Carregant...
 

Decret 145/2024, del 10-4-2024, d’aprovació del Reglament d’ajuts econòmics per a la mobilitat elèctrica i per a la millora de l’eficiència energètica del parc automobilístic nacional.


Exposició de motius

La renovació i la millora del parc automobilístic són dos de les mesures més eficients per aconseguir un estalvi energètic amb efectes positius en matèria ambiental i de seguretat viària.

Aquesta premissa ha estat present des de l’any 2014, any en el qual el Govern va aprovar el primer Reglament d’ajuts per a la millora de l’eficiència energètica i de la seguretat del parc automobilístic. L’any 2015 es va aprovar el segon reglament.

La Llei 4/2016, del 10 de març, de foment del vehicle elèctric va permetre desplegar, l’any 2016 i el 2017, el tercer i el quart reglaments d’ajuts econòmics per a la mobilitat elèctrica i per a la millora de l’eficiència energètica i de la seguretat del parc automobilístic nacional.

El quart Reglament d’ajuts econòmics per a la mobilitat elèctrica i per a la millora de l’eficiència energètica i de la seguretat del parc automobilístic nacional, del 15 de març del 2017, promovia els ajuts econòmics per a la compra de vehicles nous de mobilitat elèctrica (elèctrics purs, d’autonomia estesa i híbrids endollables), el desballestament de vehicles associat a la compra de vehicles de mobilitat elèctrica i el desballestament de vehicles associat a la compra de vehicles nous energèticament eficients (gasoil, gasolina i híbrids no endollables).

Aquests ajuts eren compartits, en el sentit que les empreses del sector de l’automòbil registrades a Andorra amb l’activitat de venda de vehicles i que s’acollien al programa podien participar-hi sempre que aportessin també ajuts econòmics per a la compra de vehicles nous de mobilitat elèctrica.

Durant els anys 2018, 2019 i 2020, el Govern va continuar incentivant el programa Engega, d’acord amb els ajuts i requisits previstos en el Reglament del 15 de març del 2017.

L’any 2021, a més de continuar atorgant els ajuts compartits entre el punt de venda i el Govern, el programa va incentivar el desballestament de vehicles sense necessitat de comprar un vehicle nou, de manera que la persona que tingués un vehicle poc eficient fes el canvi a un model de transport més sostenible. Aquest ajut econòmic no era compartit i es va atorgar únicament per part del Govern. Per aquest motiu, una vegada més es va modificar el Reglament el 24 de febrer del 2021.

L’any 2022 es va constatar que el Reglament vigent en aquell moment tenia algunes mancances, així que se’n va redactar un de nou, el que és vigent actualment, el Decret 121/2022, del 30-3-2022, d’aprovació del Reglament d’ajuts econòmics per a la mobilitat elèctrica i per a la millora de l’eficiència energètica i de la seguretat del parc automobilístic nacional.

Atès que s’han constatat algunes mancances en el Reglament i en les seves modificacions posteriors, el departament competent en matèria de transports ha modificat aquest text legal introduint-hi les modificacions i els canvis necessaris i reprenent totes les modificacions per fer-ne més fàcil la lectura.

En aquest nou Reglament s’hi han introduït limitacions en l’adquisició dels vehicles, de manera que els vehicles destinats al lísing, el rènting i el lloguer no poden optar a l’ajut. Es limita el nombre d’ajuts per sol·licitant i s’elimina l’ajuda al desballestament. També s’han introduït modificacions en el procés perquè sigui més transparent.

Així doncs, es deroga el Reglament d’ajuts econòmics per a la mobilitat elèctrica i per a la millora de l’eficiència energètica i de la seguretat del parc automobilístic nacional del 30 de març del 2022, que queda reemplaçat per aquest nou Reglament.

D’acord amb aquestes consideracions, a proposta del secretari d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat, el Govern, en la sessió del 10 d’abril del 2024, aprova aquest Decret amb el contingut següent:
Article únic

S’aprova el Reglament d’ajuts econòmics per a la mobilitat elèctrica i per a la millora de l’eficiència energètica del parc automobilístic nacional.

