissions bancàries en compliment dels contractes en vigor amb entitats gestores i dipositàries.
f) El subconcepte 22760, “Estudis i treballs tècnics”, per atendre les despeses d’aquesta naturalesa derivades d’actuacions vinculades a la implementació de l’estratègia d’inversió.
g) El subconcepte 22790, “Altres treballs a l’exterior”, per respondre a les despeses d’aquesta naturalesa derivades de la implementació de noves eines tecnològiques.
h) El concepte 811, “Aportacions a fons de reserves”, en concepte d’aportacions a la cartera d’inversions superiors a les previstes.
i) El subconcepte 89000, “Altres variacions d’actius financers”, per finançar les aportacions efectuades a través de la cartera d’instruments financers.


28. Les partides següents dintre del pressupost del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària:

a) El concepte 213, “Reparació i conservació. Maquinària, instal·lacions”.
b) El concepte 216, “Reparació i conservació d’equipaments informàtics”.
c) El concepte 218, “Reparació i conservació d’aparells i instruments mèdics”.
d) El subconcepte 22040, “Material d’informàtica”
e) El concepte 221, “Subministraments”, per atendre les necessitats derivades de l’activitat hospitalària.
f) El subconcepte 22340, “Transport helicòpter”, per fer front a les despeses a càrrec del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària del contracte dels serveis d’helicòpter formalitzat pel Govern.
g) El concepte 227, “Treballs realitzats per altres empreses”.
Sempre que les despeses associades als conceptes esmentats afectin o puguin afectar el desenvolupament normal de l’activitat hospitalària.
h) El subconcepte 47290, “Transferències corrents a empreses privades”, per atendre la subvenció a l’explotació per garantir el servei de transport sociosanitari intern programat, individual i col·lectiu, que duu a terme la Creu Roja Andorrana fins que s’adjudiqui en el marc d’un nou contracte de servei de transport sanitari no assistit; i d’altra banda, per finançar els imports relatius al restabliment de l’equilibri econòmic dels contractes pels quals l’Administració ha de compensar el contractista.


29. Les partides següents dintre del pressupost de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA):

a) El subconcepte 22760, “Treballs realitzats per empreses. Estudis i treballs tècnics”, per fer front a les despeses d’assessoraments legals per a defensa de l’AFA en el cas de litigis derivats de demandes judicials o reclamacions administratives no notificades en la data d’elaboració del pressupost, així com a les despeses per a estudis i treballs tècnics derivades de la implementació de l’Acord monetari.
Les partides destinades a optimitzar els rendiments dels saldos de tresoreria:
b) El concepte 800, “Adquisició de deute del sector públic a curt termini”.
c) El concepte 801, “Adquisició de deute del sector públic a llarg termini”.


30. Les partides següents dintre del pressupost de l’Agència Andorrana Antidopatge:

a) El subconcepte 22300, “Transport de mercaderies”, per atendre les necessitats de transport extra de les mostres dels controls de dopatge requerits per part de l’Agència Mundial Antidopatge, alguna altra agència antidopatge o alguna empresa d’extracció de mostres.
b) El subconcepte 22160, “Productes farmacèutics i sanitaris”, per atendre les necessitats d’adquisició de material de control de dopatge, fruit de requeriments d’anàlisis extraordinaris per part de l’Agència Mundial Antidopatge, alguna altra agència antidopatge o alguna empresa d’extracció de mostres; de casos analítics adversos o de passaports biològics sospitosos.
c) El subconcepte 22161, “Anàlisis clíniques”, per atendre les necessitats d’anàlisis de mostres de control de dopatge, fruit de requeriments extraordinaris per part de l’Agència Mundial Antidopatge, alguna altra agència antidopatge o alguna empresa d’extracció de mostres; de casos analítics adversos o de passaports biològics sospitosos.
d) El subconcepte 22760, “Treballs realitzats per empreses. Estudis i treballs tècnics”, per fer front a les despeses d’assessoraments legals per a la defensa de l’AGAD en el cas d’al·legacions en el si de la Comissió de Disciplina contra el dopatge per part dels acusats d’infracció de les normes antidopatge, o per part dels esportistes en relació amb suspensions provisionals o decisions del Comitè d’Autoritzacions d’Ús Terapèutic.


31. Els crèdits destinats al pagament de l’impost de societats que les entitats públiques i parapúbliques i de dret públic han de fer efectius durant l’exercici pressupostari del 2023, d’acord amb el que preveu la Llei 95/2010, del 29 de desembre, de l’impost sobre societats, i les seves modificacions posteriors.

32. El concepte 841, d’actius financers, per respondre al pagament de la prestació de garanties mitjançant un aval autoritzades en l’article 18 d’aquesta Llei.

33. El subconcepte 87102, “Aportació de capital a un fons públic privat per l’habitatge”, per desenvolupar un fons públic privat d’inversió que ajudi a incrementar l’oferta d’habitatge de lloguer.

34. El subconcepte 48292, “Mútua dels empleats de l’Administració general i justícia”, per fer front a les despeses derivades dels accidents de treball i per assumir la despesa de la cobertura del 100% de les baixes superiors a 150 dies.

35. La tramitació dels crèdits ampliables ha d’incloure la determinació dels ingressos concrets destinats a finançar-los, que poden ser una recaptació d’ingressos més gran del que s’ha previst, una transferència d’altres crèdits que s’estimin reduïbles o una disminució de tresoreria. Únicament es poden finançar mitjançant els ingressos provinents d’un nou endeutament, autoritzat a aquest efecte per la Llei del pressupost de l’Administració general, els crèdits ampliables relatius a les obligacions corresponents a les eventuals execucions de les prestacions de garanties mitjançant avals establertes en les lleis vigents.

36. El Govern ha de comunicar al Consell General qualsevol ampliació efectuada sobre la base de qualsevol dels supòsits exposats anteriorment, en el decurs dels trenta dies hàbils que segueixen a l’ampliació esmentada.

Capítol segon. Gestió pressupostària i despesa pública

Article 5. Contractes administratius

No es poden desagregar els contractes del mateix objecte i que es refereixen a una mateixa actuació que es realitzen en el mateix exercici pressupostari.

Per criteris de màxima simplificació i de mínim cost burocràtic, en virtut de l’article 32 de l’LGFP, queda justificat que la tramitació de l’expedient en els contractes administratius menors d’un import inferior o igual a 7.500 euros pugui no fer-se per mitjà de la Plataforma de contractació del sector públic.

Tanmateix, els operadors econòmics en els quals recauen aquests contractes menors han d’estar donats d’alta al Registre oficial de licitadors i empreses classificades de la Plataforma de contractació del sector públic.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.