Reglament d’ajuts econòmics per a la mobilitat elèctrica i per a la millora de l’eficiència energètica del parc automobilístic nacional

Capítol primer. Disposicions generals

Article 1. Objecte i àmbit d’aplicació

1. L’objecte del Reglament d’ajuts econòmics per a la mobilitat elèctrica i per a la millora de l’eficiència energètica del parc automobilístic nacional –d’ara endavant, “el Reglament”– és establir i regular els criteris, els requisits i els procediments necessaris per accedir als ajuts econòmics per a la mobilitat elèctrica i la millora de l’eficiència energètica del parc automobilístic. La finalitat és potenciar una disminució del consum energètic i contribuir així a una millora del parc automobilístic i de la qualitat mediambiental, perseguint l’assoliment dels objectius fixats per la Llei 21/2028, del 13 de setembre, d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic.

2. Amb aquesta finalitat, el Govern ha elaborat el programa amb el qual s’atorguen ajuts econòmics per a l’adquisició de vehicles nous de mobilitat elèctrica (elèctrics purs, d’autonomia estesa i híbrids endollables).

3. Aquest programa pren la denominació de “programa e-Engega d’ajuts a la mobilitat elèctrica i per a la millora de l’eficiència energètica del parc automobilístic nacional”.
Article 2. Tipus d’ajuts

1. Els vehicles subvencionats són els indicats en l’edicte d’obertura de la convocatòria per al programa e-Engega de l’any en curs.

2. El programa es materialitza mitjançant l’ajut econòmic per a l’adquisició d’un vehicle, en forma de subvenció directa.

3. S’entén per vehicle nou el vehicle que no ha estat mai matriculat en un altre país i la primera matriculació del qual és a Andorra.

4. No obstant l’apartat anterior, un punt de venda pot importar un vehicle nou matriculat únicament a l’efecte d’exportació del país d’origen, sempre que no hagi entrat en circulació i disposi de menys de 50 quilòmetres en el moment en què es lliuri. Un cop sigui a Andorra, el vehicle ha d’obtenir una ITV favorable. Aquest informe favorable de la ITV s’ha de presentar conjuntament amb la baixa definitiva del país d’origen i s’ha d’entregar amb la sol·licitud oficial de demanda d’ajut.

5. L’ajut econòmic per a la compra d’un vehicle nou de mobilitat elèctrica s’atorga una sola vegada al vehicle, sense que hi pugui haver duplicitat en el cas de transmissions successives del vehicle.
LesLleis.com

6. L’import dels ajuts dels vehicles subvencionats és l’indicat en l’edicte d’obertura de la convocatòria per al programa e-Engega en curs.
Article 3. Compatibilitat dels ajuts

1. Els ajuts del programa no poden superar en cap cas el 35% del valor del preu de venda al públic del vehicle adquirit. A l’efecte de valorar aquest aspecte, es considera l’import del preu de venda al públic del vehicle (PVP). Aquest import no inclou els costos de matriculació del vehicle.

2. Els ajuts del programa són compatibles amb els que puguin establir altres administracions públiques o entitats privades, sempre que la suma de tots els ajuts no superi el preu de venda al públic del vehicle adquirit. En el supòsit que la suma d’aquests ajuts superi el cost del vehicle, es descompta l’import de l’ajut atorgat en el marc d’aquest programa fins a arribar a cobrir-ne el cost.

3. Els ajuts del programa no tenen caràcter socioeconòmic.

Capítol segon. Característiques del programa

Article 4. Actuacions protegibles i requisits dels ajuts

L’ajut per a l’adquisició d’un vehicle nou de mobilitat elèctrica ha de complir els requisits següents:

a) En el marc del que s’estableix a l’article 2, apartats 2 i 3, es pot atorgar en el cas de tramitar l’adquisició d’un vehicle nou elèctric pur, d’autonomia estesa o híbrid endollable.
b) El vehicle nou ha de complir els requisits establerts en aquest Reglament i els de l’edicte d’obertura de la convocatòria.
c) Tot vehicle que rebi un ajut ha d’estar matriculat a Andorra un mínim de sis anys. En el cas contrari, l’últim propietari del vehicle ha de retornar al Govern i al punt de venda la totalitat de l’ajut que es va atorgar per adquirir-lo. En el permís de circulació hi ha de constar la menció “Vehicle amb restricció a l’exportació fins al (mes)/ (any)”.
d) Tot vehicle que rebi un ajut ha d’estar matriculat a nom del beneficiari un mínim de tres anys. S’entén com a beneficiari de l’ajut el propietari del vehicle. En el cas contrari, el beneficiari de l’ajut ha de retornar al Govern i al punt de venda la totalitat de l’ajut que es va atorgar per adquirir-lo. En el permís de circulació hi ha de constar la menció “Vehicle amb restricció de canvi de titular fins al (mes)/ (any)”.
Tot vehicle destinat a competicions esportives sostenibles que rebi un ajut (s’entén com a vehicle per a competicions esportives sostenibles, el vehicle de sèrie que participa en un campionat internacional Eco-Ral·li o similar), ha d’estar matriculat al nom del beneficiari de l’ajut un mínim d’un any. Per poder canviar la titularitat del vehicle caldrà presentar amb la sol·licitud del canvi de titularitat, l’acreditació que ha estat pilotat per un pilot amb llicència esportiva andorrana (emesa per l’Automòbil Club d’Andorra) i que ha participat en un campionat internacional Eco-Ral·li o similar. En el permís de circulació hi ha de constar la menció “Vehicle amb restricció de canvi de titular fins al (mes)/ (any)”.
Tot vehicle de demostració que rebi un ajut (s’entén com a vehicle de demostració, el vehicle de sèrie que els punts de venda adquireixen per posar a disposició dels clients a efectes de prova i avaluació), ha d’estar matriculat al nom del beneficiari de l’ajut un mínim d’un any. El beneficiari ha d’acreditar en la sol·licitud que és representant oficial de la marca i lliurar una carta oficial de la marca.
e) Tot vehicle que rebi un ajut ha d’estar matriculat en el termini màxim de sis mesos a comptar de la data d’atorgament de l’ajut publicada al Butlletí Oficial del Principat d’Andorra. En el cas contrari, el Govern pot aprovar la revocació de l’ajut. L’import de l’ajut revocat torna a estar disponible per a l’atorgament d’altres ajuts dins de la mateixa convocatòria, sempre que estigui oberta. Per causa justificada, i sempre abans de la caducitat del termini inicial, el beneficiari o el punt de venda amb l’acord del primer poden sol·licitar amb una sol·licitud genèrica l’ampliació d’aquest termini, que ha de ser com a màxim del 50% del termini inicial.
f) El vehicle que rebi l’ajut en el marc d’aquest programa no es pot destinar a les activitats de lloguer, de rènting o de lísing.

Article 5. Finançament

1. El finançament del programa es fa a càrrec de la partida pressupostària del ministeri competent en matèria de transports, segons la Llei de pressupost vigent. La durada màxima de la convocatòria és la que s’indica en l’edicte d’obertura de la convocatòria o fins que s’esgoti la partida econòmica assignada.

2. En el cas d’esgotament de la partida econòmica, el ministeri competent en matèria de transports publica un avís, mitjançant el BOPA, per informar que es tanca la convocatòria.

3. El Govern pot admetre les sol·licituds que no es puguin atendre perquè la partida pressupostària s’ha esgotat, sempre que ho indiqui l’edicte d’obertura de la convocatòria i en les condicions que s’hi estableixin. En aquest supòsit, l’eventual atorgament de l’ajut resta supeditat a la disponibilitat pressupostària que es pugui alliberar i sempre seguint l’ordre escrupolós de sol·licituds completes.




Registreu-vos a LesLleis.com per

accedir al contingut complert d'aquesta pàgina.